Kultur

Inn på soverommet med Zayn

Zayn Malik fra One Direction går solo med et musikalsk innhold av det mer voksne slaget.

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Vår vurdering:

4 av 6

Mørkt og dempet soloalbum fra Zayn Malik. Helt ulikt hans forrige band One Direction.

Kunsten å gå solo etter en vilt suksessrik periode som én av fem i et boyband er ikke ny, men kan fortsatt være vanskelig. Ikke alle oppnår posisjonen som Michael Jackson etter Jackson 5 eller Justin Timberlake etter 'N Sync, for å hente frem to navn fra den øverste hyllen i moderne popmusikk.

Det er da også et stykke frem til den samme musikalske og kommersielle suksessen for One Directions tidligere posterboy Zayn Malik, men med solodebuten Mind of mine er 23-åringen definitivt på vei.

Albumet er i alle fall både musikalsk annerledes og som helhet bedre enn de fire av fem albumene han var med på sammen med «kompisene» i One Direction.

Hør ukens beste låter:

Moderne R&B-lyd

Mind of mine byr befriende nok på lite av moderskipets lettfengende og småenergiske refrengpop, selv om en og annen klissen ballade har sluppet gjennom kvalitetskontrollen også her. Man kunne spart seg en låt som «Fool for you», for å si det forsiktig.

Albumet er derimot langt mer voksent, og det musikalske lener seg langt mer mot dagens R&B-lydbilde og Canada. Les: The Weeknd.

Det er knapt én tone, rytme eller ord på dette albumet som passer inn på unge pikerom eller kan fylle de enorme stadionene som Zayn spilte med One Direction. Mind of mine vil heller egne seg i klubblokaler der lyset er dempet og varmen er sterk.

Alternativt på et og annet soverom verden over.

Marit Larsen solid tilbake:

Les også

Står godt på egne ben

Om kjærlighet og sex

For nå handler det ikke lenger om den første unge forelskelsen, men om det som skjer etterpå. Om den harde kjærligheten, og om sex. «I just wanna a watch you when you take it off, take of all your make-up baby, take it off. I just wanna watch you when you take it off, take off all your clothes and watch take them off», som det heter i lite sublime «TiO».

Målet er klart, i et ønske om å bli kjørt hardt opp mot veggen: «Let's get naked and explore, our inner secrets». Ikke rart The Guardians anmelder treffende plasserer albumet i «the trend for horizontality in pop».

Sterk svensk rap:

Les også

«Allt jag gör är viktigt»

Solid gjennomført

Det kan bli i overkant mye av intimpraten gjennom én times musikk, selv om det vel var tydelig hvor det bar etter førstesinglen med tittelen «Pillowtalk». 18 relativt like låter er det heller ingen som virkelig trenger. Men i all sin nedpå enkelhet og solide musikalitet er Mind of mine likevel et album som overrasker positivt fra et tidligere boyband-medlem.

One Direction er uten sidestykke det mest populære bandet i verden det siste tiåret. Fem gutter ble satt sammen etter britiske The X Factor i 2010 og erobret popverden parallelt med Justin Bieber.

Det kunne så klart ikke vare. Boyband gjør sjelden det.

Zayn Malik takket for seg for et år siden, og de fire andre har nå «pause» fra bandet i minst 18 måneder. TIl det uunngåelige comebacket om noen år er det altså solokjøret som gjelder, og der er Zayn absolutt godt i gang.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Justin Timberlake
 3. Michael Jackson
 4. Pop (musikk)
 5. Plateanmeldelse
 6. Zayn Malik

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Pass opp, Robbie Williams. En ny boyband-eks er kommet for å ta over poptronen».

 2. KULTUR

  Nytt fra Harry Styles: «Høy klasse»

 3. KULTUR

  Nytt fra Vampire Weekend: Så bra som popmusikk kan bli

 4. KULTUR

  Bokanmeldelse: Memoarer som gjør savnet av Prince enda større

 5. KULTUR

  Debutalbum fra Billie Eilish: Ungdommens råskap

 6. KULTUR

  Ny overraskelse fra Iggy Pop