Denne uken flyttet Raymond Johansen. Her er første rapport fra Bislett – og «Mini-Marka»
Etter 54 år som groruddøl: Denne uken flyttet Raymond Johansen. Nå skal byrådslederen rapportere fra sine første døgn på Bislett.
- I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).
Sildrende sol. Lune blaff av plutselig sommer. Og se: Under en skyfri evighet av blått, nord på Bislett, rusler Oslos mektigste mann. Henrykt peker Raymond Johansen mot en kaffebar.
– Her er så stille!
– Utenfor der har jeg ikke rukket å sitte ennå; vi flyttet for et par dager siden. På Lindeberg bodde kona mi og jeg i Østmarka, omtrent. Nå er Idioten, rett over gata der, blitt nærmeste grøntområde. Den lille parken kaller vi Mini-Marka.
– Du verden. Etter 54 år som svoren groruddøl: Ap-veteranen kan neppe sove godt.
– Her er så stille! Fra E6-en gjennom Groruddalen kommer et sus som du ikke tenker på når du bor der. Huset solgte vi fordi det var blitt for stort. Og nærmiljøet fortjener at yngre folk med små barn får ta del i samme boligreise som jeg har hatt. Samtidig er det godt for en gammal mann å gjøre no’ nytt. I mine 40 år med fast jobb har jeg alltid reist. Nå skal jeg gå til jobben. Jeg gleder meg!
«Raymond J is waiting in the lobby». Men ordføreren slapp ham inn da bystyret avholdt møte på nettet.
– Flere kunne ha godt av å flytte
– Lokalpatriotismen, da? Røttene? Arbeiderrørsla?
– Fortsatt kommer jeg til å ha mye med dalen å gjøre. Der bor sønner og barnebarn; der er turrutene. Vi har flyttet fra et herlig strøk til et annet: Det er like fint å bo på Lindeberg som på Bislett. Flere kunne ha godt av å flytte motsatt vei. Lindeberg har så mange kontraster. På butikken ser du veldig mange hudfarger. Her er det mer ... ensformig. Ambisjonen er å være byrådsleder for hele Oslo. Så forandring er alltid bra, også geografisk.
– Helt kort: Våren, sånn ellers?
– Fy søren, for en tid. På overflaten begynner ting å normalisere seg. Sakte, men sikkert. Jeg vil gjerne si dette én gang til: Oslo-folks håndtering av koronakrisen er helt, helt fantastisk. Måten byen takler den på, er – og blir – avgjørende. Fra hele landet fortjener vi takk. Mange gode tilbakemeldinger får vi da, også.
– Den fremste lykke
– Hovedstaden nærmer seg 65.000 arbeidsløse?
– Min hovedoppgave nå, det er å få folk i arbeid. Arbeid er den fremste lykke, egentlig. Bare folk som har stått utenfor arbeidslivet, kan forstå det. For første gang er Oslo kåret til Norges mest næringsvennlige kommune, og vi bidrar til mange sommerjobber for ungdom. For nordmenn har byen alltid vært et stort reisemål. I år blir det enda større. Til og med bergenserne liker Oslo. Og jeg liker Bergen.
Mannen som stengte en hel by
– Midt i alt, bokstavelig talt: Et kjapt energitips?
– Gjør alltid ditt beste der du er, ikke tenk på dit du skal. Folk merker fort når du tenker på neste jobb. Karriéreplanlegging tar for mye av, synes jeg. Når du skal videre, kjenner du det på kroppen.
– Savnet etter Lindeberg banker allerede?
– Savn? Jeg har ikke rukket å tømme huset, engang.
BYRÅDSLEDERENS OSLO-FAVORITTER
Spisested
St. Lars
Thereses gate 45
Dette er en fantastisk restaurant med åpen kullgrill, i bistro-inspirert lokale. Her spares det ikke på noe.
Butikk
Brukshunden
Smalvollveien 44
På Brukshunden finner jeg alt det jeg trenger, og litt mer enn det, til bikkja mi Xavi, en engelsk setter.
Grønn lunge
Botanisk Hage
Sars’ gate 1
Hele Oslos hage har åpnet igjen akkurat tidsnok til å få med oss siste rest av blomstringen. Et sted for avslapning midt i byen. Samtidig er det store utvalget av truede og sårbare plantearter også en viktig påminnelse om at vi må stå på i kampen mot klimaendringene.
Attraksjon
Oslo Rådhus
Rådhusplassen 1
Jeg gleder meg til å komme ut av hjemmekontoret og tilbake til Rådhuset, jeg gleder meg til å åpne huset for innbyggere og turister igjen. I Rådhuset forteller kunsten og arkitekturen det viktigste fra norgeshistorien. Derfor er dette også et fantastisk sted for å drive politikk og for ønske folk fra hele verden velkommen. I utformingen av Rådhuset var ingenting tilfeldig, heller ikke byggematerialet.
Huset er laget av såkalt «rådhustegl». Den ble produsert i Oslo og er mye større enn vanlig teglstein.
Utsiktspunkt
Branntårnet i Østmarka
Kjerringhøgda
Tårnet ble bygget på 1800-tallet og gir 360 graders panoramautsikt over skog og rullende åser, i hjertet av Østmarka. Det ligger bare 20 minutters gåtur fra parkeringsplassen på Bysetermåsan. Riktignok står branntårnet i Enebakk, men Oslo kommunes skoger strekker seg langt utover bygrensen.
Skjult perle
Skulpturparken
Hekkveien 5, ved Carl Berners plass
Midt i et boligområde finner du hagen til Norsk Billedhoggerforenings Hus. Her er det en morsom blanding av statuer, skulpturer og mektige trær.
Kulturopplevelse
Intility Arena
Innspurten 16a
Om en måneds tid starter en forsinket eliteserie. Da gleder jeg meg til å heie, synge og trampe frem Vålerenga igjen. Så får vi håpe heiaropene har bedre effekt enn de hadde forrige sesong.
Turrute
Bislett – Ila – Ekeberg
Vi sier gjerne at Oslo er grønn og blå, med Marka og fjorden. Men byen er jammen meg ganske så grønn midt i også. Nylig gikk jeg tur fra Bislett til Ekeberg. På den turen fikk jeg med meg Stensparken (bildet), Idioten, St. Hanshaugen, Iladalen, Sofienbergparken, Tøyenparken, Kampen, Vålerengaparken, Klosterenga kulturpark og Ekebergparken.
I tillegg kommer all arkitekturen, som småhusbebyggelsen på Rodeløkka og Galgeberg.
Attraksjon
Youngstorget
Arbeiderpartiet, LO og regjeringskvartalet skuer alle mot Youngstorget, det er demokratiets plass og et samlingspunkt for å ytre seg om alt som berører folk, byen, nasjonen og verden. I mange år jobbet jeg på Youngstorget. Få ting overgår det å tale der på 1. mai (bildet, fra 2019). De siste årene har det også blitt et av de beste stedene å samles for noe godt å drikke.