Kultur

TV-anmeldelse: «Locke & Key» er fengslende oppvekstdrama

Magi, drama og spenning i ny ungdomsserie.

Familien Locke flytter inn i sitt nye hjem. I likhet med «The Haunting of Hill House» spiller huset en av hovedrollene. Netflix

 • May Synnøve Rogne
  Film- og TV-anmelder

Vår vurdering:

4 av 6

Er du en av dem som ikke ble helt fornøyd med den norske Netflix-serien Ragnarok? Fortvil ikke. Det er håp i sikte for mer magi.

Locke & Key har samme målgruppen som Ragnarok og The Umbrella Academy. Serien sikter seg inn mot ungdom som liker historier med grobunn i det overnaturlige.

Les også

«Good Omens»: Underholdende fra himmel og helvete

Lovecraft-inspirert

Kinsey (Emilia Jones), Bode (Jackson Robert Scott) og Tyler (Connor Jessup) finner magiske nøkler. Netflix

Bak serien står Joe Hill. Du lurer kanskje på hvem det er? Vel, han er slettes ingen hvem som helst. Hill er sønnen til Stephen King, men står fint på egne bein. Han har klokelig byttet etternavn, men sjangermessig slekter han mye på sin berømte far.

Locke & Key er basert på tegneseriebøkene med samme navn og illustrert av Gabriel Rodríguez. Serien har mottatt en rekke priser, og tegneserien er klart inspirert av H. P. Lovecrafts mørke univers.

Som tittelen hinter til, handler det selvsagt om magiske nøkler.

Les også

Netflix nye serie «Stranger Things»: – De fineste og mest sympatiske heltene TV-bransjen har gitt oss på lenge

Magi og hemmeligheter

Magiske nøkler gjør mye rart i «Locke & Key,» og de voksne settes på sidelinjen. For som Bode så pent sier det: Grunnen til at hun ikke husker noe er fordi hun er voksen. Det er slik det fungerer. Bare barn kommer seg til Narnia.» Netflix

Kompisen Scot (Petrice Jones) får en tur inn i hode til Kinsey (Emilia Jones) Netflix

Kort fortalt, og uten å avsløre for mye, starter det med at Nina Locke (Darby Stanchfield) flytter familien til slektshjemmet i en liten by i Massachusetts. Faren ble brutalt drept rett foran øynene på dem, og de tre barna, Tyler (Connor Jessup), Kinsey (Emilia Jones) og Bode (Jackson Robert Scott) sliter med å håndtere dødsfallet.

I likhet med The Haunting of Hill House spiller også Locke-huset en av hovedrollene. Huset ser ut som et kråkeslott med rom på rom som skjuler magiske hemmeligheter.

Heldigvis er Locke & Key langt fra like skummel, men etter hvert blir den ganske spennende.

Les også

Disse TV-seriene gleder vi oss til denne våren

Kombinerer tre sjangere

Hvem er den mystiske kvinnen (Laysla De Oliveira)? Netflix

Locke & Key blander tre forskjellige sjangere: eventyr, oppvekstdrama og thriller. Ikke alle episodene er like balanserte, og i starten dominerer dramabiten.

Tyler og Kinsey starter på ny skole, og serien bruker litt vel lang tid på sekvenser som er typisk «high school»-drama. Det er ikke bare negativt, for du får god tid til å bli kjent med de forskjellige personlighetene og karakterene rundt dem. De morsomste er nerdegjengen som skal lage splatterfilm.

Det gjør at serien har en ulmende start hvor gåten gradvis porsjoneres ut. Noen vil kanskje mene at den ikke klarer å bestemme seg for hva den vil være, men jeg synes det fungerer.

Serien gaper over mye, og det er en kompleks verden som skisses opp. Parallelt med barnas historier, starter moren å grave i sin avdøde manns fortid. Når skurkene og mysteriet trer frem, er du som seer godt investert i historien til både de voksne og de unge.

Les også

Kan norrøn mytologi redde norsk film?

Gode rolletolkninger

Moren Nina (Darby Stanchfield) begynner å grave i sin avdøde manns fortid. Netflix

Alle tre skuespillerne gjør meget solide og gode rolletolkninger. De er seriens virkelige styrke, for både Connor Jessup, Emilia Jones og Jackson Robert Scott makter å gjøre figurene sine mangefasetterte og medrivende.

Den mystiske Ekko (Laysla De Oliveira) som våkner til liv i bunnen av brønnen, fremstår også som en skummel og verdig motstander i jakten på de magiske kreftene nøklene skjuler.

I tillegg er serien fascinerende og flott å se på. Produksjonsdesignet, skapt av Rory Cheyne, er helstøpt. De magiske elementene er morsomme. I en egen klasse står hodenøkkelen som bokstavelig talt lar deg bli med inn i vedkommendes innerste tanker.

Til tross for at den bruker tid på oppbyggingen, er Locke & Key et spennende tilskudd myntet på ungdomssegmentet.


 • Få serieinspirasjon i siste episode av Aftenpostens podkast «Serieprat»:
Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Netflix
 2. TV-anmeldelse
 3. TV-serier

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Aylar Lie tapte søksmålet mot Petter Northug

 2. KULTUR

  Filmanmeldelse: Gjør seg best som dataspill

 3. KULTUR

  Den røde løperen er blitt en blanding av glamour og politiske markeringer

 4. KULTUR

  Disney+ fått nesten 30 millioner abonnenterpå gtre måneder

 5. KULTUR

  Filmanmeldelse: Kompromissløst drama om vold i nære relasjoner

 6. KULTUR

  De ble lurt av NRK. Nå har Lillestrøm-elevene laget sin egen løgnkampanje.