Kultur

Derfor kastet Yusuf Kadra inn håndkleet i samfunnsdebatten

Flere av «kvinnene som stilnet» i samfunnsdebatten har engasjert seg etter kommentar i Bergens Tidende fredag.

Kadra Yusuf viser til hensynet til sin datter når hun forklarer hvorfor hun er blitt borte fra den offentlige debatten. Larsen, Håkon Mosvold

 • Arve Henriksen
  Journalist

«Shabana Rehman Gaarder løfter ikke lenger mullaer på kveldstid. Kadra Yusuf, som en gang for skjult kamera avslørte hva imamer egentlig mente om omskjæring, skriv av og til kronikker. Amal Aden lever med politibeskyttelse. Sara Mats Azmeh Rasmussen, hun som brant en hijab 8. mars i 2009, kaller seg nå svensk og syrisk. Filmskaperen Deeyah Khan har reist fra Norge for godt.»

Slik innleder kulturredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende sin kommentar «Kvinnene som stilnet», som ble publisert fredag.

Kulturredaktør i Bergens Tidende, Hilde Sandvik Lillebø, Jan M.

I kommentaren legger Sandvik skylden på det hun kaller den «norske feigskapen» for at de nevnte kvinnene mer eller mindre er blitt marginaliserte i samfunnsdebatten.

— Ti år etter karikaturstriden har den norske debatten utvidet seg. Vi har fått ei rekke nye muslimske stemmer inn i allmennheten, men felles for de nevnte kvinnene er at de ikke er frontkjempere i Norge lenger. De har trukket seg tilbake, blitt bedt om det, eller de har begynt med noe annet, skriver Sandvik.

- Jeg kastet inn håndkleet

I løpet av dagen har flere av de nevnte kvinnene lagt ut sine svar på det Sandvik skriver. For Kadra Yusuf var det frykten som gjorde at hun valgte å kaste inn håndkleet. Hun ønsket fredag kveld ikke å la seg intervjue av Aftenposten, men viser til sin Facebook-side.

Hun har selv omtalt Sandviks kommentar der. «Jeg kan ikke snakke for de andre jentene, men dette er min hovedgrunn for at jeg kastet inn håndkleet når det gjelder visse temaer», skriver Yusuf.

Hun viser til en konkret episode hvor hun og hennes datter ble stoppet på gaten av tre somaliske menn. De tre mennene kom med en lang tirade, forteller hun, mens hun tok datterens hånd og dyttet henne bak seg.

«Jeg forble rolig og hørte på at jeg ble kalt skitne frafalne hore, at jeg burde bli gjengvoldtatt for så bli kastet i havet. At ingen ville savne meg, at mine familie og min klan mest sannsynlig ville betale disse mennene alt de hadde. Jeg sto rolig, å skrike ville gjøre min datter redd, å løpe var i hvert fall ikke en mulighet. Det hadde jeg lært av erfaring.», skriver Yusuf.

- Datteren min fortjente ikke dette livet

Hun forteller at hun var lei av å ringe politiet, som hun hadde gjort «ørten tusen ganger før», og det uansett skjedde igjen.

«Jeg tok en beslutning om at datteren min ikke fortjente dette livet, ikke fortjente å våkne opp om natten og skrike etter meg fordi hun trodde noen slemme menn hadde kommet for å ta meg vekk. Jeg ville ikke at hun skulle sitte på skolen og være redd for at noe skulle skje med meg. En 6-åring fortjener ikke det. Så jeg tok et valg. Jeg kunne klare det meste, men å traumatisere mitt barn, det var faen ikke noe jeg ville gjøre», skriver Kadra Yusuf.

Hun er ikke noe offer, skriver hun, men av hensyn til datteren ville hun ikke lenger være en tydelig stemme når det gjelder enkelte temaer.

«Jeg bestemte meg for å ligge lavt når det gjelder visse temaer. Jeg så på min sovende datter og tenkte hun skal få et bedre liv enn det jeg hadde. Og det innebærer fravær av frykt», avslutter hun i sitt lange innlegg.

Rehman Gaarder: Hun bommer totalt

Shabana Rehman Gaarder er sterkt kritisk til kommentaren til kulturredaktøren i BT.

På sin hjemmeside skriver Rehman Gaarderat kommentaren fra Hilde Sandvik er en etnosentrisk og grov redusering, av både kvinnenes aktive engasjement og den norske støtten som faktisk også har vært der og som vokser.

Shabana Rehman Gaarder mener Hilde Sandvik bommer grovt i sin kommentar. Roald, Berit

— Sandvik bommer fatalt når hun i et velmenende forsøk prøver å beskrive virkeligheten til Amal Aden, Kadra Yusuf, Sara Azmeh Rasmussen, Deeyah Khan og meg, skriver Rehman Gaarder.

— Vi er ikke mediedukker som har sluttet å løfte mullaer på kveldstid. Vi lever våre liv på heltid, vår levemåte, vår livsstil, alle daglige valg er vitnesbyrd om at kampen mot patriarkatet er til stede hver dag. Dette er ikke det samme som å stilne, skriver hun.

- Jeg støtter henne fullstendig

Filmskaperen Deeyah Kahn, som også nevnes i Sandsviks kommentar, skriver i en e-post til Aftenposten at innlegget til Kadra Yusuf rører henne til tårer.

Deeyah Khan er klar med ny film :

Les også

«IS er ikke nytt. Fremmedkrigere er ikke nytt. Det nye er at det rammer Vesten»

— Hun er virkelig en inspirasjon og en viktig stemme. Jeg støtter henne fullstendig når hun skriver at vi ikke er ofre.

Jeg definerer ikke meg som et offer, og jeg vil ikke at noen skal synes synd på meg. Jeg fortsetter å kjempe for frihet, likhet og menneskerettigheter, sier Khan.

Hun tror likevel ikke at Sandviks intensjon med å skrive denne kommentaren var å være nedlatende overfor disse kvinnene.

— Jeg ble intervjuet av Sandvik under filmfestivalen Biff i Bergen i forrige uke. Her uttrykte jeg mye irritasjon og frustrasjon over mangelen på støtte for aktivistkvinner i minoritetsmiljøer, og en mangel på forståelse for det vi står overfor, noe som vanskeliggjøre vårt arbeid, skriver Khan.

Hun tror derfor at hensikten med kommentaren var å vise støtte fremfor å være nedlatende.

Deeyah Khan :

 1. Les også

  Samler kvinnelige stemmer til samtale og musikk

 2. Les også

  Shabana Rehman Gaarders utfordring til moderne menn med en immigranthistorie: Bidra til en ny, feministisk vår!

 3. Les også

  Måten vi utnyttar dyr på, gjer oss umenneskelege

 4. Les også

  Kvinnebladene lever i feil århundre

 5. Les også

  Etter 22. juli: Det er fortsatt nødvendig å ta et oppgjør

 6. Les også

  Kadra Yusuf: Programlederne er kanskje gamle, men det er jo det som er fett

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Meninger: Heia de skamløse!

 2. DEBATT

  Hets og trakassering innad mot muslimske jenter med kritiske røster bør belyses mer.

 3. KULTUR

  Disse debattantene bør du følge på Facebook

 4. BYLIV

  Setter opp komedie om æresdrap: – Vi oppfører oss som strutser og stikker hodet i sanden, sier regissøren.

 5. A-MAGASINET

  «Hvis Gud er som beskrevet i Bibelen og Koranen, så er han en skikkelig drittsekk»

 6. A-MAGASINET

  Hun klippet av seg museflettene, tok på seg gutteklær og begynte å spille squash.