Kultur

Leserne har talt - Flåklypa Grand Prix er Norges store klassiker

Leserne har kåret Flåklypa Grand Prix som DEN norske klassikeren. Filmen vant overlegent i avstemmingen på Aftenposten.no.

Klar tale fra Aftenposten.nos lesere: Flåklypa Grand Prix er DEN norske klassikeren etter 1945.
  • Eldrid Oftestad

Folkets røst på Aftenposten.no har talt: Flåklypa Grand Prix er Norges største klassiker.

I forbindelse med utgivelsen av boken Norske klassikere ba Aftenposten.no leserne om stemme på hva de mente var DEN Norske klassikeren.

Ivo Caprinos film fra 1975, som var basert på manus av Kjell Aukrust, fikk hele 1537 stemmer i avstemningen.

— Ingen jul uten

«Er en fantastisk god film for både store og små, tradisjon å se den hver jul, blir ikke det samme uten», begrunner en av leserne.

«Ivo Caprino viser alt med og i Norge, det norskeste av det norske i filmen Flåklypa Grand Prix», skriver en annen.

Og det virker som at Caprinos dukker har en helt spesiell plass hos oss, siden andreplassen gikk til Karius og Baktus .

Den fikk til sammen 464 stemmer. Det kommer ikke alltid helt frem om det er filmen eller boken som fikk stemmene, men det er grunn til å tro at Caprino-dukkene spiller en vesentlig rolle her.

Dessuten er det flere som har stemt på både Flåklypa Grand Prix og Karius og Baktus .

Motivasjon for god tannpleie

« Karius og Baktus er en kjempefin norsk klassiker. Barnas forståelse av viktigheten med god tannpleie forklares godt i denne boken «Au Au», mener en av leserne.

Motivasjon for god tannpleie har åpenbart vært avgjørende også for en annen lesere, som skriver:

«En 57 år gammel dukkefilm hvor hovedpersonenene fremdeles er motivasjon for nordmenn i alle aldre til å pusse tennene kan ikke annet enn å vinne denne konkurransen.»

Et stykke nedover på listen, men likefullt på tredjeplass finner vi Jul i Skomakergata , som til slutt endte opp med 250 stemmer.

Skogstur

Andre verker som oppnådde gode resultater i avstemmingen var Brødrene Dal (260), Fleksnes (243 stemmer), og Reisen til julestjernen (111).

Selv om boken Norske klassikere konsentrerer seg om verk laget i ti-årene etter 1945, ville flere av leserne gå lenger tilbake i historien og gi sin stemme til Abjørnsen og Moes eventyr (132). Enkelte ville går enda lenger tilbake i tid og stemte på Snorres kongesagaer (21).

Av nyere verker fikk blant annet Sayricons låt Mother North en stemme og Ut i vår hage 1 og 2 fikk tre stemmer. To lesere tenker lenger fremover og spår at den nye Kontiki -filmen vil bli en stor klassiker.