Fabian bød opp til sangfest

Oslo-ordfører Fabian Stang avslørte seg selv som en skapfan av Eurovision Song Contest da han i kveld inviterte årets deltagere til fest i rådhuset.

Svenske Anna Bergendahl på den rosa løperen.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen

Les mer:

Den var både lang og bred, den for anledningen rosa løperen som tok imot de 39 delegasjonene i borggården utenfor rådhuset i Oslo ikveld.

Anledningen var den offisielle åpningen av årets Eurovision Song Contest. Og verten selv, ordfører Fabian Stang var i perlehumør. For mens hans kommende kone, Catharina Munthe, åpent erklært seg som blodfan av Grand Prix, var Fabian Stang en anelse mer beskjeden.

Skapfan

— Jeg må nok likevel innrømme jeg er en skapfan, som kommer ut av skapet en gang i året. Men Grand Prix er nå en ting. For oss i Oslo kommune er det vel så viktig den folkefesten dette allerede er blitt, ikke minst for barn og unge. 350 ulike konserter på 50 scener er et tilbud til alle, sier Stang.

En festglad Didrik Solli-Tangen sammen med gjengen. FOTO: SCANPIX

Oslo kommune hadde fått dispensasjon fra brannvesenet til å ha det som trolig var flere tusen gjester innenfor rådhusets dører.

— Forbrødring

— Vi har 70.000 gjester innom her i løpet av året, men sjelden flere enn tusen på en gang. Men dette går fint, Eurovision handler om forbrødring, og det ser du jo bare her hvordan så mange nasjoner møter og knytter sterke bånd, sier han.

Takket være at Eurovision Village er etablert på selve rådhusplassen, har Stang fått servert alle prøvene for dem som skal opptre, rett gjennom kontorvinduet.

— Men jeg håper selvsagt at Didrik Solli-Tangen skal vinne, sier Stang, mens samboer Munthe holder en knapp på Sverige.

— Mine venner er faktisk ganske misunnelig på meg. Normalt pleier vi å ha venninnefest under Grand Prix-finalen, men i år skal jeg sitte i salen under finalen, sier hun.

Swinge.

De 39 artistene ankom rådhuset på rekke og rad, nøyaktig koreografert av NRK, slik at alle de flere hundre pressefotografene og journalister som var på plass, skulle få sine bilder og velvalgte ord. Deretter forsvant alle inn i rådhuset, hvor det ventet fingermat, høye glass med rosa innhold, samt Bobbysocks og Alexander Rybak på scenen, blant annet.

— Vi er blitt så utrolig godt tatt imot her i Norge, det er en fryd. Samtidig har prøvene gått kjempebra, så dette lover kjempegodt, sier svenskenes store håp, Anna Bergendahl til Aftenposten.no.

Størst oppmerksomhet var det nok likevel tyske Lena Meyer som fikk. Hun er storfavoritt, og i dag rundet hun samtidig 19 år.

Party.

— I dag stilte folk med partyhatter da jeg kom på scenen, og det har også blitt litt kakespising. Så det har vært en strålende dag, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tyske Lena Meyer-Landrut: 19 år i dag og klar for fest. FOTO: SCANPIX

Favorittstempelet vil hun helst ikke snakke så mye om, men skulle hun nå vinne, la hun ikke skjul på at det tyske folk ville lette av begeistring. Tyskland har bare vunnet en eneste gang, det var i 1982.

— Skulle vi vinne, tror jeg det blir et eneste stort partyår i Tyskland, humrer Dreyer.

Nasjonalt.

Serbiske Milan Stankovi¿ fikk oppleve 17. mai i Oslo, mer skulle til for at han ble norgesvenn.

— Det var veldig flott å se så mange med sine nasjonaldrakter, og jeg liker et land som er så stolte nettopp av det å kunne vise frem nasjonaldraktene sine. Litt av det samme er det i Serbia, sa han, før han understreket at han ikke brukte alt for mye energi på å bekymre seg over hvorvidt Serbia skulle klare å kvalifisere seg fra semifinalen til lørdagens finale.

— Det er så mange ballader i år, mens vi har noe helt annet. Så forhåpentlig vis kan det gjøre utslaget, sier han.