NRK brøt sperrefrist på valgdagen

  • Vi kan ikke gjøre annet enn å beklage den pinlige feilen, sier NRKs debattredaktør.

Ti minutter før pressen mandag klokken 21.00 kunne formidle de første stemmetallene, publiserte NRK noen av tallene for forhåndsstemming i sin sending.

En rekke mediehus har en avtale med Kommunaldepartementet om å få forhåndstall med en streng sperrefrist. Blant disse er blant annet Amedia, Aftenposten, NTB, TV2 og NRK.

Kommunekartet har skiftet farge. Sjekk din kommune:

Les også

Slik stemte Norge

Kyrre Nakkim: En tabbe

Ifølge norsk lov har ikke medier lov til å publisere prognoser før klokken 21.00 på valgkvelden. NRK avslørte likevel enkelte tall før klokken 21.

Dette ble kjent på Twitter. Debattredaktør Kyrre Nakkim innrømmet straks feilgrepet.

Kyrre Nakkim beklager og opplyser at en ansatt hadde mistforstått regelene.

— En tabbe og vi beklager på det sterkeste, skriver Nakkim på Twitter.

Han sier til NTB at det var en ansatt som hadde misforstått og la ut resultatet for Arbeiderpartiet før sperrefristen klokken 21.

— Reglene er klare, det er ikke lov å bryte sperrefristen. Vi kan ikke gjøre annet enn å beklage den pinlige feilen, sier Nakkim til Nettavisen.

Les også

Shoaib Sultan kan bli historisk som ordfører

Hvem er han?Det var heller ingen nybegynner som sto for tabben, ifølge VG. NRKs erfarne reporter Lisbeth Skei skal ha røpet tallene i et intervju med Hadia Tajik klokken 20.48.

– Ingen kommentar, sier Skei til VG, og henviser til sine sjefer.

Medietilsynet: Ufravikelige krav

Da Dagbladet i 2009 brøt sperrefristen var Dagbladet nett for tidlig ute med å publisere valgdagsmålingen på sine nettsider. I tillegg hadde de en meldingstjeneste hvor leserne kunne sende en melding til et bestemt nummer. Deretter fikk de et varsel direkte på mobiltelefonen når tallene var klare. Denne kom også kom før klokken 21.00, skrev Aftenposten.

Medietilsynet slo da fast at forbudet mot å presentere valgdagsmålinger før valglokalene stenger, er ufravikelig.

På hjemmesiden til Medietilsynet presiseres det at forbudet mot offentliggjøring av valgresultat gjelder kommunestyre— og fylkestingsvalg i alle sammenhenger og medier.

Formålet med forbudet er å hindre at velgerne blir påvirket mens valget pågår og et ønske om å sikre en rolig og verdig gjennomføring av valget.

Direktør i Medietilsynet vil ha forklaring fra NRK.

Direktør i Medietilsynet Tom Thoresen sier de har registrert noe som kan være et brudd på valgdagsmålinger i et intervju som ble gjort med Hadja Tajik i NRK.

— Men vi kan ikke konstatere dette og tar snarlig kontakt med NRK.

Les også: