Kultur

Advokatutredning: – Katarina Frostenson bør forlate Svenska Akademien

Flere personer sier nå under fullt navn at «kulturprofilen» Jean-Claude Arnault avslørte nobelprisvinnere i forkant av prisutdelinger. Arnault er gift med Akademien-medlem Katarina Frostenson.

Utredningen av anklagene mot Jean-Claude Arnault er klar. Den konkluderer med at Frostenson må gå av som Akademien-medlem. Foto: Jonas Ekstromer, TT nyhetsbyrån/NTB scanpix

 • Thea Storøy Elnan
  Thea Storøy Elnan
  Journalist

Utredningen av anklagene mot den såkalte kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, er ferdig. Den ble startet i november på oppdrag fra Svenska Akademien. De ville finne ut om Arnault har avslørt hemmeligstemplet informasjon, slik han ble anklaget for. Utredningen er utført av advokatfirmaet Hammarskiöld & Co.

Det svenske nyhetsbyrået TT har fått se deler av utredningen der flere navngitte personer er kilder. Ifølge dem skal Arnault ved flere tilfeller ha lekket informasjon om hvem vinnerne av Nobelprisen i litteratur skulle bli. Dette har lenge vært antatt, men ikke bevist.

Arnault skal ifølge utredningen ha fått informasjonen fra sin kone Katarina Frostenson, som er poet og medlem av Akademien. Hun har pålagt taushetsplikt av Akademien.

Utredningen konkluderer med at Frostenson må forlate sitt sete i Akademien. Flertallet av medlemmene i Svenska Akademien har tidligere bedt Frostenson om å gå frivillig, men hun har nektet.

 • Les også: Svenska Akademien med ny nobelpriskomité inntil krisen har roet seg

Jean-Claude Arnault ble i høst dømt for to voldtekter. Foto: Fredrik Sandberg, TT/NTB scanpix

Lekket informasjon til flere

Blant vitnene er Klas Östergren, tidligere medlem av Akademien. Han forteller at han i 1996, før han selv ble valgt inn i Akademien, ble oppringt av Arnault, som fortalte at Wisława Szymborska skulle få Nobelprisen.

Forfatteren og oversetteren Klas Östergren ble valgt inn i Svenska Akademien i 2014, men sa fra seg sin plass i 2018. Foto: Olav Urdahl

En annen er dramaturgen Anna Kölén, som Arnault skal ha lekket flere prisvinnere til gjennom 2000-tallet.

– Jeg står frem med navn fordi jeg vil at medlemmene i Akademien skal slutte å ha mistro til dem som vitner mot Jean-Claude Arnault og i stedet ta ansvar, sier Kölén til Svenska Dagbladet.

Arnault skal også ha lekket mulige nye Akademien-medlemmer til henne og fortalt at han jobbet for at forfatteren Le Clézio skulle vinne prisen. Han fikk den i 2008.

– Problemet er at det fortsatt finnes medlemmer som forsvarer Arnault og nekter for at lekkasjer og seksuell trakassering har funnet sted. Så lenge disse kreftene finnes, er det vanskelig å se hvordan problemet i Akademien skal løses, sier hun.

Kölén er blitt utsatt for trusler og hets etter at det ble kjent at hun er med i utredningen. Hetseren er en bekjent av Frostenson og Arnault, og truslene er nå blitt politianmeldt.

Frostenson vil forhandle

Frostensons advokat Per E. Samuelson sier til Dagens Nyheter at han er kritisk til måten Akademien behandler hans klient.

– Advokatbyrået har anbefalt Akademien å utestenge Katarina Frostenson på tross av at det bare har hørt den ene siden av saken. Det er ikke blitt gjort ett forsøk på å kontakte Jean-Claude Arnault for å innhente hans syn, sier han.

Men Frostenson er likevel villig til å innlede forhandlinger om å forlate Akademien. Hun nekter for å ha brutt Akademiens vedtekter.

Katarina Frostenson er poet og medlem av Svenska Akademien. Foto: Jonas Ekstromer, TT/NTB scanpix

Vurderer full offentliggjøring

Akademiens fungerende leder Anders Olsson mener funnene i utredningen er graverende.

– En svakhet i den forrige utredningen var at kildene var anonyme. Nå når flere vitner har stått frem under fullt navn med veldig detaljert informasjon, er det klart at det endrer bevisene, sier han til TT.

Anders Olsson er fungerende leder i Svenska Akademien. Foto: Janerik Henriksson, TT/NTB scanpix

Olsson vet ikke hvilke juridiske konsekvenser funnene i utredningen vil ha for Akademien.

Akademien vurderer å offentliggjøre hele utredningen, men har ennå ikke bestemt seg.

Aftenposten har bedt Arnault og Frostenson om intervju via deres advokater, men har ikke fått svar.

Les mer om

 1. Svenska Akademien
 2. kulturnyheter
 3. Nobelprisen i litteratur
 4. Litteratur
 5. Kultur