Kultur

Hamar har 30.000 innbyggere – håper på 700.000 besøkende

Hamar kommune har 30.000 innbyggere, og store ambisjoner for sitt nye kulturhus: Målsetningen er «mer enn 700.000 besøk i året».

Midt i sentrum, på Stortorget, ruver Hamars nye kulturhus. Jan T. Espedal

 • Ann Christiansen

- Hamar trenger noe som trekker folk til sentrum. Jeg synes bygget er helt fantastisk. Dette blir bra for hamarværingene, sier skuespiller Stig-Werner Moe, på luftetur mellom prøver på forestillingen <i>Det året det var så bratt</i>. Jan T. Espedal

Panta Rei Danseteater, med Maria Ulriksson, Lava Markusson, Rasmus Skremark-Solbert, Robert Guy og Julie Drønen Ekornes, tester ut en av salene. Jan T. Espedal

20. mars er det urpremière på <i>Det året det var så bratt</i>, der denne gjengen boltrer seg i Øystein Sundes låter: fra venstre regissør Trond Lie, Stig-Werner Moe, Ida Holten Worsøe og Tom Styve. På panseret: Tiril Heide-Steen og Knut Erik Engemoen. Jan T. Espedal

Hamar og Omegn Malerklubb er blant brukerne av det nye huset. Oddveig Sand maler og synger Prøysen og gleder seg over luftige lokaler og mye lys. Jan T. Espedal

I kulturpassasjen er det gulvkunst, laget av Gunilla Klingberg. -Hamars historie fortalt i mosaikk, forteller kulturhusleder Durita Brattaberg Jan T. Espedal

-Dette kunne vært kjedelig toalettgang, men er blitt et sammenhengende kunstverk, sier kulturhusleder Durita Brattaberg om de 12 runde veggmaleriene malt rett på betongen av kunstner Nils Erik Gjerdevik. Jan T. Espedal

Fredrik Holmen (t.v.) og Skjønsberg Barnehage har slått seg til i bibliotekets nye lokaler. Jan T. Espedal

Folk strømmet til da biblioteket åpnet offisielt nylig. Jan T. Espedal

Kulturhusleder Durita Brattaberg sammen med kulturhusvennene Sølvi Krogsrud Andreassen og Steinar Andreassen. Totalt 270 venner har meldt seg til frivillig jobbing under forstillinger og arrangementer Jan T. Espedal

Det nye kulturhuset skal bidra til å gjøre Hamar mer attraktiv i regionen og dermed øke innbyggertallet, tror kommunen. Ikke alle tror dette vil gå. Er kulturhuset åpent alle dager, betyr et anslag på 700.000 et daglig besøk på over 1900 personer.

— Selv om man regner med kino og bibliotek, virker dette å være urealistisk høyt. De antar at kulturhuset skal ha stor tiltrekningskraft på folk fra omlandet, men slik fungerer ikke det jevne besøket på landets kulturhus. Bilbao-effekten finnes ikke i Norge, sier kulturforsker Georg Arnestad ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

Han minner om relativt nyåpnede Kilden i Kristiansand, som antydet besøk av busslaster fra Sverige og cruisebåter fra Danmark. Kilden besøkes årlig av opp mot 200.000.

— Jeg sier ikke at å sette høye anslag er bevisst å lure folk, men det inneholder helt klart et element av å lure seg selv, sier Georg Arnestad.

Les også:

Les også

Bygger kulturhus for nesten 14 milliarder

Dette støttes av Aase Marthe J. Horrigmo fra Oxford Research, som har tatt doktorgrad på effekten av kultur på regional vekst.

— 700.000 høres kunstig høyt ut. Det kan virke som at norske kulturhus bevisst bruker høye publikumsanslag for å legitimere seg selv. Man ønsker å tro at kultur har mer effekt på vekst enn det som er reelt, sier Horrigmo.

Bli med inn i storstua til 700 millioner kroner i videoreportasjen under.

Overskridelser

Fredag åpner dronning Sonja Hamars 15.000 kvm nye stolthet i glass og betong. NRK1 sender åpningsshowet samme kveld.

15 år etter at arbeidet med kulturhuset begynte, er bygningen på plass på Stortorget, midt i sentrum. I løpet av de siste par månedene har brukerne gradvis flyttet inn: Teater Innlandet, kulturskolen, biblioteket, lokale lag og foreninger. Her er proffe, amatører og frivillige under samme tak. Entusiasmen er stor hos beboere og brukere.

Men det er ikke lenge siden stemningen var annerledes i kommunen.

Før første kommunestyrevedtak i 2011 ønsket bare tre av ti innbyggere å gå i gang med prosjektet. 12 prosent ville ikke ha kulturhus i det hele tatt, mens 46 prosent ville vente på løfter om statlig støtte, ifølge en undersøkelse Norsk Gallup gjorde for Hamar Arbeiderblad.

I dag har kritikken stilnet – til tross for at prisen har steget år for år: Fra 500 millioner kroner i 2008, til 619 millioner i 2011, og videre til 697 millioner i 2013. En økning på 200 millioner.

Les også:

Les også

Kulturhus-sprekken: 1,2 milliarder kroner

Underbudsjettert

— Anslagene fra 2008 er fra kommunens forprosjekt, før prosjektet ble kostnadsberegnet. Det riktige sammenligningsgrunnlaget er kommunestyrets vedtak fra 2011 på 619 millioner, sier Morten Aspeli (Ap), som ble ordfører etter valget høsten 2011.

Han sier at kommunens politikere var kjent med at det var stor risiko for underbudsjettering i forbindelse med vedtaket i juni 2011. Det ble likevel vedtatt, selv om det bare var 27 prosent sannsynlighet for at man ville holde seg innenfor budsjettet.

Etter den tid har kommunen endret praksis, og i dag vedtas alle byggeprosjekter med 85 prosent sannsynlighet.

Aspeli var selv blant dem som stemte imot kulturhusvedtaket i 2011.

— Begrunnelsen var både at den statlige medfinansieringen ikke var på plass og at det ble vedtatt med et budsjett med så lav sannsynlighet. Jeg var altså ikke imot å bygge kulturhuset, men å starte bygging før vi hadde bedre trygghet for totalkostnadene.

Høy lånegjeld

Kulturhuset har gitt kommunen en lånegjeld på 350 millioner – 64 millioner mer enn opprinnelig budsjettert. Ordføreren sier at han er trygg på at kommunen kan betjene lånet.

- Dere har en målsetning om «mer enn 700.000 besøk i året». Hvor realistisk er det med tanke på et innbyggertall på 30.000?

— Tallet omfatter alle som skal bruke kulturhuset til daglig i tillegg til publikum. Primærmålgruppen er hele Hamar-regionens befolkning; 90.000 innbyggere. I tillegg vil det være forestillinger og konserter hvor vi orienterer oss mot publikum i hele Innlandet.

Fornøyde «beboere»

Kulturskolen og rektor Dag Inge Eide er godt på plass i nytt hus.

— Det Hamar kommune gjør, er forbilledlig og viser at de verdsetter kulturaktiviteter, både som egenverdi og som strategisk verdi for Hamar, mener han og sier at med mange ulike aktiviteter under samme tak ligger det til rette for en helt annen samhandling enn før.

Prisen for å leie øvingsrom er lav – bare 50 kroner timen på hverdager for lokale lag og foreninger. På grunn av momskompensasjon til kommunal virksomhet som bibliotek, ungdomsaktiviteter og kulturskole, kan kommunen kun ta symbolske priser for denne gruppen. Kor, korps og malerklubb har kastet seg over mulighetene: de 30 rommene er så godt som fullbooket i lang tid fremover.

Kommentar:

Les også

«Folk må bevise at de fortjener den nye kulturelle luksusen»

Også Hedmark og Oppland musikkråd og daglig leder Trond Ekelund er full av lovord om huset generelt og den gode akustikken spesielt.

Riksteateret kommer

I 14 år har Riksteateret reist forbi Hamar, byen har ikke hatt stor nok scene å tilby. Men i april kommer de innom igjen på sin turné med Folkestyre . Og til høsten skal Riksteatret legge en première til Hamars nye kulturhus.

— Blandingsmodellen med frivillige, amatører og proffe gjør at vi kommer til å lykkes, mener kulturhusleder Durita Brattaberg.

Men Frp-politiker Tone Coucheron mener det er feil bruk av skattebetalernes penger.

— Men nå er det viktig å få kulturhuset i bruk, så vi får minst mulig driftsutgifter på det, sier hun.

- Hvorfor tror du at motstanden mot kulturhuset har stilnet?

— Du får ikke gjort noe med det når det er vedtatt og bygget ferdig. Men jeg må si det er flott – jeg kan ikke si noe annet.

Flere ambisjoner

Byggingen av det nye kulturhuset er ikke det eneste prosjektet som koster millioner i Hamar.

Oppsetningen av et nytt stupetårn i byen skulle opprinnelig kostet 1,5 millioner kroner, men er nå stoppet fordi regningen ser ut til å bli opp mot 30 millioner kroner.

For noen år siden stoppet man også utbyggingen av Briskeby gressbane, med en kostnadsramme på 225 millioner, før det ble fullført. Prosjektet ble sterkt kritisert for å ha vært for ambisiøst for en klubb i en by med begrenset besøks- og inntektsgrunnlag.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Klatrerne falt for utsikten og kjøpte seg et kulturhus

 2. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 3. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 4. KULTUR

  Blodfattig avslutning

 5. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 6. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette