Fragmenter av levd liv tematiseres på fotoutstilling i Oslo
Torfinn Weisser har fulgt beboere på Rødtvet sykehjem og forteller om drømmer og livslyst. Deler av overskuddet går til =Oslo.
Fragmenter av levd liv tematiseres på fotoutstilling i Oslo. Torfinn Weisser har fulgt beboere på Rødtvet sykehjem og forteller om drømmer og livslyst. Deler av overskuddet går til =Oslo.
Frem til 31. desember vises 40 fotografier på utstillingen Salong på Norsk Design— og Arkitektursenter (DOGA) i Hausmanns gate i Oslo. De tretten deltagerne har gått på fotomentorprogrammet Sens & Sans , under ledelse av fotografen Hans-Olav Forsang.
På innsiden av sykehjemmet
En av deltagerne, Torfinn Weisser (31 år), jobber til daglig med avisdesign i VG og har deltatt på mentorprogrammet. Weissers fotoprosjekt er blitt til på Rødtvet sykehjem i Oslo der han har brukt mye tid på å snakke med beboerne om barndomsminner og drømmer.— Jeg har snakket med 80-90-åringer som levde under krigen og opplevde fattigdom og nød på en helt annet måte enn vi klarer å forestille oss i dag. De har opplevd Norge som et helt annet land.Beboerne fortalte om drømmer og erfaringer som gjorde inntrykk. Drømmer som ikke ble noe av, som for eksempel kvinnen som drømte om å bli skuespiller og fortsatt elsker TV-serier med en lykkelig slutt, forteller Weisser.
Sette følelser i gang
Mentorprogrammet arrangeres for niende gang og utstillingen tematiserer både psykisk helse, livslyst og hverdagsliv.
— Vi ønskerå sette følelser i sving og få folk til å stoppe opp litt i julestria, sier Forsang.
— Utstillingen gir et ærlig perspektiv på liv og død. Mange av bildene har mørke og mystiske elementer, men er desto mer interessante for betrakteren. Vi lover å skape undring. Og det er virkelige temaer, ikke bare overfladisk pjatt. Jeg lar meg stadig overraske og imponere over hva deltagerne får til i løpet av en såpass kort
periode. Det er gøy å se hvordan tretten stykker med forskjellig utgangspunkt klarer å være så oppriktige med hverandre. Sammen har de utviklet seg veldig, og det har gitt et sterkt fotografisk sluttresultat, sier Forsang.
De færreste av bidragsyterne er profesjonelle fotografer, men deler en sterkt interesse for fotografi.
Inntekter til =Oslo
Mentorprogrammet Sens & Sans samarbeider med =OSLO, og salg av det første eksemplaret av hvert bilde går som støtte til =OSLO og deres samfunnsbidrag.— Det føles veldig riktig og utrolig bra at inntektene går til =OSLO. Det gir utstillingen en mening. Vi som fotograferer har ikke behov for å tjene penger på dette. Det viktigste har vært prosessen og selve kurset, sier Torfinn Weisser.
Forsang sier: - Det er mange gode saker vi kunne gi et bidrag til, men det oppleves veldig riktig at det er =Oslo som er vårt mål. I disse fotografiske prosessene er det veldig mye som skjer gatelangs i byen, og det er umulig å ikke bli berørt av det arbeidet =Oslo gjør, sier Hans-Olav Forsang