Kultur

Morten Harket: Jeg føler meg stolt, men kanskje mest forlegen

Popgruppen a-ha er slått til norske riddere, som belønning for "utmerkede fortjenester for fedrelandet og menneskeheten".

- Jeg føler meg stolt, men kanskje mest forlegen, egentlig, sa Morten Harket på vei inn til den høytidelige seremonien. Torunn Brånå

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

— Ja, dette er en fin dag. Jeg føler meg stolt, men kanskje mest forlegen, egentlig, sa Morten Harket på vei inn til den høytidelige seremonien.

I en kort, men meget hyllende seremoni i Gamle Logen i Oslo, fikk a-ha-trioen Morten Harket, Magne Furuholmen og Paul Waaktaar-Savoy sine riddermedaljer tirsdag formiddag.

Ut av landet

Vel inne, etter at blant annet en barndomsvenn, deres første manager Terry Slater og næringsminister Trond Giske holdt hyllende taler, utdypet Harket betydningen av denne utmerkelsen fra scenen.

— Da vi startet bandet hadde vi en stor plan, men vi måtte ut av landet for å kunne bli a-ha. Grunnen til at vi står her i dag, er at vi holdt fast på det vi trodde på, sammen - og hver for oss. Sammen i tykt og tynt, sier Morten Harket.

Så rettet han en slags kritikk mot det han oppfatter som den gjengse, norske mentaliteten.

— Norge er best på naturressurser, men ikke til å foredle dem. Dette gjelder også det menneskelige. Man må tørre å satse mer på det ukjente, hvis vi vil være med på å forme fremtiden, sier Morten Harket.

God butikk

At han, Magne og Paal satset på det ukjente den gangen tidlig på 80-tallet, er det liten tvil om. De dro til London med en drøm om å bli popstjerner, fikk virkeligheten rett i fjeset i skitne leiligheter og dårlig betalte spillejobber, men ga seg ikke.

Høsten 1985 fikk de den endelige belønningen da singlen "Take on me" gikk til topps på de amerikanske listene, som første og eneste norske artist gjennom tidene.

Etterpå solgte de til slutt over 35 millioner album verden over.

— Som tidligere kulturminister og nå næringsminister er dette en glimrende dag. a-ha har definitivt vist hvordan god musikk også kan gjøres til god butikk. De viste at det ikke er noen grenser for hva man kan få til fra Norge, men at alt er mulig, sier næringsminister Trond Giske.

Han var selv russ og a-ha-fan den gangen i 1985, og tror bandet vil ha betydning også i årene fremover.

— Deres erfaring vil også være nyttig videre for norske artister i dag. a-ha deler jo ikke bare erfaringen med andre nå, men har også bidratt med penger til nye, norske artister, sier Giske.

Nøytral anerkjennelse

Etter en siste, omfattende verdensturné ble a-ha oppløst i desember 2010, og ville ikke gi flere kommentarer til pressen tirsdag.

Men deres manager Harald Wiik uttrykker noe av de følelsene som utnevnelsen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden gir.

— De ønsker å feire denne dagen med sine familier, men er selvfølgelig oppriktig stolte og glade over å bli satt pris på. De har fått mange priser tidligere, men dette er en milepæl og en nøytral anerkjennelse av hva de har gjort. Ikke bare for norsk musikkliv, men for Norge. Det viser at alt strevet var verdt det, sier Harald Wiik.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  a-ha spiller inn plate for MTV

 2. KULTUR

  Etter 30 år med «tension» fant a-ha tonen igjen i kampen mot en felles fiende

 3. KULTUR

  Ny akustisk turné: Dette er A-ha på sitt aller fineste

 4. KULTUR

  Pål Waaktaar-Savoy: – Jeg snakker ikke så mye, det er derfor jeg skriver så mange sanger

 5. KULTUR

  Nok en viktig brikke i norsk pops historie er igjen fysisk tilgjengelig

 6. KULTUR

  Pappa Bjørn Eidsvåg ba sønnen tenke nytt. Med resultatet kan du leke manager for popstjernene.