Festen alle kan tjene på, unntatt NRK

Vinner Norge i kveld, vil det bety en bra karriere for Margaret Berger, cash for låtskriver Karin Park, fest for Oslo og økonomisk blåmandag for NRK.

  • Arve Henriksen

Rundt midnatt vet vi om neste års finale i Eurovision Song Contest skal arrangeres i Norge eller andre steder.

Etter få timer med søvn etter at finaleplassen var sikret natt til i går, var det rett i gang med nye prøver for Margaret Berger. Egentlig skulle hun få tid til en kort 17. mai-feiring på dagen sammen med familien, men dette måtte utgå da alle artistene måtte delta på prøver på selve åpningsnummeret i kveldens finale.

Les også

Berger berget seg til finalen

– Margaret er i alle fall veldig avslappet, dette takler hun veldig bra. Hun har stålkontroll, sier Karin Park.

I kveld sitter Park backstage sammen med Margaret Berger, i kraft av rollen som låtskriver. Blir det norsk seier, er det Park som i praksis kåres som vinner, ettersom Eurovision Song Contest fortsatt er en låtskriverkonkurranse.

— Vinner Norge, vil det bety en bra karriere for Margaret Berger. For meg betyr det cash. Låten blir jo spilt på radio, det blir jo ingen av mine andre låter, sier Park.

Karin Park har skrevet rets norske finalelåt.

Takket nei

Selv takket artisten nei til å fremføre låten da NRK første gang tok kontakt, det passet ikke inn i hennes egen karriere.

Derfor foreslo hun Margaret Berger.

— Hun har vært med i en konkurranse tidligere, og har nervene til dette. Dessuten har hun en veldig utstråling, og er i et sted i karrieren hvor Eurovision kan passe perfekt, sier Park, som ikke bryr seg så mye om at hun som låtskriver ikke får all verdens oppmerksomhet.

– Jeg har alltid fulgt med på Melodi Grand Prix, men har aldri tenkt så mye over hvem som har vært låtskriverne. Nå er jo jeg også artist selv og har fått ganske mye oppmerksomhet. Så det føler ikke jeg er som noe problem, dessuten er det jo Margaret Berger som gjør jobben nå. Jeg har gjort min jobb, sier Park.

Klaget

På ti centimeter høye høler og med mørke solbriller er det en avslappet Karin Park som møter Aftenposten i Malmö, i hennes hjemland. De siste tretten årene har hun imidlertid vært bosatt i Norge. Allerede i morgen reiser hun til Tyskland for å spille konsert, deretter følger London og Moskva. I sommer skal hun turnere Øst-Europa, før hun setter kursen for Japan i høst.

— Jeg har alltid klaget over kvaliteten på Eurovision. Så tenkte jeg at, i stedet for bare å klage så kunne jeg heller gjøre noe med det. Derfor sa jeg ja til å delta, sier hun.

Les også

Danmark. Norge. Aserbajdsjan. Det er favorittene.

Stolt og glad

I Feed You My Love ble skrevet for flere år siden i samarbeid med produsentene Robin Lynch og Niklas Olovson.

— Jeg er glad og stolt over at Norge valgte akkurat denne låten, det er ingen typisk Eurovision-låt. Jeg synes norske MGP virelig har utviklet seg. Denne låten hadde aldri blitt med bare for 4-5 år siden. Det er ikke Melodi Grand Prix som skaper ny musikk, men Melodi Grand Prix er i dag et resultat av et nyskapende musikkmiljø i Norge, sier hun.

Planen klar

NRK har allerede startet forberedelsene til en mulig finale i Norge neste år, selv om det vil koste.NRK har allerede startet forberedelsene til en mulig finale i Norge neste år, selv om det vil koste.Et skyhøyt favorittstempel trenger nødvendigvis ikke bety at Norge vinner kveldens finale. Likevel har ledelsen i NRK allerede startet planleggingen, hvis så skulle skje.

— Det er klart at vi har snakket igjennom dette scenarioet, vi er jo med i en konkurranse og målet er å gå helt til topps, sier Norges delegasjonsleder Stian Malme.

I fjor hadde Sverige et like stort favorittstempel på forhånd, da valgte Sveriges Television å ta kontakt med NRK for å høste erfaringer fra finalen i Oslo i 2010.

— Men vi har ikke hatt noe møte med SVT i forkant i år, sier Malme.

Få alternativer

Men dyrt vil det uansett blir for NRK. Da Alexander Rybak vant finalen i Moskva i 2009, ble det en stor diskusjon rundt hvor finalen skulle arrangeres. Valget falt på Telenor Arena. Hele arrangementet kostet NRK rundt 150 millioner kroner. I år har svenskene redusert kostnadene betydelig, og har presset prisen ned til 110 millioner norske kroner.

I tillegg er finalen til en mindre by og mindre hall. Det trenger likevel ikke bety at Oslo skrotes.

— Det er først og fremst snakk om å finne en by som klarer å ta imot et så stort arrangement som Eurovision er. Det må være en arena stor nok til TV-produksjonen og nok hoteller til deltagerne og de tilreisende pressefolk og fans. Det bør også være forholdsvis enkelt å komme seg dit fra Europa. Sverige er nok bortskjemt med flere store arenaer enn vi er i Norge, sir Malme.

I ettermiddag lander både kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og TV-sjef Arne Helsingen i finalebyen. Sistnevnte håper på seier.

Jobber raskt

— Det er klart jeg håper vi vinner, selv om jeg i neste omgang også biter negler. Jeg vet det blir mye jobb, men hvis så skjer vil vi sette ned en hurtigarbeide gruppe som tar tak i dette raskt. Samtidig har vi ferske erfaringer fra 2010, sier Helsingen.

I 2010 ble finalen et samarbeid mellom kommunene Oslo og Bærum. En finale i Oslo kan fort komme til å koste vertsbyene mer enn hva tilfellet var i 2010. Litt av grunnen til at kostnadene på årets finale er tatt ned for SVT, er at Malmö by har tatt større del av kostnadene enn hva som har vært vanlig.

Så spørs det om Oslo og Bærum vil arrangere slagerfest enda en gang, selv om det vil trolig vil koste dem mer enn forrige gang.

— Jeg ønsker Margaret Berger lykke til i kveld, og går hun helt til topps vil Oslo raskt ta stilling til rollen som mulig vertsby, sier ordfører i Oslo, Fabian Stang.

Norge har bred støtte blant utenlandske fans. Anastasia Verleysen,Dieter Van Der Voorde,Yana Van Opstal og Ruben Verdonck fra Belgia heier på Norge i kveldens finale.