Lambda skrinlegges

Nær 110 millioner er brukt til nå, men i dag valgte bystyret i Oslo å slå hele Lambda-prosjektet i svime. Ingen vet om det noen gang blir vekket til live igjen.

Disse velkjente visualiseringene av Lambda kan forbli det eneste vi får se av prosjektet.

En allianse av SV, Ap, Frp, Rødt og Miljøpartiet sørget for å felle det planlagte museet i Bjørvika under møtet i bystyret i dag.

Etter en intens debatt fra begge sider, vedtok bystyret med stemmene fra Ap, SV, Rødt, Frp og De grønne å utsette det videre arbeidet med nytt Munch-museum i Bjørvika. I følge vedtaket skal prosjektet "stoppes" i perioden frem til 1. juli 2012. Frem til sommeren skal kommunen og mindretallsbyrådet i stedet utrede både flytting til Nasjonalgalleriet og bygging av et nytt museum å på Tøyen.

Det er uenighet i bystyret om hva vedtaket egentlig innebærer. Hvis utredningene til sommeren viser at alternativene ikke er gode nok, er det ikke umulig at Lambda vekkes til live igjen. Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) har fortsatt forhåpninger om at Munch i Bjørvika kan gjøre comeback, dersom alternativene viser seg å ikke være levedyktige.

Les også

Direkte fra bystyrets behandling av Munch-museet

Men leder i byutviklingskomiteen, Jøran Kallmyr (Frp) mener at prosjektet nå er dødt og ikke vil kunne vekkes til live igjen. Lambda-tilhengerne er uansett avhengig av å skape et nytt flertall for å få prosjektet på banen igjen. I debatten i dag var hans karakteristikker av prosjektet knusende.

— Dødt for alltid

- Dette prosjektet er alt for tungt for Oslo Kommune nå. Når man regner inn alt, kan det nærme seg 4 milliarder kroner. Det betyr 350 millioner kroner årlig fra driftsbudsjettet til kommunen. Jeg skulle likt å se hvem som under budsjettbehandlingen her i forrige uke hadde 350 millioner til overs. Vi har en forpliktelse overfor kommunens eldre og skolebarn. De representerer primæroppgavene våre, og det er dem vi må ta hensyn til, sa Kallmyr. Han mente at Tøyen-alternativet kan gjennomføres for rundt en milliard kroner.

Kallmyr mente også at byrådet (som er i mindretall) nå må ta inn over seg at Lambda er dødt, uansett hvordan det går med alternativene.

Advarer

— Jeg ber byrådet merke seg vedtaket her i dag. Jeg ber om at man ikke legger inn kostnadsdrivende tiltak på Tøyen som det ikke er bedt om, bare for at Lambda skal se bedre ut, sa han.

Det nye museet skulle etter planen være ferdig i 2014, og har til nå vært på tegnestadiet. Arbeidet har til nå kostet nær 110 millioner kroner. Hvis prosjektet aldri blir realisert, vil disse pengene være bortkastet. Arkitektene som til nå har jobbet med prosjektet, vil stanse arbeidet nå.

- Kan bli flott

Arbeiderpartiets varaordfører Libe Rieber-Mohn ga Frp støtte, og mente at prosessen har vært preget av slett politisk håndverk fra byrådet

— Det er et faktum at et flertall av Oslos innbyggere stemte på partier som ikke støttet Lambda. Vi beskyldes for vingling, men Arbeiderpartiet har stått på Munch til Tøyen siden 1959. Tøyen karakteriseres som en bakgård, men har i virkeligheten et av Oslos største grøntområder. Dette kan bli den flotteste delen av byen, med en stor, flott park der vi i dag har en parkeringsplass, sa hun.

Les også

Har du sett dette bygget i Oslo?

Rehabilitering?

Stian Berger Røsland (H) påpekte at rehabilitering av det eksisterende Munch-museet nå vil være et alternativ, og ba også tynt for å la Lambda leve videre.

— Skal man se Tøyen opp mot Nasjonalgalleriet og rehabilitering, burde man også la Lambda være på bordet når den tid kommer, sa han.

Hans partifelle Eirik Lae Solberg advarte mot handlingslammelse.

— Det fortvilte for alle som opptatt av Munchs kunst er at det i dag ikke er flertall for noen av alternativene. En utredning vil ikke bringe oss nærmere et flertall for noe som helst. Det er åpenbart at når de andre er utredet, vil Lambda fortsatt ligge der, sa han.

- Velgerne bestemmer

Frp avviste dem som påpekte at alle fagfolkene er enige om Lambda.

— Det er riktig at det er flertall blant fagfolkene, men det er ikke flertall blant dem som skal betale, nemlig velgerne ved valget, sa Øystein Sjøtveit.

Rune Gerhardsen (Ap) påpekte at dette ikke er et vedtak for stillstand, slik flere fra Høyre påpekte.

— Dette er ikke et vedtak for stillstand. Det blir det bare dersom byrådet ikke følger opp vår anmodning om å utrede, sa Gerhardsen.

Avviste Lambda

Carl I. Hagen (Frp) påpekte at det etter hans mening ikke er noen muligheter for en omkamp om Lambda til sommeren.

— I forslaget står det at vi skal ha en sak til sommeren med de to alternativene Nasjonalgalleriet og Tøyen. Hvis det blir vedtatt at vi skal ha en sak med to alternativer, må man ikke komme med tre. Det vil være å utforre bystyrets flertall på parlamentarisk skikk og bruk, sa Hagen. Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg lovet like fullt at partiet vil fremme forslaget om Lambda også til sommeren.