Store forskjeller i kulturskoletilbudet

Kulturskoletilbudet i norske kommuner varierer voldsomt. Enkelte kommuner tilbyr tre ganger mer undervisningstid til sine elever enn andre, viser ny undersøkelse.

Elever fra Bodø kulturskole akkompagnerte koret fra St. Eystein skole. Kronprinsessen besøkte Bodø i anledning åpningen av Røde Kors-kampanjen "Knytt et bånd" og avspark i "Stopp volden-cupen". Fotballturneringen samler 2000 barn i alderen 10 - 14 år. Arkivfoto: Bjørn Erik Rygg Lunde, SCANPIX
  • Arve Henriksen
Les også

- Skyldes lange avstander

Forbrukerrådet har spurt de 100 største kommunene i Norge, samt et tilfeldig utvalg på 50 av de øvrige kommunene, om hvor mye undervisningstid det gis til en individuell pianoelev i kulturskolen.

– Vi ble overrasket over at det skulle være så store forskjeller, sier fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet, til Aftenposten.

For forskjellene er store. Mens noen kommuner tilbyr 28,5 timers kulturskole i løpet av et år, er andre nede i beskjedne 8,5 timer. Klart minst undervisningstid gis det i Tydal og Malvik i Sør-Trøndelag. Her oppgir kommunene selv til Forbrukerrådet at en pianoelev får henholdsvis 8,5 og 9,5 timer undervisning i løpet av et helt skoleår.

Kvarter

Forskjellene er enda tydeligere når Forbrukerrådet har sett på lengden på en undervisningstid.

Undersøkelsen viser at én undervisningstime i kulturskolen varierer fra 15 til 45 minutter. I de to verstingkommunene får elevene i Tydal undervisning bare annenhver uke, mens én time i Malvik kommune bare er på skarve 15 minutter.

– Det er overraskende at kommunene er så ulike med hensyn til lengden på en skoletime. På femten minutter rekker de knapt å stemme gitaren, sier Kili.

Bestemmer selv

I dag står rundt 25 000 elever på venteliste rundt i landet for en plass i en kulturskole.

– Når enkelte kommuner er nede i femten minutters time, kan det hende at de har forsøkt å redusere ventelistene med å gå ned i lengden på hver elev. Samtidig mener jeg dette også handler litt om hvor mye kultur hver enkelt kommune ønsker å tilby barna, sier Kili.

I gjennomsnitt får elevene knapt 14,5 klokketimer undervisning i året. I Stavanger og en håndfull andre kommuner gis det beskjedne 12 timer i året. I 24 av kommunene er tilbudet omtrent på gjennomsnittet.

Best i test

Best i klassen i undersøkelsen er kommunene Larvik, Namsos og Modum, hvor elevene får 28,5 timers kulturskoleundervisning, altså tre ganger så mye undervisning som det elevene i Tydal og Malvik får. Her er dessuten timene på 45 minutter.

– Bakgrunnen for undersøkelsen var en henvendelse vi fikk fra en klaverpedagog. Vedkommende mente vi burde undersøke forholdene i kulturskolene, hvor det visstnok skulle eksistere mange rare ordninger. Og det viste seg å stemme, sier seniorrådgiver Geir Røed hos Forbrukerrådet, som har stått ansvarlig for undersøkelsen.

I undersøkelsen har Forbrukerrådet også spurt om pris. I kommunene Larvik, Råde, Modum og Namsskogan betaler foreldre en drøy krone pr. undervisningsminutt, mens man i Asker, Lørenskog og Ski betaler over en femmer – pr. minutt. De fleste ligger på rundt 2000 kroner i året, opp til 4248 kroner.

– Røyken kommune viste seg å være dyrest, selv om ordføreren nektet for at dette stemte. Men det viste seg å stemme, sier Røed.