Kultur

Apple vil halvere prisen for strømming

Planlegger å lansere sin tjeneste Beats Music i mars neste år.

Apple vil utfordre Spotify med sin Beats Music fra neste år. Foto: CHRISTIAN HARTMANN

 • Robert Hoftun Gjestad
  Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Tidligere i år kjøpte Apple selskapet Beats Electronics for 3 milliarder dollar, omtrent 18 milliarder kroner, fra de to plateprodusentene Jimmy Iovine og Dr. Dre. Planen med oppkjøpet er å benytte strømmetjenesten Beats Music som en konkurrent til blant annet Spotify.

Ifølge New York Times skal Beats Music inkluderes som en app i programvarepakken for Iphone og Ipad, sannsynligvis fra mars neste år.

Krangler om prisen

I disse dager forhandler Apple med de store plateselskapene og andre leverandører av musikk. Ryktene forteller at Apple ønsker å redusere månedsprisen som brukerne må betale for strømmingen, halvert fra dagens 10 til 5 dollar.

I Norge vil dette sannsynligvis bety ned fra dagens 99 til 49 kroner pr. måned. Plateselskapene på sin side ønsker det motsatte, en liten økning i månedsprisen.

Med et samlet antall Iphone— og Ipad-brukere på flere hundre millioner verden rundt, sitter Apple opplagt med sterke forhandlingskort på hånden. Beats Music skal ikke komme som en gratistjeneste, slik Spotify har, men kun mot betaling.

I USA går debatten om bruk og betaling i strømmetjenester nå høyt, etter at Taylor Swift trakk all sin musikk fra Spotify.

Vil endre modellen

Aftenposten skrev sist uke om de norske musikkorganisasjonene Fono og GramArt, som ønsker å endre modellen for fordeling av inntektene i strømmetjenestene. De vil at pengene skal følge artistene forbrukerne faktisk lytter til, og ikke fordeles fra en felles pott.

De reagerer på Apples ønske om halvering i abonnementsprisen.

— Vi er i utgangspunktet positive til alle nye digitale måter å omsette musikk på, men mener det er trist at musikk skal selges så billig. Vi ønsker heller en høyere pris for musikken, ettersom dagens prisnivå ikke er høyt nok, sier daglig leder Elin Erikstad Aamodt i GramArt.

Hun misliker utviklingen mot stadig lavere pris for musikk.

— Jeg liker dårlig at artistene og musikk blir kasteball i store konserns priskrig om å tilby musikk billigst mulig. Jeg kan ikke se at dette er bærekraftig for noe musikkmarked, eller skaper incentiver til kreativ virksomhet, sier Aamodt.

Les også:

Les også

- Dagens strømmemodell er ikke rettferdig

Les også:

 1. Les også

  Verdens viktigste hitliste inkluderer strømming

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Spotify får ny strømmekonkurrent i år

 2. NORGE
  Publisert:

  DN: Tidal har knapt vokst på to år

 3. KULTUR
  Publisert:

  Nå kan flere nye artister få en viktig mulighet: – Å komme inn på en Spotify-liste er alfa og omega

 4. KULTUR
  Publisert:

  Milliardsøksmål mot Spotify

 5. KULTUR
  Publisert:

  Slik skal Youtube «plage» brukerne til å betale for seg

 6. KULTUR
  Publisert:

  Spotify strammer inn for gratisbrukerne i desperat kamp for å overleve