Kultur

DVD-GUIDEN

Kjekkasene flekser glinsende muskler i "Troja", Viggo Mortensen rir igjen, Halle Berry er gal og syttitallet lever videre i "Starsky & Hutch"

  • Ntb
  • Tone B. Værvågen

**Troja, 2004 Spes. ed. 2 disker

Regi: Wolfgang Petersen

Med: Brad Pitt, Orlando Bloom, Eric Bana, Brian Cox, Peter O'Toole, Sean Bean**

Ekstramateriale: Dokumantarer om innspilling og spesialeffekter, påskeegg, trailereDen arrogante prinsen av Troja, Paris (Bloom), stjeler kongen av Spartas hustru Helene med seg til Troja. Ikke overraskende blir kong Menelaos (Cox) rasende og får med seg resten av de greske stater til krig mot Troja. Slåssingen må derimot Paris storebror Hektor (Bana) ta seg av, og et av filmens klimaks er Hektors kamp mot den største av alle krigere; Den sagnomsuste Akilles (Pitt). Dette er "husmorporno" på høyt nivå: Noen av verdens mest sexy skuespillere løper halvnakne rundt og flekser glinsende og nypumpede muskler. For så veldig mye annet er det vel ikke å hente i denne glossy skildringen av kampen om Troja. Så veldig mye annet fra Homers Iliade har man ikke brydd seg med å ta med.Likevel er Brad Pitts hopp-støt er alene nok til å gjøre filmen severdig. Det hjelper også at Eric Bana er en flott og heltemodig Hektor, og alle som liker den pinglete Orlando Bloom vil sikkert fryde seg. Verdt å nevne er også Saffron Burrows i en liten rolle som Hektors hustru Andromake, og Peter O'Toole (Lawrence Of Arabia) som Trojas hersker.Eric Bana er en flott og heltemodig Hektor.

Her gjør han seg klar til kamp.

FOTO: SMN

"Troja" ser veldig bra ut. Slagscenene er også imponerende, kanskje fordi vi i stor del har med ekte mennesker, og ikke bare CGI-effekter, å gjøre. Historikere og andre med intellektuell aspirasjoner har lite å hente. Dem av oss som vil ha litt lekker moro vil derimot bli tilfredsstilte.Hector og Akilles i kamp.

FOTO: SMN

Intern lenke

Kinoanmeldelsen Ekstern lenke

Filmens hjemmeside


**Starsky & Hutch, 2004

Regi: Todd Phillips

Med: Ben Stiller, Owen Wilson, Snoop Dogg, Vince Vaughn, Juliette Lewis, Carmen Electra**

Ekstramateriale: Regissørs kommentarer, "Motetips fra Huggy Bear" (Snoop Dogg), slettede scener, tabbe-rull, trailereI rekken av av gamle syttitalls TV-serier overført til det store lerretet er turen nå kommet til de to coole og rebelske politifolkene Starsky (Stiller) & Hutch (Wilson). I Starskys lekre, røde Ford Gran Torino spinner de to tøffingene rundt og stopper forbrytere. I denne komedien er det storskurken Reese Feldman (Vaughn) våre ikke-homofile helter skal stoppe. Sammen med Huggy Bear (Snoop Dogg), platåsko og et utall referanser til både originalserien og annet tøys blir det hele passe morsomt. Huggy Bear, Forden, Starky & Hutch kjemper mot skurker.

FOTO: BUENA VISTA

Intern lenke

Kinoanmeldelsen Ekstern lenke

Filmens hjemmeside

**Gothika, 2004

Regi: Mathieu Kassovitz

Med: Halle Berry, Penelope Cruz, Robert Downey Jr.**

Ekstramateriale: Kommentarer, 'pasientjournaler', Limp Bizkit musikkvideo, minidokumentar, trailereInnimellom føles spørsmålet 'Er det jeg eller verden som er gal' svært nærliggende. For Halle Berry, eller psykiateren Miranda Grey som hun heter i denne grøsseren, blir spørsmålet akutt da hun en dag våkner opp — som pasient ved sitt eget hospital. Som om ikke det er ille nok - hun er anklaget for å ha massakrert sin egen mann, som forøvrig var direktør på asylet. Selv husker hun ingenting av det som har skjedd.Denne thrilleren fikk hard medfart da den kom på kino, men den er slett ikke så ille som de fleste anmelderne vil ha det til. Den første timen av filmen er riktig så bra, den er både spennende og mystisk. Deretter daler den raskt, etter hvert som man aner hva som faktisk har skjedd. Likevel funker filmen fint som grøsser, denne sjangeren byr tross alt sjeldent på de store intellektuelle utfordringene. Intern lenke

Kinoanmeldelsen Ekstern lenke

Filmens hjemmeside

**Hidalgo, 2004

Regi: Joe Johnston

Med: Viggo Mortensen, Omar Sharif**

Ekstramateriale: Minidokumentar om innspillingen (9 min.)Viggo "Vidvandre" Mortensen rir igjen. Denne gangen som Frank, eller "Far Rider" som indianerne kaller ham. På den lille mustangen Hidalgo rir han lengre og raskere enn noen annen i verden. Det sier i vertfall ryktet hans, som når en sheik i Saudi-Arabia. Sheiken blir fornærmet, for han mener selv å ha verdens beste hest. Frank utfordres til å delta i et nesten 6000 km langt kappritt gjennom Irak. Handlingen utspiller seg på slutten av 1800-tallet og Frank, som er halvt indianer, orker ikke lenger å bevitne nedslaktingen av den engang så stolte sioux-nasjonen. Han drar til araberland og legger ut den vanvittige reisen. Men mange interesser står på spill, og det blir ikke bare ørkenen vår helt og hans hest må kjempe mot.Viggo Mortensen er sitt sedvanlige coole og tilbakelente selv, og araberne er de reneste karikaturer. Det komiske innslaget i filmen besørges av hesten Hidalgo, som lik tegneseriefiguren Lucky Lukes hest "kommenterer" vår helts beslutninger ved hjelp av blikk og prusting. Dette skjer gjentatte ganger og det virker like dustete hver gang. Ellers byr filmen på mye hest og ørken og lite annet. Visuelt sett ser "Hildalgo" bra ut. Raseproblematikken virker kunstig, det være seg mann eller hest man snakker om. At filmen er basert på en sann historie redder den ikke fra å være platt.Frank "Far Rider" kapprir med sleipe arabere.

FOTO: BUENA VISTA""

Intern lenke

Kinoanmeldelsen Ekstern lenke

Filmens hjemmeside

Les også

  1. Oppfyller alle ønsker