Kultur

«Serial 2» bør få pris for årets cliffhanger

«Serial» ble et fenomen med graving i en drapssak fra Baltimore. I sesong 2 tas lytteren med til Afghanistan.

  • Asbjørn Slettemark
    Asbjørn Slettemark
    Serieanmelder og journalist

Vår vurdering:

5 av 6
I mai 2014 ble den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl utlevert fra Taliban-krigere til Delta Force-soldater. <i>Serial </i>vandrer nonchalant rett inn i Washingtons tetteste maktkamper ved å gå inn i denne saken.

I sin første sesong ble podkasten Serial like mye et fenomen som en suksess. Lyttere over hele verden lastet uke etter uke ned Sarah Koenig og hennes teams graving i en obskur drapssak i Baltimore fra 1999, og her hjemme ble serien en direkte inspirasjon for det som er årets store podkast-suksess, VGs gjennomgang av Birgitte Tengs-saken i Uløst .

Så hvor går Serial i sesong 2? Langt bort fra mobiltårn og forlatte parkområder på USAs østkyst, det er hvert fall sikkert.

Langt fra Hollywood

I mai 2014 ble den amerikanske sersjanten Bowe Bergdahl utlevert fra Taliban-krigere til Delta Force-soldater. Bergdahl hadde vært i fangenskap i fem år og var synlig medtatt der han satt og blunket ukontrollert i en Jeep i Øst-Afghanistan, men et knapt minutt senere var han i trygghet i et Blackhawk-helikopter. Historien kunne fått en heroisk og lykkelig hale, men omstendighetene rundt Bergdahls kidnapping og løslatelse er så langt fra Hollywood som du kan komme.

Serial 2 handler om Afghanistan-soldaten Bowe Bergdahl som forsvant fra basen i Afghanistan i juni 2009.

Dette er saken i sesong to av podkasten Serial . Hvorfor ble egentlig Bergdahl fanget av Taliban? Eller rettere sagt: hvorfor forlot han vaktposten sin, og vandret frivillig inn i en uvelkommen ørken av utmattende hete, irriterende fluer og fiendtlige Taliban-soldater?

The Jinx:

Les også

Noen ganger er fiksjon verre enn virkelighet

Desertør, forræder?

Bergdahl selv snakker ikke med media, men Serial bruker opptak av telefonsamtaler mellom ham og Mark Boal, manusforfatteren på Oscar-suksessene The Hurt Locker og Zero Dark Thirty . I sesong 2 går altså Koenig og Serial i en helt annen retning enn i den overraskende førsterunden.

Bergdahls forsvinning og fangenskap har vært bredt dekket i media, og etter han kom hjem har både politikere, media og hæren selv boret seg innover i saken. Eks-kolleger i hæren kaller ham desertør, media lager minidokumentarer på den underlige saken, og Fox News tilbyr god plass om du vil kalle Bergdahl forræder.

  • **Serial er v
Les også

erdens mest populære podcast. Den nye sesong

en troner på podkastoppen.**

Utfordrende genistrek

Valget av tema kan vise seg å være en genistrek, samtidig som det byr på store utfordringer utover i sesongen. Genistrek fordi det viser at Serial ikke er et strengt format med én type kriminalsaker som skal belyses. Utfordringer fordi det er en sak som er uavklart i rettsvesenet, samtidig som det er en politisk betent sak.

Hadde president Obama i det hele tatt lov til å slippe fri de fem Taliban-lederne? Ikke alle er enige om det, og Serial vandrer nonchalant rett inn i Washingtons tetteste maktkamper.

Les også

Norske mediehus lager stort sett podkaster for hverandre. Så kom VGs «Uløst» og lagde noe alle andre ville høre på.

Solid stykke dokumentar

Den første episoden ble altså sluppet 10. desember, og er et solid stykke dokumentar. Sarah Koenig begynner med en billedlig beskriving av overleveringen fra Taliban, før resten av episoden graver i hvordan og hvorfor Bergdahl forsvant. Hun lar hele tiden tvilen komme ham til gode, og den tvilsomme historien om at han stakk fra leiren for å komme tilbake og bli varsler får stå mer eller mindre uimotsagt.

Bergdahl fremstår litt som Donald Ducks dumme venn Langbein: skyte først, så male blinken rundt pilen for å få det til å passe. Bergdahls versjon er lite troverdig, men Sarah Koenig gjør det hun kan for å bygge sympati for ham. Samtalene med Mark Boal er både dagligdags trivielle og dyptpløyende utleverende, og det virker åpenbart at det ligger mer krutt og venter i telefonsamtalene mellom Boal og Bergdahl. Ellers blir det en lang podkasts ferd mot karakterdrap på Bergdahl.

Les også

Vil du høre radio på kino?

Norge har hatt sin første radiobio.

Rik på detaljer

I en episode rik på detaljer og gode anslag, er det likevel slutten som treffer aller best: "The Taliban’s version of Bowe’s capture? Next time on Serial". Uansett hvordan det går med denne andre sesongen av Serial , bør Sarah Koenig vinne en eller annen pris for årets cliffhanger.

Du formelig hører stoltheten omfavne stemmen hennes der hun sier "That’s me, calling the Taliban" før episoden smyger seg mot slutten med den velkjente temalåten. Hun vet at vi kommer til å laste ned og lytte.

Anmeldelsen er basert på den første episoden av Serial sesong 2.

  • **Serial-skaperen ville lage TV for ørene.
Les også

Har hun laget verdens beste podkast?

Les intervjuet med henne.**

Les mer om

  1. Anmeldelse
  2. Radio