Kultur

Charlotte Bergesen: Blir aldri lei av å utforske familierelasjoner

Billedkunstner Charlotte Bergesen utforsker stadig de nære relasjoner og hva som former vår identitet. - Jeg prøver å løsrive meg litt fra det figurative, sier hun.

Billedkunstneren Charlotte Bergesen stiller ut i Galleri A på Majorstuen. - Når man går inn i et kunstgalleri, trår man på en måte ut fra det ekte livet. Det bør være en slags timeout, mener hun. TOR STENERSEN

 • Heidi Borud

Identitetsdannelse, fødsel, barndom og menneskelige relasjoner er noen gjennomgangstemaer hos billedkunstneren Charlotte Bergesen.

Vi møtes i stallen på Briskeby der hun har sitt atelier.Noen kvartaler fra travle Bogstadveien ligger det gamle trehuset fra 1864 hvor hun bor med mann og fire barn. Og på eiendommen er det også en stall, dukkestue og drivhus. I stallen jobber hun sent og tidlig, og hun blir aldri lei av å utforskefamilierelasjoner. – Det handler om de viktige tingene i livet, sier hun.

«Kaos», pris 5000 kroner. Charlotte bergesen/Galleri A

Tegning er det sentrale Hun uttrykker seg med penn og papir, pappmasjé og maleri, men det er selve tegningen som er det viktige for tiden. Hun blir inspirert av god litteratur, og akkurat nå er hun opptatt av forfatterne Linn Ullmann og Merethe Lindstrøm.

— De skriver begge om livet i familien. Lindstrøm er mer poetisk og subtil, mens Ullmann går veldig tett og nært på forholdene internt i familien, hun ser det lille barnet. Jeg synes de er spennende forfattere begge to, og jeg blir inspirert av å lese dem, sier Bergesen, som også skaper et univers av sårbare mennesker, familier som går i oppløsning og bindinger som er vanskelige.

 • Hvorfor fungerer familier så ulikt? Nære relasjoner er ofte de vanskeligste

Å løsrive seg på flere plan

- Kan du si litt om tittelvalget for utstillingen? Hva rommer begrepet «Løsrivelse»?

— Det handler om løsrivelse både kunstnerisk og menneskelig. Når det gjelder kunsten, har jeg løsrevet meg litt fra det figurative og er mer over i det abstrakte uttrykket. På det menneskelige plan er jeg veldig tett relatert til det jeg jobber med. Kunsten speiler meg som menneske på et vis. Det er mange forventninger, og jeg prøver i denne utstillingen å løsrive meg fra forventningene rundt meg. Det er blitt en ærlig utstilling.

- Hvilke forventninger tenker du på?

— Det er et generelt forventningspress i det samfunnet vi lever i. Jeg snakker mye med barna om det – jeg har tre jenter og en gutt. Vi lever i en tid der vi er blitt ekstremt ytre fokusert. Det handler mye om kropp og utseende, men også om hva man har av materielle ting og hva som står på karakterkortet. Det er en skikkelig flinkistid nå, i mye større grad enn da jeg vokste opp. For meg er det avgjørende å kjenne etter hva som skal være viktig i livet, og kunsten kan hjelpe til med refleksjoner rundt dette.

Charlotte Bergesen ser seg selv og sine to brødre. «Søsken» heter motivet og har en pris på 60.000 kroner. Charlotte Bergesen/Galleri A

— Mine små figurer, scener og animasjoner er spontane, lite dømmende, de har ikke noe redsel i seg. Mange som besøker gallerier er imidlertid usikre på hvordan de skal «tolke» og forstå kunst, og man kan bli litt lammet av å prøve å like det som er «riktig». Her kommer jo også forventningene inn igjen … Oslos kunstmiljø kan være litt preget av forutinntatthet. Jeg synes imidlertid det er viktig at folk utvikler sin egen dømmekraft.

- Det er en skikkelig flinkistid nå, sier Charlotte Bergesen. Hun mener kunsten kan hjelpe til med refleksjoner rundt hva som er viktig i livet. TOR STENERSEN

Kunsten som et slags pusteromBergesen er også opptatt av at kunsten skal være folks frirom – eller pusterom.

— Når man går inn i et kunstgalleri, trår man på en måte ut fra det ekte livet. Det bør være en slags timeout. Det er i hvert fall mitt håp, at folk får tilført et eller annet gjennom kunsten. En ny dimensjon eller nye tanker og opplevelser. Det må være målet - og at man kanskje får kontakt med noe i seg selv som man ikke tidligere var bevisst,

- Du kretser mye rundt barndommen?

— Ja, barndommen sitter i. Jeg har tenkt mye på hva det handler mest om. Er det at jeg blir eldre og ser at mine egne barn vokser opp? Jeg vet ikke. Livet er så rart og rommer så mye. Det kan man jo reflektere over uten at det behøver å bli så sentimentalt, sier Charlotte Bergesen.

 • Er du kunstinteressert og vil lære mer:
 1. Les også

  Etter syv år og 30 millioner er Nikolai Astrup klar for London

 2. Les også

  Kunstverket: Strikker videre på andres historier

 3. Les også

  Kunstverket: Når masken faller

 4. Les også

  Mellom sårbarhet og styrke

 5. Les også

  Kunstverket: Bruker naturen som selvportrett

 6. Les også

  Keramikken frem i lyset igjen

Les mer om

 1. Kunst

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ukens kunst: Grafikkens poesi og hverdagsspråk

 2. KULTUR

  Charlotte Thiis-Evensen med nytt blikk på Vigeland

 3. KULTUR

  Kunstner Kenneth Blom har solgt for 1 million før åpningen: – Jeg var en umotivert skoletaper på Nissen

 4. KULTUR

  Suksesskunstneren Lena Cronqvist skildrer smerten bak den borgerlige fasaden

 5. KULTUR

  Den første store Dada-utstillingen i Norge: – En taktikk for å overvinne undertrykkelse

 6. KULTUR

  Fem utstillinger du bør få med deg denne våren