Her er årets beste norske design

Disse er nominert til Norsk Forms priser til årets beste unge designere og arkitekter.

Rever og Drage arkitekter er nominert for sin «formsikre, helstøpte og lovende praksis», og sitt engasjement for bygningsvern. På bildet er et hytteanneks i Sandefjord.
Senter for byøkologi er nominert for sitt tverrfaglige arbeid med by- og stedsutvikling, og juryen trekker spesielt frem arbeidet med asylproblematikk i Ytre Arna.
Thea Kvamme Hartmann, Kyrre Tveitereid Westengen og Geir Nummedal er nominert for sitt engasjement for bærekraftige løsninger innen by- og tettstedsutvikling.
Endre Hals er nominert for sine håndlagde alpinski, og «beviser at det er mulig å skape grunnlag for produksjon og salg av unike produkter på tvers av dagens rådende masseproduksjon».
Heidi Winge Strøm er nominert for sin mangfoldige og kreative bruk av tekstildesign, fra ren luksusdesign til integreringsprosjekter i lokalmiljøer.
Designerne bak Your Friends går hvert til sitt i år, men er likevel nominert for arbeidet de har gjort sammen hittil. Juryen trekker spesielt frem arbeidet med kunstkatalogen Museale forstyrrelser.

Den 17. oktober deler Norsk Form ut sine priser for design og arkitektur: Hedersprisen, Jacobprisen og Norsk Forms pris til unge designere og arkitekter

Nominasjonene til Heders— og Jacobprisen er konfidensiell frem til prisutdelingskvelden, men nå har Norsk Form offentliggjort de seks nominasjonene til beste unge designere og arkitekter.

— Jeg synes faktisk at det er mest stas med de unge prisene. Det er noe veldig interessant med de første arbeidene til unge, dynamiske, forhåpningsfulle folk som brenner for faget sitt, sier Marianne Skjulhaug, juryleder og instituttleder ved for Urbanisme og landskap ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

- Vanskelig å finne kandidater

De nominerte for beste design er Endre Hals, for sine selvbyggede alpinski, Heidi Winge Strøm for sitt allsidige tekstildesign, og duoen innenfor grafisk design Your Friends, bestående av Carl Gürgens og Henrik Fjeldberg.

— Vi ser først og fremst etter talent. Men også etter samfunnsengasement og mot - det å tørre å gå inn i en situasjon og være synlig. De nominerte er folk som er med på å definere sine felt selv om de er unge og relativt uerfarne, sier Skjulhaug.

Se prosjektene i bildekarusellen øverst.

Ifølge Skjulhaug er det ekstra vanskelig å velge ut nominasjoner til arkitektprisen.

Les også

400 betongmumier står plantet på havbunnen

— Det er utfordrende for unge å starte et kontor og få i gang en produksjon som er overbevisende i den lille tiden etter endte studier og før fylte 35 år, sier hun.Men de finnes. Årets nominerte er Rever og Drage arkitekter, Senter for Byøkologi og trioen Thea Kvamme Hartmann, Kyrre Tveitereid Westengen og Geir Nummedal.

Både arkitektur- og designprisen gir en premie på 75.000 kroner.

— Prisene er en måte å verdsette ungt faglig engasjement og kreative sinn. Pengene kan stimulere til videreutvikling og utvidelse av det som allerede er i gang, og vi tror at det også er motiverende og spennende å bli nominert, sier Skjulhaug.

- Bruk startenergien

Martin Beverfjord er sivilarkitekt i det nominerte kontoret Rever og Drage, og håper nominasjonen kan bidra til flere interessante oppdrag.

- Hva vil en eventuell pris kunne bety for dere?

— Det er først og fremst veldig hyggelig å bli lagt merke til. Vi er et lite kontor og en eventuell pris kan faktisk bety litt økonomisk. Kanskje får vi også sjansen til å gjøre flere interessante oppdrag og færre bare for å overleve, sier han.

- Juryleder mener det er vanskelig å finne så unge arkitekter som allerede har gjort seg bemerket. Hva er grunnen til at dere klarer det?

— Flaks, kanskje, kombinert med ureddhet? Det handler vel om å kaste seg ut i ting. Enten du er Bob Dylan eller journalist i Aftenposten gjelder det å bruke startenergien når du er ung til å komme skikkelig i gang, sier Beverfjord.