Kultur

Kunstmuseet Kode i Bergen styrer mot konkurs

– Får vi ikke snarlig krisehjelp fra regjeringen, vil vi gå konkurs senest i oktober, sier direktør Petter Snare ved Kunstmuseet Kode.

Petter Snare krever ekstraordinære midler fra regjeringen. Rune Sævig (arkiv)

 • Frank Johnsen
  Bergens Tidende
 • Ingvild Nave

(Bergens Tidende): Stiftelsen Kode består av fire kunstmuseer i Bergen sentrum samt tre komponisthjem, deriblant Troldhaugen, og regnes som landets nest største kunstmuseum.

I fjor ble det registrert over 300.000 besøkende. 70.000 av disse besøkte Kodes store Munch-utstilling.

Likevel har Kode i flere år hatt økonomiske utfordringer, blant annet på grunn av støvproblemer som oppsto i 2016. 6000 gjenstander måtte renses. Det kostet 15 millioner kroner.

– Regnestykket går ikke opp

Direktør Petter Snare mener stiftelsen minst må få doblet statsstøtten, til over 50 millioner kroner. Nasjonalmuseet i Oslo får 790 millioner kroner fra den samme kassen.

Snare har lenge ment at dette er en uakseptabel forskjellsbehandling.

I fjor var underskuddet til Kode på én millioner kroner. Nå er situasjonen verre enn noensinne, ifølge direktøren.

70.000 mennesker besøkte Kodes Munch-utstilling i vinter. Eirik Brekke (arkiv)

– I mars sendte jeg et brev til Kulturdepartementet og ba om 15 millioner kroner i krisehjelp. Da forklarte jeg at situasjonen var alvorlig og akutt. Vi fikk ikke noe svar. Ei heller noe i det reviderte statsbudsjettet, sier Snare.

Torsdag hadde han et videomøte med kulturminister Abid Raja (V), men fikk ifølge Snare ingen løfter om hjelp. Kode kan heller ikke søke om å få penger fra kultursektorens krisepakker ettersom de har over 60 prosent offentlig finansiering.

– Poenger er: Vi har årlige utgifter på cirka 101 millioner kroner bare til husleie, strøm og lønn. Det offentlige støtter oss med 96 millioner. Når da 30 millioner kroner i publikumsinntekter forsvinner, penger som finansierer alt av aktiviteter, går ikke regnestykket opp. Særlig ikke når vi også har en negativ egenkapital på 17 millioner kroner, sier Snare.

Statssekretær Gunhild Berge Stang i Kulturdepartementet bekrefter at de har vært i møte med Kode.

– Vi er klar over situasjonen de står i. Den er dessverre ikke unik for Kode. Hele Norge merker følgene av koronapandemien, herunder kunst- og kulturlivet. I møtet vårt i forrige uke informerte vi Kode om at vi jobber med å finne en løsning for de museene som har over 60 prosent offentlig støtte, skriver Stang i en e-post.

De ansatte kan miste jobben

Snare understreker at det er reelt at Kode kan bli slått konkurs. Han sier dette ikke bare er et PR-stunt for å få mer penger fra det offentlige.

Kode forvalter blant annet Troldhaugen. Helge Sunde (arkiv)

I dag mottar Kode cirka 60 millioner fra Bergen kommune og 30 millioner fra staten.

– Situasjonen var alvorlig før koronakrisen. Nå er kassen snart tom. Vi har en kompleks inntektsstrøm, med besøket under Festspillene og utenlandske turister gjennom hele sommeren som en bærebjelke. Alt det forsvinner nå, sier Snare.

Kode har i dag 71 ansatte. 38 er for tiden permittert. Hvis det går som Snare frykter, vil alle disse miste jobben.

– Det er et alvor vi må ta inn over oss. Kode eier ikke kunsten, så vi kan ikke selge noe for å betale regninger. Vi forvalter samlinger for utallige milliarder kroner, så da må staten finnen noen andre til å ta vare på og sikre den verdifulle kunsten. Og det må skapes trygghet for kunstnerhjemmene. Dette er minst like viktig for oss som det er å arrangere utstillinger og konserter, sier Snare.

Før koronaen var mange av de økonomiske problemene knyttet til oppussingen av Kode 1, som kostet museet langt mer enn planlagt. Geir Martin Strande

Styreleder i Kode, Marte Mjøs Persen som også er ordfører i Bergen, konstaterte på en pressekonferanse tirsdag at krisetiltakene fra regjeringen ikke kommer Kode til gode.

– Vi er veldig avhengige av publikumsinntektene. I dag ville det vært et yrende folkeliv her på Troldhaugen. Nå står vi her ganske alene. Så vi må få umiddelbar krisehjelp, og skjevfordelingen må rettes opp, sier Persen.

Varslet om økonomisk krise i 2017

Kode har slitt med økonomien i flere år. I 2017 gikk museet med et rekordunderskudd på 4,9 millioner kroner.

Mye av de økonomiske problemene frem til nå har vært knyttet til oppussingen og støvet på Kode 1. For det første kostet den mer enn planlagt.

I 2019 advarte direktør Petter Snare om den økonomiske situasjonen på nytt, og pekte på at Kode er blant museene som får minst penger fra staten.

– Organisasjonen står i fare for å bryte sammen, skrev Snare i en budsjettsøknad til regjeringen da.

Les mer om

 1. Museum
 2. Bergen
 3. Kode (Kunstmuseene i Bergen)

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa forfaller. Kode har ikke råd til å ta regningen.

 2. KOMMENTAR

  Bergen bør bli mer enn en regionby og Kode mer enn et regionmuseum

 3. KRONIKK

  Skal museene kunne skjøtte sitt viktige samfunnsoppdrag, må koronatiltakene komme nå

 4. KULTUR

  Én deltok, én takket nei, og én vi la fellesskapet betale. Tre kunsttopper valgte helt ulikt da de ble invitert til Tangen-seminaret.

 5. KULTUR

  Utsatt åpning av Munchmuseet koster 65 millioner kroner

 6. LEDER

  Aftenposten mener: Tangens kunstsponsing er kjærkommen