Kultur

Måtte ta et valg eller risikere å dø

I en kronikk går Ida Maria Børli Sivertsen ut mot glorifiseringen av rusmisbruk. Nå får hun støtte fra Sverre Goldenheim.

Sverre Goldenheim Foto: Privat

 • Mala Wang-naveen

Sverre Goldenheim (33) ble kjent som profilert partyfikser og entertainer med høy sigarføring. Med sitt enorme nettverk ble han fort attraktiv som nettverksbygger for populære utesteder og har festet mye med artister og kjendiser.

Han har tidligere fortalt om alkohol og kokainmisbruk som gradvis eskalerte allerede fra han var 17 år. Han kjenner seg igjen i Ida Marias beskrivelser av en glorifisert livsstil.

Les intervjuet med

Les også

Ida Maria her: – Man får martyrstatus når man ofrer seg for rock'n'rollen

Risikerte å dø i ung alder

-Jeg var bare opptatt av å få folk til å le, gjerne på min bekostning, og jeg har nok bydd i overkant mye på meg selv. Jeg følte jeg måtte gjøre stadig drøyere ting for å heve nivået på stuntene. Familien er nok ikke så fornøyd med alle oppslagene, så det er nok de som har fått kjenne mest på det, sier Goldenheim som slet mye med depresjoner som følge av dopinntaket.

Han innså at han måtte ta et oppgjør med den personen han hadde blitt, eller risikere å dø i ung alder. Det var også viktig å gjenopprette gode relasjoner med familie og nære venner.

Lurer du på hva Aftenposten mener om ruspolitikken i Norge? Det kan du lese om her:

Les også

Rusdødstallene må ned

Familien ville sende Goldenheim vekk fra miljøet han vanket i

— Familien ville sende meg bort fra miljøet jeg var vant med og valget falt på USA. Det spiller ingen rolle hvor dyrt eller bra behandlingsstedet er, du må selv være innstilt på å bli nykter, forteller Goldenheim som i dag har vært rusfri i 21 måneder. Han går fremdeles ut og er sosial, men er fullstendig klar over at én eneste alkoholenhet kan trigge behovet for kokain, andre rusmidler og uansvarlig gambling. Så derfor skeier han til nøds ut med kokosvann.

— Det er ofte tyngre heroinbrukere på behandlingssteder i Norge. Jeg var i Malibu hvor jeg møtte folk som slet med det samme og hadde likere bakgrunn, sier han om forskjellene på Norge og USA. Selv endte han opp i et skreddersydd opplegg med trening, psykiater og lege. I tillegg fikk han flere enesamtaler kombinert med gruppeterapi.

Er Norges narkotikapolitikk mislykket? Nei, sier Oslos politimester i dette innlegget:

Les også

Det hevdes ofte at norsk narkotikapolitikk er mislykket. Jeg er uenig.

Mener man i Norge ikke har anerkjent alkoholisme som en sykdom

Både Goldenheim og Ida Maria har papirer på sin avhengighet, og mener amerikanerne har kommet mye lenger i å diagnostisere rusavhengighet som en sykdom. De har likevel ganske ulik tilnærming til om det er faktisk er et valg å bli rusfri.

— I USA blir det behandlet som en sykdom, men jeg tror det også er et valg. Du kan ikke ta en operasjon eller en pille for å kurere avhengighet, du må jobbe med det selv. For min del går det nå på ren viljestyrke og selvinnsikt, i tillegg til at de har fått banket i meg litt fornuft borti der, sier Goldenheim.

 • Ida Maria på sin side viser til turnuslege Ingrid Neteland som i en kronikk Aftenposten nylig publiserte skapte debatt ved å si «Du må skjerpe deg, ta tak i ditt eget liv og gjøre en endring

Mener Neteland ikke forstår at rusavhengighet ikke er et valg

Ida Maria forteller om rusproblemene hun fikk som følge av rockelivet. Foto: Tor Stenersen

Ifølge Ida Maria Børli Sivertsen er kronikken et godt bevis på at helsevesenet ikke forstår avhengighet som fenomen.— Det er åpenbart at vedkommende ikke forstår at dette ikke er et valg. Alkoholikeren er ofte like sjokkert over det han eller hun har gjort. Det er et komplisert problem. Hun sier at folk bør skjerpe seg og ta seg sammen. Det er en ineffektiv ignoranse og det er unødvendig at norsk helsevesen skal være så i mørket i 2015, sier hun.

Turnuslege Ingrid Neteland ønsker ikke å kommentere Sivertsens påstander.

«Wow, hvorfor drikker du ikke? Du kan ta deg ett glass?»

Både Goldenheim og Ida Maria mener det er større forståelse for hva det innebærer å være nykter i USA.

-Om du ikke får dekket behandlingen, er tilbudene dyre i Norge også. Du får ikke like mye individuell oppfølging her, og det er derfor man betaler mer for tilbudet der borte, sier Goldenheim.

— Sier du at du er nykter, får du en klapp på skulderen og ofte rosende ord. De er mer åpne og forståelsesfulle rundt temaet, du får mye mer anerkjennelse. Her hjemme er det mye mer «Wow, hvorfor drikker du ikke? Du kan ta deg ett glass?» forteller Goldenheim.

Oppfordrer journalister til å skrive mer om narkotikapolitikk

Sturla Haugsgjerd er engasjert i Foreningen for human narkotikapolitikk, og har på sosiale medier gjentatte ganger oppfordret journalister til å skrive mer om narkotikapolitikken.

- Mener du at vi kvier oss for å gå inn i tematikken fordi flertallet av journalister er liberale?

— På generelt grunnlag kan jeg si at en del yrkesgrupper – blant annet journalister – som ofte kommer i kontakt med fri flyt av alkohol. I form av fredagspils, åpen bar, ulike type arrangementer hvor det både forventes og er en enorm tilgang på drikke, sier Haugsgjerd som mener et voksende frilansmarked for både artister og journalister gir grunn til bekymring da frilansere ikke blir fanget opp i samme grad som folk med fast jobb som for eksempel kan henvende seg til ACAN.

 1. Les også

  Kronikk: Jeg trenger ikke være full for å være kreativ | Ida Maria

 2. Les også

  Ida Maria: - Man får martyrstatus når man ofrer seg for rock'n'rollen

Les mer om

 1. Narkotika
 2. Musikk

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Sturla Haugsgjerd gjemte seg på do med heroin. Så orket han ikke mer av dobbeltlivet.

 2. KRONIKK

  Oslo-ungdommens rusdelte by | Willy Pedersen og Anders Bakken

 3. KARRIERE

  Etter seks år som edru, førte drikkepresset til at hun sprakk. Dette bør kolleger unngå på jobbens julebord.

 4. SPREK

  Sukker er en døråpner til rusmisbruk, mener forskere

 5. SID

  Du som drikker deg full for å slippe deg løs | Martha Melkild

 6. SPORT

  29-åringen holdt på å dø av alkoholisme. Lørdag fullførte han Stoltzen.