Store forskjeller i kulturskoletilbudet
Kulturskoletilbudet i norske kommuner varierer voldsomt. Enkelte kommuner tilbyr tre ganger mer undervisningstid til sine elever enn andre, viser ny undersøkelse.
- Skyldes lange avstander
Forbrukerrådet har spurt de 100 største kommunene i Norge, samt et tilfeldig utvalg på 50 av de øvrige kommunene, om hvor mye undervisningstid det gis til en individuell pianoelev i kulturskolen.
– Vi ble overrasket over at det skulle være så store forskjeller, sier fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet, til Aftenposten.
For forskjellene er store. Mens noen kommuner tilbyr 28,5 timers kulturskole i løpet av et år, er andre nede i beskjedne 8,5 timer. Klart minst undervisningstid gis det i Tydal og Malvik i Sør-Trøndelag. Her oppgir kommunene selv til Forbrukerrådet at en pianoelev får henholdsvis 8,5 og 9,5 timer undervisning i løpet av et helt skoleår.
Kvarter
Forskjellene er enda tydeligere når Forbrukerrådet har sett på lengden på en undervisningstid.
Undersøkelsen viser at én undervisningstime i kulturskolen varierer fra 15 til 45 minutter. I de to verstingkommunene får elevene i Tydal undervisning bare annenhver uke, mens én time i Malvik kommune bare er på skarve 15 minutter.
– Det er overraskende at kommunene er så ulike med hensyn til lengden på en skoletime. På femten minutter rekker de knapt å stemme gitaren, sier Kili.
Bestemmer selv
I dag står rundt 25 000 elever på venteliste rundt i landet for en plass i en kulturskole.
– Når enkelte kommuner er nede i femten minutters time, kan det hende at de har forsøkt å redusere ventelistene med å gå ned i lengden på hver elev. Samtidig mener jeg dette også handler litt om hvor mye kultur hver enkelt kommune ønsker å tilby barna, sier Kili.
I gjennomsnitt får elevene knapt 14,5 klokketimer undervisning i året. I Stavanger og en håndfull andre kommuner gis det beskjedne 12 timer i året. I 24 av kommunene er tilbudet omtrent på gjennomsnittet.
Best i test
Best i klassen i undersøkelsen er kommunene Larvik, Namsos og Modum, hvor elevene får 28,5 timers kulturskoleundervisning, altså tre ganger så mye undervisning som det elevene i Tydal og Malvik får. Her er dessuten timene på 45 minutter.
– Bakgrunnen for undersøkelsen var en henvendelse vi fikk fra en klaverpedagog. Vedkommende mente vi burde undersøke forholdene i kulturskolene, hvor det visstnok skulle eksistere mange rare ordninger. Og det viste seg å stemme, sier seniorrådgiver Geir Røed hos Forbrukerrådet, som har stått ansvarlig for undersøkelsen.
I undersøkelsen har Forbrukerrådet også spurt om pris. I kommunene Larvik, Råde, Modum og Namsskogan betaler foreldre en drøy krone pr. undervisningsminutt, mens man i Asker, Lørenskog og Ski betaler over en femmer – pr. minutt. De fleste ligger på rundt 2000 kroner i året, opp til 4248 kroner.
– Røyken kommune viste seg å være dyrest, selv om ordføreren nektet for at dette stemte. Men det viste seg å stemme, sier Røed.