- Grense for hva vi vil selge

Det kontroversielle dataspillet Grand Theft Auto (GTA) vekker til live debatten om hvorvidt voldelige dataspill bør holdes borte fra barn og unge.

En av de mer fredelige scenene fra et heller voldelig dataspill, Grand Theft Auto IV.

Expert er den eneste spillforhandleren i Norge som har valgt å boikotte salg av det nye GTA-spillet, noe de også gjorde med det forrige spillet i serien. Kommunikasjonsrådgiver Nils Erlimo i Expert sier at de har valgt ikke å selge GTA på grunn av spillets ekstremt voldelige innhold.— GTA er et spill hvor man kan slå ned folk og fortsette å slå mens de ligger nede. Boikotten er gjort etter en helhetsvurdering av spillet, hvor vi følte at det rett og slett passerte en grense for hva vi ønsker å selge.- Hvordan kommer dere frem til at et spill er uegnet for Expert å selge?- Vi har innkjøpere som sitter med ansvaret for forskjellige kategorier, og som kjenner produktene i detalj. Det er de som gjør en vurdering av spillene, og så blir det diskutert av flere personer inntil vi når en beslutning.

Nettdebatt.

Aftenposten.no hadde nylig nettprat med Odd Arild Olsen i foreldreorganisasjonen Barnevakten. Ett av innleggene inneholdt følgende kommentar: "At Expert ikke tør selge spillet er så utrolig feigt når de allikevel selger filmer som er like voldelige."- Hva sier du til det?- For det første vil jeg fremheve to viktige forskjeller på spill og film i forhold til regulering. Den ene er at Statens filmtilsyn går igjennom alle nye filmer, men at det ikke finnes en tilsvarende ordning for spill. Den andre forskjellen er innlevelse. Det er en helt annet innlevelse når man sitter og fysisk styrer det som skjer enn når man sitter passivt og ser på en film.- Dere selger et annet spill som heter Viking: Battle for Asgard, hvor man får poeng for å kløyve motstanderen i to. Hvorfor er ikke også dette spillet boikottet? - Det er et eventyrspill, med monstre og store, overnaturlige skapninger. GTA er mye mer virkelighetsnært, og det er en faktor vi tar hensyn til.

Alt påvirker.

Aslak Borgersrud i Gatas Parlament sier han har spilt dataspill i omtrent 20 år, og at GTA-serien er hans favorittspill. Et uttrykk for hans entusiasme er den nye singlen til Gatas Parlament, som handler om to personer som sjekker hverandre opp ved å skyte på hverandre i et spill som heter Counterstrike.- Hva synes du om det nye GTA-spillet?- Jeg synes at det er det viktigste stykke historiefortelling dette tiåret. Det er ingen nyere bøker som kommer i nærheten av å fortelle så mye morsomt og interessant om verden slik den er akkurat nå.Borgersrud har ikke lyst til å si noe prinsipielt om aldersgrenser på spill, men mener at det er åpenbart at et spill påvirker den som spiller.- Jeg mener ikke å si at voldsspill fører til voldelige handlinger, men jeg synes også det er latterlig prinsipielt å avvise at folk blir påvirket av hvilke medier de tar inn, sier Borgersrud og tar en tenkepause. - Men jeg elsker GTA for alt det er verdt, og mener at dersom du vil vite noe som helst om hva som skjer med folk mellom 12 og 30, så mådu spille GTA. Hvis ikke, så driter du deg ut!

Aslak Borgersrud i Gatas Parlament mener det er åpenbart at spill påvirker den som spiller.Selv er GTA-serien hans favorittspill