Kultur

Andem skal regissere amerikanske Skam

Julie Andem, serieskaperen bak tv-serien Skam, skal også regissere den amerikanske versjonen. Det opplyser hun selv via Instagram.

Julie Andem (t.v.) skal regissere den amerikanske versjonen av Skam. Her sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland.
  • Kristine Hellem Aanstad
  • Eirik Husøy
    Journalist
Julie Andem (t.v.) skal regissere den amerikanske versjonen av Skam. Her sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland.
Slik så det ut i siste episode av den norske versjonen av «Skam». Nå arbeider amerikanerne for fult med sin versjon.
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Julie Andem skal være såkalt «showrunner» og regissere den amerikanske versjonen av Skam.

Andem opplyser om dette på sin egen Instagram-konto.

Hun skriver at hun ikke ville gi Skam videre til noen andre.

«Det kommer til å bli en utfordring å prøve å lage det for en annen kultur, på et annet språk, til et mye større og mer mangfoldig publikum, men jeg lover at jeg kommer til å legge all min innsats og hele mitt hjerte i det», skriver Andem.

Skal spilles inn i Texas

I sommer fortalte den svenske produsenten for Shame, Per Blankers til DI Weekend, at det var fire mulige kandidater for innspillingsby i USA:

Minneapolis, Seattle, Chicago og Austin.

Nå virker det som om at det er sistnevnte – nemlig Austin – som skal få æren av å være byen hvor amerikanske Skam foregår.

Det bekrefter i alle fall castingbyrået Vicky Boone til Aftenposten:

– Ja, SKAM skal spilles inn her i Austin!

  • NRK måtte stenge påmelding til «Skam»-audition

Etter at påmeldingsskjemaet ble lagt ut på flere sosiale medier-kanaler i helgen, har flere spurt seg om dette er falsk eller ekte. Til det svarer byrået:

– Skjemaet er helt ekte. Vi er castingbyrået for dette prosjektet, men vi kan ikke si noe mer på dette tidspunktet.

Søker etter tenåringer fra Austin

Skjemaet som ble lagt ut for fem dager siden etterspør castingbyrået tenåringer fra Austin som kan intervjues for å få en bedre forståelse av hvordan det er å være ung i byen.

I den norske utgaven av Skam ble det brukt en researchmetode kalt NABC-metoden, som er utviklet av Standford Research Institute, og som fokuserer på dybdeintervjuer av et representativt utvalg fremfor research med bredt nedslagsfelt. Dette har de siste årene blitt malen for programutvikling i mange av NRKs nye programmer.

I en melding på Facebook-siden til byrået skriver de at dybdeintervjuer også er en del av casting-prosessen i USA. Om de fremtidige auditionene kommer det frem at det ikke er krav om å ha skuespillererfaring, og at man ikke trenger å forberede noe.

Både på Facebook-siden og i skjemaet er serien navngitt som «SKAM USA», og ikke «Shame». Om dette er det faktiske nye navnet på serien er det ikke opplyst om.

– Pre-produksjonen er i gang

Aftenposten har også vært i kontakt med XIX Entertainment – Simon Fullers selskap som har rettighetene til Skam i USA:

«XIX Entertainment bekrefter at pre-produksjonen er i gang, men vil ikke bekrefte hvorvidt skjemaet er ekte», skriver de i en mail.

Her er SKAM AUDITION-skjemaet ut som er lagt ut på flere sosiale mediekanaler som Facebook, Twitter, Instagram og Reddit.

Skal sendes på Facebook

Den første sesongen av amerikanske «Skam» blir sendt i løpet av 2018 – på Facebooks TV-tjeneste Watch. Serien blir først tilgjengelig i USA på mobil, desktop og i Facebooks egen app.

Skam er et viktig og innovativt show skapt av den briljante Julie Andem. I det øyeblikket jeg hørte om det tenkte jeg at Facebook kommer til å bli den perfekte partneren, sa Simon Fuller, som skal produsere den engelskspråklige versjonen, i forbindelse med Facebook-nyheten.

Flere nye Skam-univers

I oktober ble det kjent at i tillegg til amerikanske Shame vil det komme fem europeiske versjoner av Skam.

Skam-universet er allerede en stor suksess. Den blir ikke akkurat mindre av at ungdommer i Tyskland, Spania, Italia, Nederland og Frankrike nå får egne versjoner av SKAM på sitt eget språk, uttalte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.

Fra før er serien solgt videre til Danmark, Sverige og Island - og det med stor suksess.

Tjener 8–9 millioner på salg av rettigheter

Ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er det ventet at NRK tjener mellom åtte og ni millioner kroner neste år på salg av Skam til de europeiske landene og til USA.

– I de europeiske landene er det allmennkringkasterne som lager sine egne versjoner, sier han.

Les mer om

  1. Skam
  2. USA
  3. Facebook
  4. Sosiale medier