Kultur

Folkefiende blir TV-kjendis

En medievant folkehelt med TV-kameraene i sin hule hånd. Sånn ser filmregissøren Erik Skjoldbjærg på Ibsens gamle "En folkefiende" når han nå lar det bli film i vår tids setting.

  • Ellinor Hansen. Adressa.no

Henrik Ibsen blir ikke som før. Mandag trer Jørgen Langhelle inn i rollen som Ibsens gamle opprører, dr. Stockmann. Ikke på scenen, men på film. Uten 1880-tallets kostyme, og ikke for å slåss på nostalgisk vis for en gammel badeanstalts ve og vel. Anno 2004 dreier doktorens kamp seg om rent drikkevann, hipt tappet på flaske, men økologisk truet av forbudte plantevernmidler. Og dagens dr. Stockman er mediebevisst, sogar kjendis med eget TV-program.— Vår dr. Stockmann av i dag er ernæringsfysiolog, og fordi han også er kjent for sitt eget TV-program blir han en som en krysning mellom Fedon Lindberg og Michael Moore, sier Nikolaj Frobenius som sammen med regissøren Erik Skjoldbjærg har skrevet dagens filmmanus over Ibsens 122 år gamle skuespill.

Ibsen-favoritt

Jørgen Langhelle ligner hverken på kostholdsideolog Lindberg eller en brautende amerikanske samfunnsrefseren og satirikeren Moore. Det gjør neppe noe. Til gjengjeld kan han sin Ibsen.- Senest har jeg spilt monologen "Terje Vigen", og temaet er det samme: Sterkest er den som står alene, sier Langhelle.Men når "En folkefiende" fra mandag og i syv uker fremover spilles inn i Sogn, er knapt en replikk som Ibsen skrev dem.- "En folkefiende" er en av mine Ibsen-favoritter, sier Skjoldbjærg. - For å vise at stykket stadig er aktuelt ville vi plante det i en norsk virkelighet av i dag og få det til å fungere for dem som er Ibsen-fremmede. Det har dreid seg om å knuse det gamle stykket og bygge det opp igjen. Konklusjonen er at Ibsen tåler en støyt.

Skrevet nesten helt om

— Det har vært utrolig å jobbe med en nasjonalskatt som "En folkefiende", sier Frobenius. - Vi har måttet forholde oss respektløst til noe respektfylt, og så godt som hele Ibsens dialog er skrevet om. Bare noen kjernesetninger står igjen, slike som "sterkest er den som står alene". Den hadde vi ikke hjerte til å gjøre noe med.Nåtidstrendy blir også de som skal omgi dr. Stockmann på film anno 2004. - Hun er karrièrebevisst og ambisiøs, samtidig som hun skal være omsorgsfull, sier Trine Wiggen om den fru Stockmann hun skal spille.- En antiglobaliseringsdame, som stiller de avslørende spørsmål, sier Ibsen-debutant Pia Tjelta om sin Petra.

Forberedt på kritikk

Og med både nymotens terminologi, nye replikker og sugende TV-kameraer som ytringsredskaper vil kanskje noen se det som helligbrøde hva filmmakerne nå vil gjøre med Ibsen?- Kan hende Ibsen-puritanister vil reagere på det vi gjør. Det er vi forberedt på, sier Frobenius.- Jeg tror det er mer i Ibsens ånd å modernisere stykket enn å fremføre det som en museal oppsetning, sier produsenten Aage Aaberge i Nordisk Film.

Les også

  1. Henrik Ibsens "En folkefiende"

  2. Ibsen på film

<b>Ibsen av i dag. </b>Henrik Ibsen vil forhåpentlig stadig ha en refsende pekefinger med i laget når Jørgen Langhelle, Trine Wiggen og Pia Tjelta - Dr. Stockmann og hans kvinner - nå skal spille "En folkefiende" på film, anno 2004. Foto: ROLF M. AAGAARD