Norskutviklet strategi

Troll, vikinger og demoner kjemper mot hverandre i de norskproduserte strategispillene Trolls vs. Vikings og UHR-Warlords.

Det blir ikke mer norsk enn dette.

Oslo-studioet Megapop Games byr på tegnefilmkrig mellom vikinger og troll i Trolls vs. Vikings mens bergenserne i Turbo Tape Games har gjenoppfunnet sjakk sammen med Black Metal-musikeren Demonaz i UHR-Warlords .

"Gratis"

Trolls vs. Vikings Plattform: Ipad, Iphone

Vurdering: 2

Trolls vs. Vikings er i utgangspunktet gratis å laste ned og spille.

Inspirasjonskilden er åpenbar: Dette er en uhyre presis gjenskaping av de populære Plants vs. Zombies -spillene der plantene er blitt troll og zombiene er blitt vikinger.

På et rutenett plasserer spilleren ut ulike troll som skal stoppe vikingene som marsjerer over skjermen. Dersom vikingene når spillerens base har man tapt.

Et stadig økende arsenal av ulike troll kombinert med begrenset plass til hvem som får være med i slagene åpner for mange taktiske sammensetninger av styrker før kampene.

Megapop Games har lykkes med å kopiere Plants vs. Zombies 2 , helt ned til forretningsmodellen.

Spillet føles raust og underholdende i starten men ganske snart melder behovet seg for å åpne lommeboken og kjøpe ekstra ferdigheter, nye troll, gullmynter og oppgraderinger.

Rabattkuponger på gjenstander i spillets butikk presenteres som belønninger for spilleren.

Eksklusive troll må kjøpes for penger, sammen med ekstra plasslommer for å ta de med i slagene. Magi som i starten var gratis koster plutselig dyre gullpenger som man fort går tom for. En drøss av hjelpemidler og virtuell valuta tilbys spilleren — alt sammen mot ekte penger selvsagt.

Etter en times spill blir man tvunget til å spille nivåer om igjen med høyere vanskelighetsgrad dersom man ikke er villig til å betale seg videre.

De utstuderte og spekulative lokkemekanismene for å få spilleren til å åpne lommeboken overskygger etter hvert spillegleden. Spillet virker designet rundt kjøpsmekanikkene i stedet for spillopplevelsen.

Det er synd. Et strålende visuelt uttrykk og solide spillmekanikker kunne blitt et glimrende strategispill om Trolls vs. Vikings hadde hatt en mer naturlig spillprogresjon der spilleren blir belønnet for sine prestasjoner i stedet for sin kjøpsvilje.

Krigssjakk

UHR-Warlords Plattform: Ipad

Vurdering: 4

UHR-Warlords følger en mer tradisjonell salgsmodell og koster litt under 50 kroner.

For den prisen får man en komplisert sjakkvariant der man skal bekjempe motstanderen på et rutenett ved å tilkalle ulike krigere og disponere energi riktig.

De ulike krigerne har forskjellige bevegelses- og angrepsmønstre og all bevegelse koster energi. Det handler om å posisjonere seg strategisk, både med tanke på energifelter på sjakkbrettet men også med tanke på hvor fiendens styrker kan angripe.

Den mørke tematikken, skapt av Demonaz fra Black Metal-bandet Immortal, gir spillet en unik og dyster atmosfære.

Spillereglene er gjennomtenkte og balanserte men det er vanskelig å legge langsiktige strategier. Det blir fort raske utvekslinger av enheter og små marginer mellom seier og tap.

UHR-Warlords er en minneverdig strategiopplevelse med unik tematikk. Et digitalt brettspill med mer dybde enn vi er vant til fra nettbrettspill.

UHR-Warlords foregår på et sjakkbrett der man skal angripe motstanderens tårn.