Kultur

Henie Onstads Yayoi Kusama-utstilling er den best besøkte på nesten 30 år

Hittil i år har 63.000 løst billett til Yayoi Kusama-utstillingen på Henie Onstad Kunstsenter. Det er like mange som besøkte senteret i hele fjor.

-Vi lager ikke utstillinger for å øke besøkstallene. Utgangspunktet vårt er å vise frem det viktigste og fineste vi kan, sier museumsdirektør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter.
  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

— Det er veldig gøy at det går an å lage en blockbuster med en kvinne på 86 år, sier museumsdirektør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter i Bærum.

Hun forventet godt besøk på Yayoi Kusama-utstillingen, men våget ikke budsjettere med så høye publikumstall som det er blitt.

— Dette er en stor bonus og veldig gøy, sier Hansen.

Drøye tre måneder inn i året har 63.000 besøkt senteret. Det er like mange som i hele 2015, et år der besøkstallet økte med 41 prosent fra året før. Utstillingen I uendeligheten av den japanske kunstneren Yayoi Kusama – hun med alle polkadottene – har stått siden midten av februar.

- I nyere tid er dette den største suksessen vi har hatt. Jeg har vært her i åtte år, og i min tid har vi ikke sett lignende. , sier Hansen.

Ikke siden Ferdinand Finne-utstillingen i 1990 har Henie Onstad opplevd noe liknende.

  • Fikk du med deg A-magasinets store reportasje om Yayoi Kusama: I snart 50 år har hun forsøkt å bli ett med universet

Forventninger til Nikolai Astrup

Kusama-utstillingen fikk bred medieomtale da den åpnet i vinter. I tillegg har den vært en stor hit på sosiale medier som Instagram.

- Vi har lært mye om publikumshåndtering denne våren. Det er en fin linje mellom for mange og for få besøkende, men vi har sett at huset tåler dette og at folk får mye ut av utstillingen, sier Hansen.

Hun tør ikke spå hvor høyt det totale besøkstallet på Henie Onstad kan ende i år, men forventer en økt interesse mot slutten av I uendeligheten , som står til midten av mai.

Hansen tror også mange vil finne veien til neste utstilling, som viser Nikolai Astrups norske landskaper.

Besøkstallene økte i fjor

Galskapen styrer Yayoi Kusamas pensel.

Kusama-utstillingen kommer i et etterkant av et år der Henie Onstad økte både billettinntektene, omsetningen i museumsbutikken og den offentlige støtten. Likevel endte 2015 med et underskudd på drøyt 250.000 kroner av en omsetning på 38,2 millioner. Underskuddet skyldes hovedsakelig vedlikehold.

— Vi har pusset opp bygningen og hatt uforutsette utgifter knyttet til det. Underskuddet er ikke større enn at vi kan leve med det. Sånn blir det iblant. Stort sett går vi med overskudd, sier Hansen.

I 2014 hadde senteret et overskudd på 3 millioner kroner. Omsetningen falt i fjor med omtrent 1 million kroner fra året før. Fallet i inntekter skyldes hovedsakelig en støtte fra Fritt Ord på 3,9 millioner kroner i 2014.

— Jeg er veldig fornøyd med fjoråret, sier Hansen.

Spesielt hadde utstillingene På sporet av Matisse og Hilma af Klint høsten gode besøkstall. Kunstsenteret drives av en stiftelse, og har derfor ikke som mål å tjene penger. Eventuelle overskudd går inn i driften av museet, som er under kontinuerlig oppussing.

- Vil levere på internasjonalt nivå

I et helt hvitt rom får publikum selv lov til å sette på klistremerker og dermed ta del i Kusamas utstilling.

Styret, som ledes av tidligere næringslivstopp og høyrepolitiker Halvor Stenstadvold, skriver i sin årsberetning at det er lagt opp til store satsinger i år og neste år. Disse vil være svært kostbare og krever derfor god økonomi og høy grad av sikkerhet. Om underskudd blir snudd til overskudd i år, er for tidlig å svare på.

— Vi satser høyt og har lyst til å levere kvalitet på et internasjonalt nivå. I dette ligger det en kostnadsmessig risiko. I år gjelder det spesielt Kusama og Astrup, i tillegg til at vi gjør en kjempefin utstilling med Lotte Konow Lunds tegninger, sier Hansen.