Nicolai Cleve Broch i «Mitt Oslo»: – Innvandringen er en GAVE til Oslo

På kinotoppen, på strømmetoppen og til uken også på TV 2: Midt i høstens mylder av roller forklarer Nicolai Cleve Broch hvorfor Oslo gjør ham «veldig stolt».

I dag, søndag, er det ett år siden Vega Scene åpnet offisielt. Ifølge denne patrioten: Kulturhuset i Hausmanns gate gjør Oslo til en storby; det gjør ikke Bjørvika.
  • I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).

– Du kan bygge så mye Barcode du vil, for min del. Det er hus som Vega Scene som gjør Oslo til en storby. For meg. Derfor er det ekstra stas at Vega for et par uker siden fikk Oslo bys arkitekturpris. Jo, her i huset finnes sjeldent mange kvaliteter å trekke frem.

– Sånn innledningsvis: Vi kan også trekke frem noen av rollene dine i høst. Hvilke velger du?

Også i kafédelen av Vega Scene finner kunstneren seg blidt til rette, for eksempel ved lunsjtider. Hele dagen kan publikumspågangen være stor.

– Tja. Først kom Beforeigners på HBO. På vei inn så jeg at Disco fortsatt vises her på Vega. Mottagelsen filmen har fått på kino, både blant anmeldere og publikum, er veldig hyggelig. Rollen der er jeg stolt av. Den var gøy.

– En myte jeg ikke blir kvitt

– Huff da. Eller for å sitere VG: «Cleve Broch er grøssende ufyselig» som glatt pastor og ond stefar.

– «Gøy» som i «utfordrende», mener jeg. Jeg blir veldig gira av ting som jeg tror at jeg ikke kan. Kulturhuset Vega har tre kinoer, og åpningsfilmen i fjor var Harajuku. Også den handler om familie, men på helt andre måter. Serien som starter på TV 2 på torsdag, heter Mellom oss. Hovedtemaet er voksen kjærlighet, voksne relasjoner.

– Hva med din relasjon til Oslo: En av våre mest etterspurte skuespillere kommer jo fra Bærum.

– Du, det der er en myte som jeg ikke blir kvitt, tydeligvis. På Hovseter vokste jeg opp. Bakgrunnen derfra er jeg stolt av. Hovseter har et mer sammensatt, veldig givende miljø. Samtidig er jeg stolt av hele byen.

– Virker uplanlagt

– Hvorfor, helt kort?

– Oslo balanserer ekte storbyfølelse med at alt egentlig er veldig nært hverandre, samtidig som byen er sjarmerende. Jeg opplever at alle mulige kulturer er blandet, på en ålreit måte. Et annet særpreg er at hovedstaden virker uplanlagt. Det ser ut som om den bare har oppstått.

– Plan- og bygningsetaten kan neppe være enig.

– Sånn virker Oslo på meg. Delene henger så lite sammen.

– Tilbake til strømmesuksessen Beforeigners, som ikke bare er HBOs første norskspråklige produksjon: Handlingen finner sted i Oslo?

I «Fremvandrerne», som serien heter på norsk, er ukens «Mitt Oslo»-gjest politimann. Plutselig får han en kollega med såkalt flertemporal bakgrunn. Hun spilles av Krista Kosonen. Bildet er fra lanseringen i Oslo i august.

– I tillegg kan selve premisset overføres til oss som faktisk bor her. I Fremvandrerne, som serien heter på norsk, dukker mennesker fra fortiden plutselig opp. De kan ikke reise igjen. Hva gjør vi da? Innvandring er aldri uten problemer, men vi kan også omfavne det positive.

– Som for eksempel?

– Kulturen, arkitekturen, maten. Dagens Oslo er mye, mye mer fasettert og interessant enn den byen som de første innvandrerne kom til, på 1970-tallet. Ja, innvandringen er en gave til Oslo. Formuleringen er veldig politisk korrekt, kanskje, men jeg mener det.

NICOLAI CLEVE BROCHs OSLO-FAVORITTER

Storbyliv

Vega Scene

Hausmanns gate 28

Dette pulserende huset åpnet for nøyaktig ett år siden. Vega representerer et sårt tiltrengt tilbud, for eksempel ved at teaterdelen kun spiller nyskrevet dramatikk. Tilbudet i de tre kinosalene legger seg interessant mellom vanlige kinoer og Cinemateket. Den typen film blir det dessverre mindre og mindre plass til. I havet av Marvel-produksjoner og annen kommersialisme fremstår flere og flere filmer som smale, selv om de ikke er det.

Samtidig som det er et kulturbygg, er Vega et brukssted. Hele huset har en åpen, inviterende og lite jålete atmosfære. Kafédelen (bildet over) er også hyggelig. Der tar jeg gjerne en kaffe og en velsmakende matbit, til OK priser.

Avkobling

Bare Jazz

Grensen 8

Denne sjeldne kombinasjonen av musikkbutikk og jazzkafé er et sted jeg ofte går etter kino og teater. Eller hvis jeg bare trenger en liten pustepause. Midt i en av Oslos travleste gater kan man smette inn i en liten, utrolig koselig bakgård, og brått senker roen seg. Fullstendig.

Turområde

Mærradalen

Ullern/ Vestre Aker

Dette er min barndoms dal som har jeg tråkka opp og ned en million ganger. Den starter ved Radiumhospitalet og ender ved Bogstadvannet. Men hvis du vil, kan du bare tråkke videre innover Sørkedalen. Om ikke lenge vil du da stå i bånn av Oslo Vinterpark. Som sagt: Ingenting er langt unna i Oslo.

Strøk

Enerhaugen

Tøyen

I Smedgata kjøpte jeg min første leilighet. Hele strøket er en liten perle, og det er blitt enda finere nå enn da jeg bodde der. Enerhaugen ligger midt i Oslo. Likevel er dette en stille «øy», som også egner seg godt for søndagsturer.

Treffsted

Sentralen

Øvre Slottsgate 3

Sentralen ligner litt på kulturhuset Vega. Stemningen er pulserende og levende. Hele stedet preges av lav terskel, og det er lett å leie seg inn i et kontorfellesskap. De gamle, ærverdige banklokalene er fantastiske i seg selv.

Fredagskos

Bikubekveld på Det Norske Teatret

Kristian IVs gate 8

Andre etasje i foajeen på Det Norske Teatret (bildet) heter Bikuben. Hver fredag, etter siste forestilling, arrangerer teateret såkalte bikubekvelder der. På programmet står ulike møter mellom publikum og de som medvirker i forestillingene. Av og til er der konserter også. Stedet er fint, stemningen er uhøytidelig, og baren er åpen.

Kultur

Det Norske Teatret

Kristian IVs gate 8

Jeg vil gjerne anbefale Det Norske Teatret i seg selv. Der er man for tiden fantastisk dyktig til å lage godt teater. Det er bare å droppe inn på en av de tre scenene, så er man nesten garantert interessante opplevelser. Det vil si: Teateret har faktisk fire spillesteder, etter at det etablerte Rommen scene i Groruddalen. Den har jeg dessverre ikke rukket å besøke ennå.

Kaffested

Makulator Oslo

Kristian Augusts gate 7A

Her går jeg når jeg vil slappe av med en rolig kaffe og gjerne lese litt. Stedet har nemlig en litt litterær profil. Det er koselig, fint og veldig sentralt.

Friluftsliv

Oslo Vinterpark

Tryvann/Sørkedalen

Jeg står endel på slalåm, og jeg er glad i ski generelt. I Oslo er vi så heldige å ha en hel skipark, med ti heiser, kort vei unna sentrum. Du kan velge mellom adgang fra Tryvann, fra ovenfor Holmenkollen eller fra Wyller i Sørkedalen. I sesongen går det buss fra Røa og rett inn.

Spisested

Katla

Universitetsgt. 12

Jeg liker ikke restauranter hvor du må hviske og alt blir for stivt. Sentralt i sentrum er Katla et kjempefint sted for meg. Du kan bestille bord eller sette deg ved langbordet. Der ender du fort opp ved siden av folk som du ikke kjenner. Morsomt, uformelt, annerledes.