Kultur

«Kraftidioten» skal kjempe om Gullbjørnen i Berlin

For tredje gang er regissør Hans Petter Moland tatt ut til hovedkonkurransen på filmfestivalen i Berlin. – En enorm anerkjennelse, sier han.

Hans Petter Moland driver akkurat nå med den siste lydmiksen på «Kraftidioten» i Filmparken på Jar. - Berlin er verdens største filmfestival. Ved siden av Cannes er dette det mest prestisjetunge stedet å vise film. Dette er både gjevt og skummelt, sier han. Jan Gunnar Furuly

 • Jan Gunnar Furuly

Onsdag kunngjorde ledelsen ved filmfestivalen at de har tatt ut nordmannens nye film i svært celebert selskap i konkurransen om Gullbjørnen.

Kraftidioten får dermed verdenspremiere på festivalen, og det er første gang siden 2010 at en film med norsk hovedprodusent er med i hovedkonkurransen. I 2012 deltok tysk-norske Nåde, regissert av tyske Matthias Glasner.

— Berlin er verdens største filmfestival. Ved siden av Cannes er dette det mest prestisjetunge stedet å vise film. Dette er både gjevt og skummelt. Nivået på festivalen er veldig høyt, sier Moland etter at han har fått nyheten om festivaluttaket.

- Betrakter du også dette som en anerkjennelse av deg selv som filmskaper?

— Ja, det er jo det. Det er noen som ser det jeg driver med, og synes dette er verdt å inkludere i et program som de ønsker skal ha høyest mulig kvalitet, svarer Moland.

Stellan Skarsgård har hovedrollen som brøytesjåføren Nils i Kraftidioten. Paradox

Filmen har Stellan Skarsgård i hovedrollen som den i utgangspunktet fredelige og pliktoppfyllende brøytebilsjåføren Nils. Etter at sønnen hans blir likvidert av en narkoliga havner han etter hvert opp i en blodig bandekrig på norske fjellvidder. Sveitsiske Bruno Ganz og Pål Sverre Hagen bestalter rollene som de to mest markante gangsterne.

På plakaten er også blant andre Tobias Santelmann, Kristoffer Hivju, Jakob Oftebro, Atle Antonsen og Jon Øigarden.

Berlin var plan A

Både Moland og produsent Finn Gjerdrum i Paradox har hele tiden hatt som plan A at de skulle ha verdenspremiere i Berlin.

Les også:

Les også

Klampen i bånn for godt norsk filmår

— Men det er noe som du bare kan håpe på, og langt fra regne med. Det er et trangt nåløye med tusenvis av filmer som konkurrerer om plass i Berlin hvert eneste år, sier Gjerdrum.

Tradisjonelt har 18-20 filmer blitt plukket ut til hovedprogrammet hvert år.

Kan gi økt utenlandssalg

Nå håper de eksponeringen i hovedkonkurransen vil gi godt utenlandssalg av Kraftidioten .

Det går heftig for seg på norske fjellvidder når albansk og norsk mafia tørner sammen i Kraftidioten. Paradox

— Oppmerksomheten som filmen får i Berlin kan budra til at filmen når ut i verden, sier Moland.

Festivalen blir fulgt tett av internasjonale filmoppkjøpere og er et viktig filmmarked der svært mye av årets kinoprogram rundt om i verden bestemmes.

Det er altså tredje gang Moland får en av sine spillefilmer plukket ut til å delta i den gjeve hovedkonkurransen.

Første gang var i 2004 med det amerikanskproduserte båtflyktningeposet The Beautiful Country . Han var sist i Berlin med En ganske snill mann i 2010. Også i denne hadde Stellan Skarsgård i hovedrollen. Filmen fikk mye skryt av anmelderne og ble på festivalen tildelt publikumsprisen fra avisen Berliner Morgenpost.

Fjerde med Skarsgård

Kraftidioten er Molands fjerde film med Skarsgård i sentral hovedrolle. I 1995 var svensken med i Kjærlighetens kjøtere, før han i 2000 også dukket opp i Aberdeen.

Danske Kim Fupz Aakeson har skrevet manuset til filmen. Samme mann var også ansvarlig for teksten bak En ganske snill mann .

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Per Petterson etter «Ut og stjæle hester»-premiere: – Jeg er først og fremst bare lettet

 2. KULTUR

  Filmen «Utøya 22. juli» til hovedkonkurransen i Berlin

 3. KULTUR

  Sølvbjørn til «Ut og stjæle hester»

 4. KULTUR

  Anmeldelse: En veldig god filmatisering. Likevel blir «Ut og stjæle hester» en miniatyr sammenlignet med romanen.

 5. KULTUR

  Fra Bjølsen til Berlin: Norsk film inntar Berlinalen

 6. A-MAGASINET

  Åttebarnsfar Stellan Skarsgård har én regel. Han svarer alltid ærlig. Selv når barna spør om han har «knarkat».