Kultur

Nye noter fra rap-kjeften

Han er en munnrapp råtass som hater mye, men elsker Oslo. -Spektrum er den beste konserten jeg har holdt, sier Eminem. 3. juni er "sleminem" over oss igjen.

  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    kulturjournalist

"Guess who's back?"

Han har solgt tilsammen 24 millioner av sine to forrige album "The Slim Shady LP" og "The Marshall Mathers LP", er hip-hop'ens desiderte superstjerne, robbet for privatliv, har ertet på seg en hel verden av foreldre, homofile, kvinnegrupper, politikere og andre moralvoktere, og kler seg ut som Osama Bin Laden i sin nyeste video.Hva annet kan man kalle et nytt album enn "The Eminem Show".3. juni er albumet i butikkene, men allerede med den første singlen har Eminem alias Slim Shady alias Marshall Mathers III markert revir."'cause it so empty, without me".

Alt fra privatlivet

Selv sier Eminem (29) at hans kommende album er enda mer personlig enn de to foregående.Mer personlig fra en fyr som ikke har kontakt med hverken far eller mor, og som er saksøkt av sistnevnte for 95 millioner kroner for å ha snakket stygt om henne i intervjuer eller på plater.Mer personlig fra en fyr som har kranglet åpenlyst med — og blitt saksøkt av - sin tidligere kone og mor til datteren Hailie Jade (6), og som har fått to års prøvetid for ulovlig våpenbesittelse. Mer personlig fra en fyr som ikke kan snu seg på gaten uten at det havner i pressen.Nå samler han sinne og følelser på "The Eminem Show".-Konseptet er mitt liv som er blitt et TV-show. Folk får vite alt fra mitt privatliv. Ingenting jeg gjør er bak lukkede dører, det er som "Truman Show" eller Jerry Springer-show, sier Eminem til det ledende amerikanske hip-hop-magasinet The Source.-Det er som å slite hele livet for å oppnå det du vil, og så finne ut at det er like tøft å holde på ting som å nå dit. Jeg føler aldri at jeg kan slappe av eller slutte å jobbe, sier Eminem.

Går rett hjem

Eminems suksess skyldes ikke bare at han er en munnrapp blanding av verdens beste rapper og en svært begavet entertainer.Hans lek med identiteter ved vekselvis å kalle seg Marshall Mathers, Slim Shady eller Eminem, kombinert med "over the top"-tekster om sex, vold, kvinnehat, dopbruk, homofobi og uhelbredelig selvskryt, har truffet ungdom rett hjem verden over.Og til de som tror at Eminem nå skal ha blitt "voksen" på et eller annet vis:-Albumet er galskap. Det er så Eminem som det kan bli, sier hans faste produsent Dr. Dre.Selv prøver Eminem fortsatt å nå frem med budskapet han mener er hele poenget: At han bløffer med sine mest kontroversielle tekster, men samtidig skriker ut om virkeligheten for en hel gjeng av hvite, middelklasse-ungdommer i dagens USA.-Det faktum at jeg er hvit, er sannsynligvis årsaken til at jeg har solgt dobbelt så mange plater som jeg burde. Jeg sier ikke noe annerledes enn andre rappere har gjort, N.W.A. og Ice-T. Det er bare det at når et hvitt ansikt sier det, når det frem til de hvite ungdommene. Jeg har nådd inn i hjemmene i middelklassens Amerika fordi ungdommene der ligner på meg, sier Eminem.Treffende nok heter en av låtene på hans nye album "White America". Om ungdom som har problemer med skolen, foreldre og andre ungdommer - om folk som rett og slett har et behov for å si "fuck you" til noe.

Nesten som Elvis

"The Eminem hype starts here", skrev det britiske trendmagasinet The Face for et par utgaver siden, lenge før noen i det hele tatt hadde hørt en lyd fra det sterkt bevoktede albumet.Like hemmelig er ikke historien om hvordan Eminem kom seg opp og frem. I oktober 1997 ble Eminem nummer to under Rap Olympics i Los Angeles. Blant mange svarte hørte superprodusent Dr. Dre en unikt talent i den hvite rapperen Eminem - som hadde gitt ut platen "Infinite" i undergrunnen året før - og snart gikk det som kjent rett til himmels via låten "My Name Is".Eminem har tatt de svartes musikk - hip-hop - og gjort den vanvittig populær for stadig nye, hvite som svarte, ungdommer. På singlen "Without Me" skryter han da også av å være den viktigste hvite artist innen opprinnelig svart musikk siden Elvis.

Oslo-skryt

Nå blir livet hans også film. "8 Mile", oppkalt etter en gate i Eminems hjemby Detroit som deler svart og hvit, fattig og rik, er løselig basert på rapperens liv.Filmen handler om den unge, hip-hop-frelste fabrikkarbeideren Jimmy - spilt av Eminem, selvfølgelig - som kjemper seg opp og frem via såkalte "battles", rap-konkurranser mann mot mann. Nøyaktig slik Eminem selv altså kjempet seg frem for snart fem år siden.-Jeg har alltid ønsket å bli skuespiller, men har aldri egentlig hatt tid til det mellom oppdragelsen av en liten jente og musikken. Men da jeg fikk denne historien var den så god at jeg kunne ta en pause fra musikken i fire-fem måneder, sier Eminem til filmmagasinet Premiere.Filmen kommer ikke på kino før til høsten, men i forbindelse med albumet "The Eminem Show" kommer det også ut en eksklusiv DVD med ukjente konsertopptak og intervjuer.Blant annet et der han skryter vilt av Oslo, og sier rett ut at konserten han holdt i Oslo Spektrum i februar i fjor er den beste han noensinne har gjort.Og denne gangen får vi vel ta ham på alvor.

Les mer om

  1. Musikk