Kultur

Knut Olav Åmås blir statssekretær i Kulturdepartementet

Aftenpostens kultur-, debatt- og forskningsredaktør, Knut Olav Åmås, (45) blir den nye kulturministeren, Torhild Widveys, statssekretær.

Knut Olav Åmås (45) har vært i Aftenposten siden 2006. Jon-Are Berg-Jacobsen

 • Veslemøy Østrem
 • Ann Christiansen

Det blir bekjentgjort i formiddag.

Knut Olav Åmås startet som debattredaktør i Aftenposten i 2006, og ble i 2008 avisens kultur— og debattredaktør. De siste årene har han vært en svært aktiv debattant, og har blant annet kritisert den rødgrønne regjeringen for sin kulturpolitikk.

Senest mandag i denne uken skrev han kommentaren «Kulturen som kamparena» i Aftenpostens spalter, kommentaren ble skrevet før han fikk telefonen fra Statministerens kontor. Der innrømmet han at Kulturløftet, den rødgrønne regjeringens kulturpolitiske plattform, er noe de borgerlige kommer til å misunne.

Tre «quick fixes»

I kommentaren gir han regjeringen tre mulige «quick fixes» som etter hans mening kan være sterke symbolsaker og de første stegene for å meisle ut en ny, borgerlig kulturpolitikk:

En gaveforsterkingsordning, skroting av bokloven og et raskt vedtak om å bevare Y-blokka og Høyblokka.

Han skriver også:

«Forhåpentlig vil budsjettet fra de borgerlige om noen uker ikke reversere den foreslåtte økningen til de rødgrønne, som for første gang bringer kultur opp på 1 prosent av statsbudsjettet. Det ville være et både uheldig og unødvendig signal i en liten og beskjeden sektor med stor samfunnsbetydning.»

-Jeg gleder meg veldig til å være med på å forme og sette ut i livet norsk politikk på områder som er blant de aller viktigste for et kritisk og åpent samfunn: kultur, medier, frivillighet, religion og livssyn og idrett. Vi skal forme en politikk som engasjerer dypt og sterkt, sier Knut Olav Åmås.

Et godt trekk

Sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, mener Erna Solberg har gjort et godt trekk.

— Det er et veldig lurt trekk av Erna Solberg og Torild Widvey å velge Knut Olav Åmås som statssekretær i Kulturdepartementet. Han er en mann med store kunnskaper og mange kontakter i flere deler av norsk kulturliv. Han har meningers mot og klare synspunkter på områder og saker som sorterer under kulturministeren. Knut Olav vil sikkert gjøre en god jobb med å utvikle og profilere den nye regjeringens kulturpolitikk, sier hun.

— Det er synd for Aftenposten at vi mister ham. Men vi er stolte, både på hans egne og på Aftenpostens vegne. Det Knut Olav har stått for og det han har utrettet som kulturredaktør i Aftenposten, er nok den viktigste grunnen til at han blir statssekretær.

Knut Olav Åmås er utdannet filosof og har utgitt en rekke bøker. Åmås har vært ansatt som forlagsredaktør i Universitetsforlaget og har vært redaktør for tidsskriftet Samtiden.

Kulturdepartementet vil i den nye regjeringen også overta ansvaret for kirkesaker.

- Spennende valg

Arnfinn Bjerkestrand, nestleder i Kulturrådet, frontet før valget en kamp for fortsatt rødgrønn regjering. Nå sier han at valget av Knut Olav Åmås som statssekretær er spennende og viser til at Åmås har god kunnskap om kulturlivet og kulturfeltet.

— Jeg gleder meg til at han skal meisle ut kulturpolitikken fra den nokså uklare profilen i den nye regjeringsplattformen, sier Bjerkestrand som mener kulturministeren Thorild Widvey og Åmås blir et spennende par.

- Men det hviler mye på kulturstatsrådens skuldre til å meisle ut en god kulturpoltikk. Å sy sammen Frps og Høyres kulturpolitikk i én politikk er vel en spagat som er nokså krevende, mener han.

Vi må ikke minst glemme at dette er en mindretallsregjering, sier Bjerkestrand.

— Det jeg frykter, er at det går fra en forpliktende kulturpolitikk og over til enkeltsaker og at man mister en helhetlig kulturpolitkk for hele feltet.

Teatersjef Agnete Haaland ved Den Nationale Scene i Bergen var også blant dem som oppfordret kutlurlivet til å stemme rødgrønt før valget. Nå sier hun at hun umiddelbart er glad for at det er en kulturminister fra Høyre, og ikke fra Frp, og viser også til at Widvey er en av Erna Solbergs fortrolige.

— For kulturlivet er det viktig å ha en sterk kulturminister som har gehør i regjeringen og hos statsministeren. Og det jeg vet om henne, er at hun er en seriøs og solid politiker som de jeg har snakket med, gir gode skussmål.

Ridder

Haaland sier at det er litt ullent hva slags kulturpolitikk den nye regjeringen ønsker å føre. Widvey kan være "ridderen", tror hun..

- Vi ønsker en blå ridder som kan slåss for kunst og kultur i Norge, og jeg har tro på at hun kan være den ridderen, sier Haaland og gratulerer også Åmås for tilliten.

— Han er veldig kompetent på kultur. Men det som bekymrer meg litt, er at han hele tiden fremhever at kulturlivet er bedøvet av oljepenger. Det mener jeg er feil fremstilling av virkeligheten. Men det blir spennende å se hvordan han vil jobbe sammen med den nye kulturministeren.

- Profesjonell

Thorild Widvey er en profesjonell politiker, noe som borger for at det vil gå bra, mener forfatter Edvard Hoem.

— Jeg tror ikke at det nytter å sitte der og oppnå noe for kulturlivet uten å kjenne spillet. Mange kulturfolk ønsker seg en spesialist fra vår kant, men det er ikke noe som tyder på at det er en fordel. En politisk tungvekter klarer som regel å få gjennom mer enn profesjonelle kulturfolk gjør, sier Hoem som samtidig understreker at dette har sine unntak.

Når det gjelder Knut Olav Åmås som satssekretær, avventer han for å se hvordan det blir i praksis.

— Jeg tror han synes det er mye sutring blant kunstnere, han har av og til uttrykt misnøye om det. Og han mener at man må se etter nye veier for å finansiere. Jeg tror også at man kanskje kunne utnytte privat sektor bedre, sier Hoem.

- Erfaren politiker

Forleggerforeningens leder Kristenn Einarsson er positiv til det nye lederteamet i Kulturdepartementet.

— Vi har fått en erfaren politiker som statsråd og en statssekretær som har gode kunnskaper om kulturområder, sier han.

- Men Åmås har sagt tydelig fra at han mener at bokloven bør reverseres?

— Jeg tror ikke vi skal begynne å diskutere rammebetingelsene for litteraturen med dem i dag, det er nettopp oppnevnt. Men vi vil gjerne få kontakt snarest mulig, sette oss ned og høre hva de har å si - og så håper vi at de hører på hva vi har å si.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Mediemangfoldsutvalget og Knut Olav Åmås får kritikk for å være «politisk urealistiske»

 2. KULTUR

  Abid Rajas statssekretær slutter: «Den politiske ukulturen lukter vondt»

 3. KULTUR

  – Helleland har sviktet som kulturminister

 4. KOMMENTAR

  Kulturfeltet bør ønske seg en ny statstråd | Sarah Sørheim

 5. KULTUR

  Nå kommer meldingen Kultur-Norge har ventet på

 6. KOMMENTAR

  Tid for en mer spisset kulturpolitikk