Kultur

Helga Flatland debuterer med barnebok

Lettlestbok med flere lag av mening og moral.

Eline får besøk er Helga Flatlands første barnebok. Foto: Indrelid Trygve

  • Morten Olsen Haugen
    Morten Olsen Haugen
    Bokanmelder og bibliotekar

Eline er veldig opptatt av den nye Ipaden hun har fått, og hun er opptatt av at alt skal være riktig når den nye gutten Markus blir med henne hjem. Hennes anspenthet skinner gjennom på og mellom linjene i første del av boken, en bok som er skrevet for nybegynnere i lesekunsten.

Helga Flatland (31) har fått ros og priser for sine romaner; dette er hennes første barnebok. Hun er en av mange voksenforfattere som er blitt utfordret av sine forlag til å skrive barnebøker. Og som mange andre havner hun i en forlagsserie, her «Lesehesten». Noen forfattere opplever slike serier som et strukturerende og frigjørende format, mens andre opplever det som en uniformerende tvangstrøye. For leseren er opplevelsen som regel positiv; man får mer av noe som ligner på det man likte.

Det er flere forhold som gjør en bok lettlest. Her er det blant annet korte helsetninger, og en enhetlig kronologisk fortelling.

Frigjøring

Elines frigjørende øyeblikk er når Ipaden knuses. Hun krangler med Markus, gråter, trøstes av far, og endelig finner Eline og Markus lykken: de går ut, og leker sammen i snøen. På kjelken går det superfort nedover. «Fortere enn bilene i Pad-spillene».

Raskt lest minner historien om en god, gammel moralhistorie: den ekte gleden oppstår når barna leker utendørs. Dataspill skaper derimot bare stress. Den korte fortellingen er disponert i mange små scener, og ofte bygger hver scene opp til en moralsk refleksjon av typen «Hvorfor ble det slik? Hva føler hun nå?» Noen lesere kan oppleve dette som overtydelig, for andre innbyr det til samtale og ettertanke.

Les også:

Les også

Tre dagers barnebokfestival i Oslo - og den er gratis

Moral

Historien har også en dypere moral enn at frisk luft gjør godt: man må miste noe og frigjøre seg fra bindinger for å finne igjen seg selv. Den anspente Eline vi møter i åpningen, puster friere mot slutten av boken.

Bildene er i en vakker, vinterblå tone, og med en forenklet realisme med dempet mimikk.

Det enkle språket er fullt av små gullkorn, og historien munner også ut i en grunnleggende utopi/nostalgi som mange i Norge deler: den friske, vakre vinterdagen som varer helt til mørket tvinger oss inn.

Bok barn

Eline får besøk

Helga Flatland

Illustrert av Irene Marienborg

Aschehoug

Fra 6 år

Les også

  1. Alexander Rybak skriver om outsider med fele

  2. Øverås og Aakeson skriver om stillhet og styrke

  3. Debutanten Cathrine Myhre Solbjør byr på vill fantasiflukt