Kultur

Så stort har Game of Thrones-universet vokst seg

LONDON (Aftenposten): Tusevis av våpen, statister, millioner av kroner og hundrevis av innspillingstimer må til for å virkeliggjøre Game of Thrones femte akt.

  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold
  1. april er det klart for premiere på femte sesong av HBOs TV-satsning — og dermed har handlingen på skjermen tatt igjen George R.R. Martins ferdigskrevne bokfortelling.

Og sesong fem av Game of Thrones (GoT) er større enn noensinne.

— Det er mer enn 300 snakkende roller i denne sesongen. Jeg tror dette er den mest omfattende historien noensinne fortalt på TV, med klar margin. Og det føles som man er del av et ekte ensemble, sier en av seriens store gjennombruddsstjerner, Kit Harington, som spiller Jon Snow i serien til Aftenposten.

Det omfattende rollegalleriet og de mange parallelle historielinjene er bare et av aspektene som gjør GoT til TV-universets mest grandiose produksjon.

— Alle andre TV-serier har en klar hovedperson, der samtlige andre kan rangeres under den karakteren. Men i vår serie er det ingen klar hovedkarakter, det er veldig interessant og noe nytt vi har banet vei for. Det er noe jeg liker, og som gjør TV-serien vår til det den er, sier Harington.

Serieskolen Game of Thrones-spesial: Alt du må vite før sesong 5

Stort maskineri

Skuespillerne Aftenposten møter i London forteller om et maskineri av en innspillingsprosess, der hver minste lille bit av produksjonen kontrollert og styrt ned til minste detalj. Her er det ingen rom for improvisasjon.

Seriens omfattende skuespillerensemble er dessuten så stort, og spiller inn på ulike destinasjoner til ulike tider, at mange av dem møttes for første gang på pressedagen i London, og hilser prøvende på hverandre.

— Jeg er vant med produksjoner der man er 80 personer, som jobber sammen dag inn og dag ut, og til slutt kan du alles navn, hva kona deres heter og hvor mange barn de har. Men i GoT-sammenheng har de til en hver tid to team i sving, tusenvis av mennesker er involvert, og det er umulig å bli kjent med alle, sier Jessica Henwick, som spiller nykommer Nymeria Sand.

— Ja, det er snålt. Du ønsker jo gjerne å ha et arbeidsforhold med hver eneste en, men du har ikke mulighet til å utvikle den typen kontakt, sier Rosabell Laurenti Sellers, som spiller Henwicks søster Tyene Sand.

De to Sand-søstrene er blant de mange nye karakterene publikum vil bli kjent med i løpet av de ti neste ukene. Og de kommende episodene er resultatet av en enormt komplisert og omfattende produksjonsperiode.

240 innspillingsdager

Skuespiller Iain Glen signerer autografer etter en innspillingsdag i Spania.

Årets sesong er resultatet av 120 innspillingsdager på to ulike locations, altså 240 innspillingsdager totalt. Til sammen er dette kokt ned til 10 timeslange epioder. Det gir en gjennomsnittlig innspillingstid på 24 dager pr. episode, noe som er svært generøst i TV-sammenheng.

Sesong fem er spilt inn i tre land: Storbritannia (Nord-Irland), Spania og Kroatia. På enkelte dager var tre til fire ulike regissører i sving for å spille inn scener så effektivt som mulig på ulike sett Europa rundt.

Prisen for å produsere en episode er seks millioner dollar, altså rett i underkant av 50 millioner kroner .

Mest sette program

Nylig ble Game of Thrones kronet til HBOs mest sette program, og danket dermed ut mafiadramaet Sopranos som lenge har vært kanalens største seersuksess.

Gjennomsnittlig antall ukentlige seere pr. episode steg til 18,4 millione r mot slutten av sesong fire, og serien tangerte dermed Sopranos 18,2 millioner. Fantasyserien har fått fire millioner flere seere hver sesong.

Disse tallene er kun for USA, og dersom man inkluderer internasjonale seere er totaltallet langt, langt høyere.

86.000 søkere til statistjobbene

Statister i Spania gjør seg klar til innspillingen.

Antallet involverte i GoT-produksjonen er økende, både foran og bak kamera. Da GoT søkte etter 600 statister til innspillingen av en slagscene i Spania fikk de inn 86.000 søknader .

Et filmcrew på mer enn 300 i sving til en hver tid, og mer enn 700 andre ansatte tilknyttet produksjonen.

10.000 spesiallagede våpen

Frem til nå har serien brukt mer enn 10.000 ulike våpen. Sverd, kniver, spyd, pil og buer og skjold er blant de mange spesiallagede våpene seriens egen smed har laget. Våpendesigner Tommy Dunne forteller at han gis relativt frie tøyler fra serieskaperne når han skaper de mange våpnene, men at han er nødt til å vise skisser av de viktigste nye våpnene i forkant av produksjonen.

Se video:

Storbritannias statsminister David Cameron plukket selv nysgjerrig opp et armbrøst da han besøkte seriens våpenlager i Belfast denne uken.

Tungvekternes TV

TV-oppsvingen har gjort at selv virkelighetens maktelite forholder seg til George R.R.Martins fantasiunivers, både fra sofakroken og som referansemateriale.

Dronning Elizabeth nevnte GoT i sin årlige juletale, og Australia statsminister Tony Abbott nesten ble kastet proklamerte han at det siste landet trengte «var å utvikle seg til et slags Game of Thrones!».

USAs president Barack Obama er svoren fan, og fikk utlevert en kopi av fjerde sesong til Det hvite hus før premieredatoen. Obama brukte ifølge The New York Times statsmiddagen til ære for Frankrikes president Francois Hollande til å be HBO-sjef Richard Plepler om en forhåndstitt, slik at han kunne bruke en nært forestående langhelg på å glane seg gjennom hele sesongen.

Hvorvidt presidenten også har fått utlevert og smugkikket seg gjennom femte sesong vites ikke.

Dronning Elizabeth med et beundrende blikk mot jerntronen.

Game of Thrones sesong 5 har premiere på HBO og C More 13. april.

Les også

  1. Dette er den virkelige verdenshistorien som har inspirert Game of Thrones