Kultur

Svensk kulturprofil dømt til to års fengsel for voldtekt

Den svensk-franske teaterregissøren Jean-Claude Arnault (72) er dømt til to års fengsel for én voldtekt og er frikjent for en annen.

Jean-Claude Arnault i rettssaken mot ham forrige uke. Foto: Janerik Henriksson, TT/NTB scanpix

 • NTB

Den enstemmige dommen ble kunngjort av tingretten i Stockholm mandag formiddag. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om tre års fengsel.

Arnault har stått tiltalt for to voldtekter mot en og samme kvinne i 2011. Han har under rettssaken avvist alle anklager.

Teaterregissøren har drevet et kultursenter som har fått pengestøtte av Svenska Akademien, institusjonen som deler ut Nobelprisen i litteratur. Han er gift med lyrikeren Katarina Frostenson, som frem til april var medlem av Akademien.

 • Bakgrunn: Svenska Akademien beklager: – Overgrepene var ikke allment kjent

Journalført

Det er ikke blitt lagt frem tekniske bevis under rettssaken. Forskjellen på bevisførselen for de to voldtektsanklagene er at kvinnen har fortalt sin terapeut om det ene overgrepet, som deretter skrev dette ned i kvinnens journal.

– Retten har gjort en grundig vurdering av bevisene, og rettens konklusjon er at bevisene er tilstrekkelig for å felle den tiltalte for en av hendelsene som aktoratet har reist tiltale om, opplyste dommer Gudrun Antemar på en pressekonferanse rett etter at dommen var forkynt.

– Forklaringen hennes har vært detaljert og meget grundig. Den styrkes av seks vitner, blant annet hennes lege og terapeut, sier Antemar, som mener kvinnens forklaring er svært troverdig.

– Kommer til å bli anket

Også Arnaults egen forklaring har bidratt til dommen.

– Den tiltalte har ikke sagt noe som motsier dette, sier Antemar og legger til at graden av vold som er brukt, holder til en fellende dom.

Retten besto av Antemar og tre lekdommere. I Sverige har voldtekt en strafferamme på to til seks års fengsel. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om tre års fengsel, men aktor Christina Voigt er likevel fornøyd.

– Jeg synes det er bra bevis. Tingretten har gjort en god analyse, sier hun.

Arnaults forsvarsadvokat Björn Hurtig har på forhånd sagt at en fellende dom kommer til å bli anket.

Varetektsfengslet

Forrige mandag, etter at rettssaken var over, ble Jean-Claude Arnault varetektsfengslet, noe som er uvanlig.

Retten begrunnet fengslingen med frykt for at han ville unndra seg straff ved å flykte til utlandet. Arnault er fransk statsborger, men har bodd i Sverige i lang tid.

Jean-Claude Arnault ankommer tingretten i Stockholm på rettssakens første dag, 19. september. Foto: Fredrik Sandberg, TT/NTB scanpix

Splittelse i Svenska Akademien

Anklagene mot Arnault dukket opp i november 2017. I kjølvannet av #metoo-kampanjen sto 18 kvinner frem i Dagens Nyheter og beskrev overgrep og seksuell trakassering som de anklaget Arnault for.

Flere av de andre sakene ble henlagt som følge av mangel på bevis.

I alt syv medlemmer av Svenska Akademien har forlatt institusjonen som følge av en opprivende konflikt etter at anklagene mot Arnault ble kjent. En av dem er Arnaults kone.

Akademien kommer ikke til å dele ut Nobels litteraturpris i år, noe som er blitt begrunnet med at tilliten til institusjonen er svekket.

– Svært gledelig

Peter Englund, som trakk seg fra institusjonens arbeid i vår, er svært fornøyd med mandagens domfellelse.

– Jeg synes det er svært gledelig at rettferdigheten skjer, skriver han i en e-post til nyhetsbyrået TT.

Peter Englund har trukket seg fra Svenska Akademien. Her fra utdelingen av Nobelprisen i litteratur i 2013. Foto: Anders Wiklund, TT/NTB scanpix

Forfatteren og dramatikeren Martina Montelius sier hun er positivt overrasket.

– Men jeg er også helt overbevist om at dommen blir anket, sier Montelius, som høsten 2017 var én av de 18 kvinnene som anklaget Arnault for overgrep og seksuell trakassering.

Feires som seier for metoo-bevegelsen

Kultursjef i Svenska Dagbladet, Lisa Irenius, mener dommen har stor symbolsk verdi for hele metoo-bevegelsen.

– Dette er den første kjente saken som har ført til fellende dom. Det er som en oppreisning for alle kvinner som har fortalt at de er blitt utsatt for seksuell trakassering og overgrep av kulturprofilen, sier hun.

Irenius mener dommen vil styrke den ene fløyen i Svenska Akademien, som består av blant annet tidligere faste sekretær Sara Danius.

Det var Danius som iverksatte granskingen av Arnaults forhold til Akademien og pengestøtten han har fått. Granskningen ble motarbeidet av Horace Engdahl, ett av de gjenværende medlemmene.

Les mer om

 1. Svenska Akademien
 2. Voldtekt
 3. Overgrep
 4. Sverige
 5. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Fransk-svensk kulturprofil dømt for enda en voldtekt

 2. KULTUR
  Publisert:

  Dom faller i sak mot kulturprofil i Sverige

 3. KULTUR
  Publisert:

  Svensk kulturprofil nekter for voldtekt

 4. KULTUR
  Publisert:

  Deler ut to nobelpriser etter Svenska Akademiens skandaleår

 5. KULTUR
  Publisert:

  Utredning: – Katarina Frostenson bør forlate Svenska Akademien

 6. KULTUR
  Publisert:

  Hun forlot den prestisjefylte jobben midt i skandalene. I går ble hun likevel kveldens snakkis i Stockholm.