Stella Mwangi til finalen

Som nummer to skrev The BlackSheeps samtidig slagerhistorie.

Med sangen Haba haba, sunget på swahili, stakk Stella Mwangi av med seieren i MGP-delfinalen i Skien lørdag kveld.

Les også:

Seerne sendte lørdag kveld Stella Mwangi og The BlackSheeps til finalen i årets Melodi Grand Prix etter den siste av årets delfinaler i Skienshallen. Og skal de to siste års MGP-historie legges til grunn, så vil én av disse to vinne hele finalen i årets MGP i Oslo Spektrum om to uker.

Trippel

For både Alexander Rybak og Didrik Solli-Tangen, som vant finalen i Oslo Spektrum i henholdsvis 2009 og 2010, gikk helt til topps i sine delfinaler i nettopp Skien. Skal en bruke den teorien vil Stella Mwangi representere Norge under den internasjonale finalen i tyske Düsseldorf i mai.

— Denne sangen betyr at alle de små seire leder til de store seierene. Alt er mulig, dette er beviset på det, sier Stella Mwangi, etter at TV-kameraene er slått av.

Synger på swahili

Stella Mwangi hadde foruten finaleplass også en annen ting til felles med The BlackSheeps.

Mens finnmarksbandet vekslet mellom å synge på norsk, engelsk og samisk, var også hiphopartisten Stella Mwangi flerspråklig. I sin selvskrevne låt Haba haba synger hun på engelsk i verset, mens hun i refrenget går over til swahili. Det skyldes hennes røtter fra Kenya.

Swahili

Det er første gang i norsk MGP-historie det er blitt sunget på swahli.

— Det var i alle fall på tide, jeg kommer jo opprinnelige fra Kenya, derfor betyr det mye for meg å formidle røttene mine, sier hun.

24-åringen bodde sine første leveår i Kenya, men flyttet senere til Eidsvoll. I 2008 ga hun ut debutalbumet Living for music, men hadde før det rukket å ha en rekke hits i flere afrikanske land. Flere av hennes sanger har også vært brukt i flere filmer og tv-serier. I 2009 ble hun i nominert til årets nykommer under MTV Africa Music Awards, og i 2010 vant hun «Årets beste kvinnelige artist» under Øst-Afrikas Chaguo La Teeniez Awards.

Danset

Sjelden har et MGP-publikum danset mer enn de gjorde i Skien i går kveld. Hun var i alle fall den eneste av de syv delfinalistene som fikk trampeklapp under fremføringen i Skienshallen.

Hadde det ikke vært for at innspillingslederen i NRK innstendig ba publikum om ikke å reise seg under sending i fare for å bli truffet av mobile kamerakraner, hadde hele hallen gjort nettopp det og kastet seg ut i dansen.

— Kanskje har vi skapt en ny dansefarsott. Jeg ønsker å glede folk, og få dem til å danse, sier hun, som tror at også europeiske seere vil falle for hennes fengende låt.

— Ja, hvorfor ikke, sier hun, før hun måtte bort å klemme mor, lillesøster og tante, som stolte kunne feire sin store helt.

— Dette betyr mye for oss, og det er veldig spesielt at hun synger det hennes bestemor alltid sa til henne, på swahili, sier mamma Perpetua Mwangi.

The BlackSheeps gikk videre som nummer to fra Skien. FOTO: ARVE HENRIKSEN

Juniorer i voksenfinalen

Agnete Johnsen og Emilie Nilsen var også et eneste stort smil etter at finaleplassen var sikret. For aller første gang deltok en tidligere vinner av MGP Junior i voksenversjonen.

— Vi har nådd målet vårt, nemlig å komme rett til finalen. Dette er så stort for oss. Jeg var så nervøs før jeg skulle på scenen, men nå er jeg bare lettet, sier Johnsen.

Rekord

I 2008 satte de fire ungdommene fra Nesseby i Finnmark tidenes stemmerekord i den nordiske finalen i MGP Jr. i Aarhus med den samisk-norske sangen Oro jaska beana. Det ga dem senere en Spellemannpris og nasjonal kjendisstatus. Naturlig nok er det dermed også første gang at representanter fra juniorkonkurransen er med i en voksenfinalen.

Låten Dance tonight, som er skrevet av frontfigurene Agnete Johnsen og Emelie Nilsen fikk karakteren fire av Aftenpostens musikkanmelder Robert Hoftun Gjestad, som mente bandet tidlig pekte seg ut som favoritter. Han beskrev låten som klassisk powerpop, bygd rundt et energisk refreng.

- Nå håper vi å komme helt til finalen i Düsseldorf, men samtidig er låten til Stella utrolig fengende. Den tror jeg kan vinne hele finalen i Oslo spektrum, sier hun.

Kveldens finaleplass vil neppe gjøre den varslede rettssaken fra to tidligere medlemmer i bandet mindre aktuell. I disse dager mottar Indre Finnmark tingrett en stevning fra to tidligere medlemmer av bandet, som også var med da de vant juniorfinalen på dansk jord i 2008.

Bakgrunnen er at de to eksmedlemmene hevder de ble sparket ut av bandet i fjor sommer. Nå krangler de blant annet om rettighetene til bandnavnet, og om tapte arbeidsinntekter.

Vokalist Pål "Athera" Mathisen i Susperia, som fikk en sistesjansebillett. FOTO: ARVE HENRIKSEN

De to sistesjansebillettene gikk ikveld til svartmetallbandet Susperia og rockabillybandet The Lucky Bullets. Neste helg skal så de to siste finaleplassene avgjøres i Sarpsborg. Den kampen vil stå mellom Use Me, Sie Gubba, Endre, Mimi Blix, som alle er blitt nummer tre og fire i sine respektive delfinaler i henholdsvis Ørland, Florø og Skien.

Fest

Leder av den norske MGP-klubben, Morten Thomassen likte kveldens vinner.

— Dette tok jo helt av, endelig var det noen som skapte litt fest. Stella oser av utstråling og sjarme og hun er et fyrverkeri på scenen. Samtidig er jo hun en aldri så liten Diana Ross-kopi. Dette var fengene og kan godt slå an i Europa, sier han.