Kultur

Ny Sohlberg-rekord på 28,4 millioner kroner

Det ble satt Sohlberg-rekord i London onsdag, da maleriet «Modne Jorder» (1898) ble solgt. Prisanslaget var satt til 12–17 millioner kroner.

Billedkunstneren Harald Sohlberg (1869–1935) malte dette motivet fra Rotnes Bruk i Nittedal. Onsdag ble det solgt for 28,4 millioner norske kroner i London. Foto: Jacques Lathion/NTB scanpix

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

Harald Sohlberg-maleriet gikk under hammeren på auksjon hos Sotheby's i London onsdag, og det var stor interesse for maleriet. Det ble til slutt budkamp mellom to bydere, en i salen og en på telefon.

Vedkommende i salen fikk siste bud, som endte på 28,4 millioner kroner. Det er den høyeste summen som er blitt betalt for et Sohlberg-bilde noensinne. Kjøperen ønsker å være anonym.

Ikke mange norske kunstverk går under hammeren ved de store auksjonshusene i utlandet. Primært selges arbeidene til Edvard Munch, Nikolai Astrup og Peder Balke.

Les også

Harald Sohlberg under hammeren i London

Motiv fra Nittedal

– Salgsresultatet må sees i sammenheng med den internasjonale eksponeringen av Harald Sohlbergs arbeider, sier Cecilie Malm Brundtland. Foto: Heidi Borud

Maleriet Modne Jorder har motiv fra Rotnes Bruk i Nittedal utenfor Oslo. Harald Sohlberg oppholdt seg der en periode vinteren og våren 1891.

– I løpet av de siste 20 årene er kun tre sentrale malerier av Sohlberg blitt omsatt på auksjon, hver gang med ny auksjonsrekord, sier kunsthistoriker Cecilie Malm Brundtland, som er norsk representant for auksjonshuset Sotheby's.

Sohlberg tok med seg maleriutkastet fra Nittedal til Paris i 1895–96 og fortsatte å arbeide på det der. Maleriet ble stilt ut på Høstutstillingen i 1898. Som i mange av Sohlbergs landskapsmalerier er fraværet av mennesker påfallende.

Maleriet har vært i samme families eie i mer enn 70 år, noe som er ganske uvanlig. Det var Harald Sohlbergs sønn, Einar Sohlberg, som solgte maleriet til dagens eierfamilie på 1930-tallet.

– Salgsresultatet i London må sees i sammenheng med den internasjonale eksponeringen av Harald Sohlbergs arbeider etter den store, kritikerroste utstillingen i Oslo, London og Wiesbaden de siste par årene, sier hun og fortsetter:

– I en tid hvor det er stort fokus på samtidskunst, er det spesielt gledelig at et klassisk bilde fra kunsthistorien oppnår en så høy pris. All kunst har jo en gang vært samtidskunst, sier Cecilie Malm Brundtland.

Les mer om

 1. London
 2. Kunst
 3. Harald Sohlberg
 4. Sotheby's

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Sohlberg-maleri under hammeren i London, prises til 12-17 millioner

 2. KULTUR
  Publisert:

  Krisen har tvunget store auksjonshus over på nett. Han kjøper bøker, antikviteter, glass og kart.

 3. KULTUR
  Publisert:

  Ny rekord: Munch-grafikk solgt for 18,5 millioner kroner

 4. KULTUR
  Publisert:

  Nytt fra Stormzy: Best på sitt mest intense

 5. KULTUR
  Publisert:

  Konsertinntekter stadig viktigere for norsk musikkbransje

 6. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse: – Men er dette en kunstutstilling?