Kultur

Hver fjerde nordmann har lite tiltro til mediene

En ny undersøkelse viser at hver fjerde nordmann har lite tro til mediene generelt. Tilliten til journalistene er også svekket.

På to måneder har antall personer som har stor tro til mediene halvert, ned til 13 prosent. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  • NTB

I undersøkelsen utført av Respons Analyse på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen svarer kun 13 prosent av de spurte i april at de har stor tiltro til mediene. Det er halvering siden 26 prosent i februar svarte det samme.

Ifølge Klassekampen kommer skepsisen i kjølvannet av VGs håndtering av Trond Giske og dansevideo-saken.

Les også

VG har satt seg selv i en umulig spagat. Denne saken er ikke over. | Andreas Slettholm

– Målingen i april er statistisk signifikant lavere enn alle målinger i medieundersøkelsen siden 2005. Dette styrker argumentet for at VG-saken har hatt en innvirkning på tilliten, sier medieviter og ansvarlig for undersøkelsen, Erik Knudsen ved Universitetet i Bergen.

Undersøkelsen viser også at tilliten til journalister er blitt lavere.

VGs utviklingsdirektør Ola Stenberg mener man ikke kan konkludere med at avisas sak om Trond Giske har svekket tilliten til hele Medie-Norge. Foto: Aleksander Vestrum / NTB scanpix

VGs utviklingsdirektør, Ola Stenberg, mener man ikke kan konkludere med at Giske-saken også har resultert i svekket tillit til mediene generelt.

– Etter så mye omtale og oppmerksomhet kan den selvfølgelig ha påvirket, men jeg tror det er veldig uklokt slik verdensbildet er akkurat nå å tro at medienes tillit ­generelt er basert på én sak, sier han.

800 personer deltok i undersøkelsen i februar, og 1.001 personer deltok i april.

Les også

  1. Nordmenn er mer negative til mediene etter VG-saken. – Bekymringsfulle tall, sier professor.

  2. Slik jobber journalister: – Medienes søkelys er «vanvittig tøft», mener Bård Hoksrud.

  3. VG beklager og trekker sak om voldtektsanklagen i Hemsedal

Les mer om

  1. Medier
  2. Journalistikk