Kultur

Artistene om sine sterkeste Bowie-øyeblikk

Artisten Aurora danset til ham etter skoletid, mens Knut Schreiner minnes Bowie som noe utenomjordisk på Quart-festivalen i 2002.

Nyheten om David Bowies død har fått mange til å uttrykke stor sorg. Artisten utga i forrige sin siste plate, Blackstar, og har klart å holde sin kreft skjult for mange. Foto: SHAUN BEST

 • Mala Wang-naveen

Nyheten om at David Bowie i en alder av 69 år har sovnet inn har gjort inntrykk på mange. Gjennom flere årtier har han lekt seg med ulike musikalske uttrykk, gått ut og inn av identiteter og attpåtil vært et moteikon. David Bowie lever derfor videre i manges musikalske minner. Her er noen av dem som minnes artisten:

Knut Schreiner, musikkredaktør i Tidal og artist

-Det er vel egentlig da han kom på scenen på Odderøya på Quartfestivalen i 2002. Jeg hadde sett mange konserter og mange store artister, men nå fikk jeg følelsen av å se en virkelig legende. Han hadde en utstråling som er i en klasse for seg.

afp000545923-QblqvugEg9.jpg Foto: Lien, Kyrre

— Jeg forsto hvorfor noen artister er større enn alle andre da han kom ut og åpnet konserten med Life on Mars. Han hadde publikum i sin hule hånd fra første pianoakkord. Jeg husker at jeg la merke til at han var liten, og det var noe alien-aktig over ham. Det var nesten noe utenomjordisk ved ham som person, kanskje på grunn av øynene? Jeg vil også føye til at det er fint å se at de siste platene han gjorde var skikkelig bra. Kanskje er det for tidlig å si det nå, men sangene «Where are we now» og «Lazarus» er låter som er helt på høyde med hans aller beste sanger på 70-tallet.

Les Aftenpostens musikkanmelder Robert Gjestads minneord om David Bowie der han blant annet forteller om sitt møte med artisten:

Les også

«Takk for alt, David Bowie. Svev pent og rolig der oppe et sted, sammen med din egen Major Tom.»

Aurora Aksnes. Foto: Handout

Aurora Aksnes, artist

— Om jeg var alene hjemme, pleide jeg ofte å danse til «Starman» i stuen hjemme når jeg kom hjem fra skolen. Det er en sang som har gitt meg mye glede.

Ikke bare i Norge sørger artister over David Bowies bortgang. Les hvordan

Les også

Bowie hylles av artister over hele verden

høyde_jono.jpg Foto: Nordli, Katrine

Jono el Grande, artist og komponist

— Jeg hørte Hunky Dory på kassett da jeg var 10 år. Jeg fant den på rommet til brutter'n og elsket den kassetten. Mine favoritter er fra den tiden der. Fra starten til tidlig 70-tall er min favorittperiode, med Rick Wakeman fra Yes på piano. Han har med seg veldig bra folk på den platen, den er poetisk. Platen viser at det enkle ofte ikke er det beste. Ikke bare komposisjon per låt er vakker, men hele albumet er som en symfonisk suite. Det er inspirerende å høre på i dag når man skal prøve å lage ny musikk. Akkordprogresjonen i Life on Mars er særdeles ukonvensjonell, men likevel så hører den helt åpenbar ut.

Aftenpostens anmelder likte Bowies svanesang. Les hva han skriver:

Les også

David Bowie med et nytt sterkt album, hans mest spennende på flere tiår

217940-04082008131454.jpg Foto: Bjørke Magnus Knutsen

Audun Vinger, bladfyk i Dagens Næringsliv

— Som de fleste pop- og rockinteresserte har jeg mange minner om Bowie og hans mangslungne musikk, men det som gjorde sterkest inntrykk på meg som veldig ung var å se ham synge «Heroes» på tysk i filmatiseringen av "Christiane F - Å være ung er for jævlig". Og det var den første låten jeg grep etter på anlegget etter å ha reist meg fra sofaen i morges.

Husker du «den plata»? Aftenpostens musikkanmelder Asbjørn Bakke går gjennom platebunke:

Les også

Bowies artistkarriere - plate for plate

TorgnyAmdam-VReSfrBiUs.jpg Foto: Kimm Saatvedt

Torgny Amdam, artist

— Jeg så ham live i en skog utenfor Stockholm, han kastet ut gigantiske øyeepler fra scenen som spratt rundt på publikum, mens crooner-stemmen dirret utover oss i sommernatta. Mest av alt er det innovasjonsgeniet Bowie som er inspirerende for meg. Det å utforske nye ting, ha stor frihet sonisk og visuelt, det å innta andre positurer.

Lerche lamslått

Flere norske artister har også hyllet David Bowie på sosiale medier i dag. Blant annet skriver Sondre Lerche:

— Jeg er lamslått av at det var så sent som fredag Bowie ga ut Blackstar-albumet. Mens mange av oss brukte helgen til å ta Bowie tilbake i våre liv igjen, døde han selv søndag kveld. Selv ikke David Bowie kan overvinne døden, men bare David Bowie kunne iverksette en så praktfullt forvirrende utgang på eget liv. Vi står igjen og gisper, først på grunn av det enestående, vakre avslutningsverket han ga oss, og så, uungåelig, fordi David Bowie er død, skriver Lerche på sin Instagram-konto.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Christine and the Queens: Det var nesten helt stille da hun spilte. Det er det en kunst å få til på Roskilde.

 2. KULTUR

  Nytt fra Aurora: «I toppsjiktet av moderne popmusikk»

 3. KULTUR

  OverOslos første dag: Trygt og godt, men forglemmelig

 4. KULTUR

  Nok en viktig brikke i norsk pops historie er igjen fysisk tilgjengelig

 5. OSLOBY

  Anmeldelse: Grace Jones tar deg med på en nostalgisk tidsreise

 6. KULTUR

  Anmeldelse av «Kunstrock»: På hjemmebane