Kultur

På sporet av Edvard Munch

Edvard Munchs forhold til hjembyen Oslo var nært og vanskelig på samme tid. Nå er veiviseren til kunstnerens liv og verk i hovedstaden kommet i bokform.

  • >anders Knudsen (foto)
  • Erle Moestue Bugge<br

-Ikke tykkere enn at den passer i en stor lomme. En bok til å bla i når du har fem minutter. Jeg syntes vi savnet en slik trykksak om Edvard Munch(1863-1944), sier forfatteren Frank Høifødt.Boken er skrevet med tanke på dem som vil vite mer. Men den konsentrerte fremstillingen kan også være praktisk for dem med kunnskaper fra før. Til forskjell fra Høifødts doktorgradsavhandling om kunstneren, er "Munch i Oslo" fri for fotnoter. Boken som kommer ut hos Damm, finnes også på engelsk.Her er noe av det du kan oppleve når du følger i Munchs fotspor:Ung og glattbarbert sitter han ved kafébordet på Grand, Kristiania-bohemens viktige vannhull. Hans Jægers mørke blikk hviler på de vakre søstrene Lasson, Oda og Alexandra, i Per Krohgs maleri. Til Milly Thaulow i bildets venstre hjørne, hadde unge Munch sitt første alvorlige kjærlighetsforhold.-Christian Munch, kunstnerens strengt religiøse far, var lite begeistret for sønnens løsslupne kafé-bekjentskaper. Men Christian Krohg, læremesteren, var ikke i tvil: Unge Edvard Munch var den mest begavede av alle i kretsen, forteller Høifødt.

Flyttet rundt

Kunstnerens følsomme og på samme tid sterke ansiktstrekk formet av Arne Durban og støpt i bronse, er reist på Vår Frelsers gravlund. Synet gjør godt etter et raskt og forstemmende streif innom Pilestredet 30. Bygården kjent som "Blitz-huset" er i dag sørgelig forfallent.Sykdom og død hjemsøkte Munch i barndommen. På Krist kirkegård bak Deichmanske bibliotek, ligger hans kjære begravet: Moren Laura Cathrine, død av tuberkulose da Munch var fem år. Faren Christian Munch. Sofie, modellen til maleriet "Syk pike". Broren Andreas. På Nordstrand kirkegård er søsteren Laura begravet.Vi krysser Akerselva og stanser foran Fossveien 7. Her ble 16 år gamle Munch for alvor klar over sitt kunstnerkall. Fra stuevinduet kunne han la blikket hvile på Gamle Aker Kirkes trygge tårn og den idylliske Telthusbakken. Et av hans aller tidligste malerier har nettopp denne utsikten som motiv. Den mektige kornsiloen, ombygget til moderne hybler, stenger for utsynet i dag.-Mellom 1877 og 1889 hadde Munch-familien fem forskjellige adresser på Grünerløkka. Strøket var lyst og åpent, leilighetene nye. Forholdene var ikke så kummerlige som enkelte har forestilt seg, bemerker Høifødt. Med unntak av Schous plass 1 der en emaljert plakett med Munchs navn er festet til veggen, ser vi ingenting som leder tanken til Munchs liv og verk. Også på de nøkterne murveggene i Thorvald Meyers gate, i Fossveien og på Olaf Ryes plass burde det kanskje også festes en plakett? Slik at den som går forbi kan minnes vår store kunstner.

Les mer om

  1. Litteratur