Kultur

Dronetrøbbel i Lærdal bekymrer Luftfartstilsynet

Luftfartstilsynet er bekymret etter at droner skapte problemer for redningsarbeidet under storbrannen i Lærdal. TV 2 innrømmer de kjøpte bilder tatt av en privatperson. Søndag formiddag innførte politiet flyforbudssone over Lærdal sentrum.

Droner som dette ble brukt under storbrannen i Lærdal i helgen. Det likte ikke politiet mer enn sånn passe.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Søndag formiddag innførte politiet flyforbudssone over Lærdal sentrum. Det skjedde etter at droner, små førerløse fly, skapte problemer for redningshelikoptrene.

- Grunnen til at vi reagerte var en melding fra en helikopterpilot som anså disse dronene som en risikofaktor for det arbeidet de skulle utføre. Vi gikk aldri inn for å sjekke ut hvem som sto bak disse fartøyene, det var ikke vårt fokus akkurat da, sier Nils Erik Eggen, pressevakt Sogn og Fjordane politidistrikt til Aftenposten.

Slike episoder er nettopp det Luftfartstilsynet har fryktet. Per i dag er det utstedt 39 tillatelser til å fly droner, disse er underlagt strenge krav.

Stor skade

Alle som bruker ubemannet luftfart til nytteflyvning eller kommersiell flyvning, er underlagt Luftfartsloven. I tillegg må de som vil ta bilder eller video også ha fotolisens fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, samt flytelefonisertifikat.

Like viktig er det å ha forsikringene i orden, og ha tilstrekkelig med kunnskap om å fly disse maskinene. Et multikopter kan være livsfarlig, både for mennesker og bemannede fly og helikoptere.

Derfor er luftfartstilsynet bekymret over at privatpersoner begynner å operere på egen hånd.

— Vi kjenner ikke til hvem som opererte disse dronene i Lærdal. Det vi vet er at en stor del av de som har kjøpt seg slike droner, ikke er registrert som godkjente operatører. For oss er det aller viktigste at disse er bevisst på at de har et ansvar for å sette seg inn i det regelverket som finnes, sier Tor O. Iversen, kommunikasjonsdirektør i Luftfartstilsynet.

De utelukker ikke en politianmeldelse hvis det viser seg at vedkommende som sto bak denne dronefotograferingen ikke hadde tillatelse.

LES OGSÅ:

Les også

TV-koptere tar av

Privatperson

— Det vi frykter aller mest er konflikter mellom bemannede og ubemannede fartøy. I situasjoner hvor dette kan oppstå er det derfor hensiktsmessig at politiet innfører flyforbud rundt et ulykkessted. Et viktig kriterium er at skal du operere i nærheten av et skadested, må det skje i samråd med skadestedsleder, sier Iversen.

TV 2 kjøpte bilder tatt av en drone. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther ønsker ikke å opplyse hvem som eide dronen, heller ikke om vedkommende hadde tillatelse.

— Vi kjøpte bildene av en privatperson. Det vil være et presseetisk brudd av meg å fortelle navn på kilder som bidrar med materiale eller informasjon. Vi var i kontakt med forsvaret i forkant av opptaket og fikk informasjon om at helikoptrene fra Rygge ikke ville være i Lærdal på dette tidspunktet. Flyforbudet ble først innført senere, sier Årsæther.

Sveinung Ystad, leder av Pressefotografenes klubb, tviler på at bildene som ble brukt ble tatt av noen med tillatelse.

— Det hviler et ekstra ansvar på medier som velger å publisere bilder og video fra amatørfotografer. Har vedkommende opptrådt korrekt på åstedet? Er det tatt nødvendig hensyn til både de som er berørt og redningsmannskapene som jobber på stedet? Profesjonelle fotografer og journalister skal ha dette i ryggmargen. Grensen mellom det som kan oppleves som et overtramp og det som er ok er ofte hårfin. Det gjelder ikke bare dronevideoer, men alt billedmateriale som kommer inn fra ulykker, sier Ystad.

Les også

NRK beklager svak TV-dekning av brannen i Lærdal