Turistforeningen stenger hytter i fjellet

Turistforeningen ber folk utsette turer fra hytte til hytte i fjellet. For å ivareta sikkerheten for dem som allerede er ute i fjellet, har likevel de selvbetjente hyttene åpent.

Turistforeningen stenger hytter i fjellet. Glitterheim i Jotunheimen, som skulle ha et turarrangement neste helg, må også avlyse det.
  • Astrid Løken

– Vi ønsker å følge regjeringens råd og vil ikke oppfordre folk til å dra på hyttene akkurat nå, sier Kari Merete Horne, kommunikasjonssjef i Turistforeningen (DNT) i Oslo og omegn.

Betjente hytter, altså hytter med ansatte og matservering, vil nå kun holde åpent som selvbetjeningshytter. Det blir altså mulighet for å finne tørrvarer i hyttene.

Sikkerhet

På de betjente hyttene som ikke har tørrvarelager, vil det være et minimum av bemanning.

– Poenget med å ikke stenge helt er å ivareta sikkerheten for dem som allerede er ute i fjellet nå, sier Horne.

Geiterygghytta i Skarvheimen stenger.

Disse stenger helt

Iungsdalshytta og Geiterygghytta i Skarvheimen, og Krekkja på Hardangervidda holder helt stengt.

Fondsbu i Jotunheimen vil ha en minimumsbemanning, og holder åpent grunnet sikkerhet.

Gjendesheim i Jotunheimen og Sotaseter i Breheimen er i beredskap, men ikke åpne.

Mulig å få seng og tørrvarer

De hyttene som har tørrvarelager, er følgende:

  • Jotunheimen: Gjendebu, Glitterheim, Skogadalsbøen
  • Hardangervidda: Sandhaug, Litlos, Finsehytta/Brebua
  • Rondane: Rondvassbu, Bjørnholia, Grimsdalshytta
  • Breheimen: Nørdstedalseter

På disse hyttene finnes det et selvbetjeningsrom hvor du kan lage mat selv.

Mange hadde bestilt overnatting på de betjente hyttene. Det var også mange arrangementer og organiserte turer. Arrangementer er avlyst, og mange har nå avbestilt.

Les også

Skiforeningen stenger hytter og avlyser arrangementer

Fondsbu har ikke selvbetjeningsanlegg og vil stenge den vanlige driften, men ha minimumsbemanning. De vil ta imot folk som fortsatt er ute og går i fjellet ettersom hytta ikke har selvbetjeningsanlegg.

– Har kjøpt inn masse mat

– Bestyrerne som driver de betjente DNT-hyttene, er selvstendig næringsdrivende og har kjøpt inn mye mat. De er nå i ferd med å permittere folk. Jeg snakket med en av bestyrerne i går som hadde fått avbestillinger for 150.000 kroner. Slik er det for de andre også. Det er jo fortvilende, for det er jo levebrødet deres, medgir Horne.

Informasjonen i denne saken gjelder frem til torsdag 26. mars.

– Nærmere påske åpner enda flere av våre hytter når det er normale tider. Så vi må etter hvert ta stilling til hva vi gjør med disse hyttene, sier Horne.

Mange av hyttene har arrangementer. For eksempel skulle Glitterheim i Jotunheimen ha et arrangement neste helg. Dette er nå avlyst.

Kobberhaughytta stenger dørene. Og åpner tidligst 27. mars.

Kobberhaughytta stengt

Også de betjente hyttene Sæteren Gård i Bærumsmarka, Kobberhaughytta i Nordmarka og Breivoll Gård innerst i Bunnefjorden stenger frem til 26. mars i første omgang.

Bookingen for de ubetjente hyttene i Marka stenger, men de som allerede har bestilt seng eller hytte i Marka i denne perioden, kan dra om de ønsker det.