Kultur

Norske lekkerbiskener

Av og til dukker det opp plater der man opplever at alt stemmer.

Nils Øklands album er svært balansert og nyskapende i tradisjonsrik forstand, mener anmelderen. Tor G. Stenersen

 • Arild R. Andersen

Nils Økland Band

Nils Økland/viola d´amore, Hardangerfele og fiolin, Rolf-Erik Nystrøm/alt— og barytonsaksofoner, Sigbjørn Apeland/harmonium,

Mats Eilertsen/bass og Håkon Mørch Stene/perkusjon og vibrafon

Kjølvatn

6

Monkey Plot

Christian Winther/gitar, Magnus Skavhaug Nergaard/bass og Jan Martin Gismervik/trommer

Angående omstendigheter som ikke lar seg nedtegne

Christian Winther/gitar, Magnus Skavhaug Nergaard/bass og Jan Martin Gismervik/trommer

5

Når jeg hører Nils Økland Bands nye album, tenker jeg på Jan Garbarek og hvordan han bidro til å åpne jazzen mot etnisk musikk.

Garbarek har pekt på Don Cherry som en mentor for sine ideer, og det er selvsagt mange som har bidratt i den pågående avdukingen av nye og sammensatt uttrykk. På den hjemlige scenen har Christian Wallumrød i de senere årene brukt særdeles interessante brikker i sitt puslespill, og Nils Økland har vært med i ensemblet hans. I Øklands nye band arbeides musikken frem muntlig av de involverte musikerne, ifølge sjefen selv. Jeg forstår det slik at det er Økland som presenterer skissene. Det er kanskje på grunn av denne samarbeidsformen at hybriden får et gjennomgående levende preg.

Gnagende vemodig

Låttitler som «Mali», «Undergrunn» og «Blå harding» forteller noe om kilder og hva kvintetten vil. Det er Øklands feler og fioliner som står i fokus, men det er de fire andre musikerne som skaper eventyrlige omgivelser og avstikkere.

De mørke melodiene må komme fra skog og hei. Den norske folkemusikken er iallfall gnagende vemodig og kledelig til stede i mye av stoffet. Det langsomme siget i tittelmelodien «Kjølvatn» bærer på et vakkert alvor, holdt oppe av et sobert samspill fra et eminent band. Stykket er tilegnet Nils Øklands foreldre. Jeg opplever dette albumet som svært balansert og nyskapende i tradisjonsrik forstand.

Levende gråsone

Da Monkey Plot ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2014, etter finalen i Jazzintro under Moldejazz i fjor sommer, opplevde jeg avgjørelsen som riktig. Trioen har et eget grep, og musikken deres hever seg over standardformuleringene innenfor det improviserte, akustiske feltet.

I 2013 markerte Monkey Plot seg med utgivelsen Løv og lette vimpler, og nå foreligger Angående omstendigheter som ikke lar seg nedtegne. Christian Winther, gitar, Magnus Skavhaug Nergaard, bass og Jan Martin Gismervik, trommer har fremfor alt en kollektiv fremferd som gir bandet sterk egenart.

De trives i den levende gråsonen der det arrangerte møter det uforutsigbare og tre instrumenter snakker med én stemme. Monkey Plot er ikke en gitartrio slik disse gjerne har fremstått gjennom historien. Christian Winther blir ikke backet av bass og trommer, og han er heller ikke ute etter å vise frem noe kun på vegne av seg selv.

Intimt og innadvendt

Alle tre er frontmusikere med lytteevne og øre for friske ideer. Samtlige tolv låter har islett av originalitet, enten denne er tuftet på spilleteknikk, samhandling eller begge deler. «Som om husene ikke vet» har et tematisk omdreiningspunkt, mens «Å legge til» er mer lineær av vesen. De er alle enkle å bli kjent med og åpner seg forsiktig etter gjentatte møter.

Monkey Plot formidler noe intimt på en vellykket innadvendt måte.

 1. Les også

  Fela klinger så vakkert

 2. Les også

  Fulltreffer på hver skive

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Anmeldelse
 2. Musikkanmeldelse

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Eventyrlig vakkert fra Nils Økland Band

 2. KULTUR

  Her er jazzen folk vil ha

 3. KULTUR

  Plateanmeldelse: Hanna Paulsberg treffer blink med en svenske

 4. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 5. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.

 6. KULTUR

  Hvem skulle tro at Katie Melua kom opp med én av årets fineste juleplater? Slik er det blitt.