Kultur

Advarer mot vaksinemotstand i lukkede Facebook-grupper

Barneleger ber sosiale medier hindre spredning av farlig propaganda mot vaksiner, skriver The Guardian.

I Washington protester vaksinemotstandere mot et lovforslag som skal gjøre det vanskeligere for foreldre å nekte at barna deres vaksineres. Lovforslaget kommer midt i et meslingutbrudd som stort sett rammer uvaksinerte barn.
  • Caroline Enge

Facebook er stadig mer opptatt av å forhindre spredning av skadelig feilinformasjon.

For eksempel slettet de nylig flere hundre falske sider og brukere i Iran. Tidligere har de gjort det samme for å hindre grupper tilknyttet Myanmar, Bangladesh og Russland.

Men til tross for helserisikoen knyttet til vaksinemotstand, er ikke denne typen propaganda underlagt Facebooks regler, skriver The Guardian.

– Trussel mot folkehelsen

Avisen har kartlagt hvordan vaksinemotstandere sprer uriktige påstander i lukkede grupper. Medlemmene må godkjennes på forhånd, og andre får dermed ikke tilgang til å se informasjonen som deles.

Nå stiger frykten for konsekvensene dersom slike grupper får fortsette å spre usannheter.

I USA sliter flere delstater med et meslingutbrudd, og Washington har erklært folkehelsekrise. Verdens helseorganisasjon kaller vaksineskepsis en av de ti største truslene mot den globale folkehelsen i 2019.

Les også

Flere delstater i USA sliter med større meslingutbrudd. Majoriteten av de smittede er uvaksinerte barn.

– Facebook må prioritere helsetrusler

Ifølge en rapport fra den britiske organisasjonen Royal Society for Public Health har mer enn halvparten av alle småbarnsforeldre fått villedende informasjon om vaksiner via sosiale medier, skriver The Independent.

Nå øker presset for at sosiale medier som Facebook og Youtube skal stoppe dette.

– Facebook burde prioritere å gjøre noe med truslene mot folkehelsen når usannheter og feilinformasjon blir delt, sier Wendy Sue Swanson, som er talsperson for den amerikanske foreningen for barneleger (AAP), til The Guardian.

Hun mener propaganda spesielt rettet mot småbarnsforeldre kan være farlig.

– Hvis de blir foret med usannheter, vil de sannsynligvis bli enda reddere og potensielt endre synet sitt på vaksiner, noe som er farlig, sier Swanson.

Les også

Dette eksperimentet forklarer hvorfor mange av oss tror på falske historier og konspirasjoner

Annonserer for å skremme

The Guardian skriver også at Facebook tjener penger på å spre annonser som skal skremme foreldre fra å vaksinere barna sine.

Et innlegg den amerikanske organisasjonen Stop Mandatory Vaccination (stopp obligatorisk vaksinasjon) betalte for i juli i fjor, ble senere stoppet av den britiske bransjeorganisasjonen for markedsføring.

Den lukkede gruppen Stop Mandatory Vaccination påstår blant annet at C-vitamin kan hjelpe mot «skader» forårsaket av vaksiner.

Teksten oppfordret foreldre til å melde seg inn i Facebook-gruppen deres, som teller mer enn 150.000 medlemmer. I teksten påstås det blant annet at barn i alle aldre kan dø av vaksiner, sammen med et bilde av spedbarn som ifølge teksten skal ha dødd to døgn etter å ha blitt vaksinert.

Blant de falske påstandene som deles i flere av gruppene er at C-vitamin kan hjelpe mot sykdommene som vaksiner er ment å beskytte mot.

Flere andre antivaksinegrupper skal også ha betalt for Facebook-annonser. The Guardian skriver at de har forsøkt å komme i kontakt med Facebook om saken, men at de ikke har svart på henvendelsen.

  • Vil du vite mer om temaet? Forklart er en daglig podkast fra Aftenposten om skal gjøre nyhetsbildet litt mer forståelig. Hør episoden om vaksinemotstand her:

Les mer om

  1. Sosiale medier
  2. The Guardian
  3. Facebook
  4. Markedsføring
  5. Vaksine