Kultur

Nordmenn strømmer til Munch-museet

Turistene er ikke lenger alene om å besøke Munch-museet på Tøyen. Ranet har vekket nordmenns nysgjerrighet for Munchs kunstskatter.

 • Forf>knut Snare (foto)
 • <forf>reidun J. Samuelsen<

"Skrik" selger.— Ja, nå tar vi med oss "Skrik" og går, sier Berit Randers til herremannen hun har med seg til museumsbutikken. Madonna har hun allerede sikret seg, nå er det "Skrik"-plakaten som skal være med hjem. Disse plakatene har vært bestselgerne i museumsbutikken denne uken. - Er det ranet som har inspirert deg?- Ja, det blir jo nærmest en kuriositet dette bildet nå, sier Randers. Den kunstinteresserte, eldre damen var ikke alene om å besøke Munch-museet i går. I billettutsalget forteller to hyggelige jenter at det har vært en tilstrømning av nordmenn den siste uken, vanligvis er det turistene som dominerer i museet på Tøyen. Antagelig er det tyveriet som har vekket folks nysgjerrighet for en av våre største kunstnere.- Vi ville nok ikke vært her, hvis det ikke var for ranet. Jeg har bodd i Oslo i tre år nå, men dette er første gang jeg er på Munch-museet, sier student Guri Staverløkk (22).

Første besøk

Sammen med kjæresten Øyvind Jervan (23) har hun stoppet opp på plassen der "Skrik" hang. - Var det favorittbildet?- Nei, "Madonna" er mye finere, sier Jervan. Det er flere som er nybegynnere på Munch-museet, denne dagen. Johanne Berntine Nes (2) tar besøket med stor ro, hun sover seg gjennom hele samlingen. - Det er Johannes første besøk, og selv har jeg ikke vært her på flere år, sier Ragnhild Bang Nes. Hun har med seg Kristin Engen Nilsen fra Bergen.- Det er en tragedie for Norge at bildene ble stjålet, sier Engen Nilsen.I dag er det en uke siden ranere truet vakter med våpen, mens de rev to av Munchs mest kjente malerier fra veggen.- Jeg synes det er helt utrolig at bildene ikke var bedre sikret. Utrolig naivt, sier Bang Nes.- Bare de blir tatt godt vare på, sier Engen Nilsen.

 1. Les også

  Ingen spor i stjålet ransbil - ennå

 2. Les også

  Munch-museet har én ukes videoopptak

 3. Les også

  Ingen meldte fluktbilen savnet på et helt år

 4. Les også

  - Grov inkompetanse hos museumsledelsen

 5. Les også

  Slik kunne bildene vært

 6. Les også

  Lot millioner til sikkerhet stå urørt

 7. Les også

  Originalene er borte, men følelsen er der

 8. Les også

  Hentet til avhør etter tips

 9. Les også

  - Bildene burde vært festet bedre

 10. Les også

  Munch-jakt hjemme hos ranere

 11. Les også

  Et ran som angår alle

&lt;b&gt;Inspirert.&lt;/b&gt; - Har du sett fargespillet i noen av bildene? De suger tak i deg, sier Ragnhild Bang Nes (t.h.). Sammen med Kristin Engen Nilsen og datteren Johanne, besøkte hun Munch-museet i går ettermiddag. Foto: KNUT SNARE

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – Bare positivt at Munchs verker er delt mellom flere museer

 2. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år

 3. KULTUR

  Slik påvirker selfie-kulturen kunstutstillingene

 4. OSLO

  Skal reise Munch-museet i rekordfart i Bjørvika

 5. KULTUR

  Her kommer de verdenskjente maleriene: Slik blir det nye Munch-rommet i Nasjonalmuseet

 6. KULTUR

  Munch-direktør Stein Olav Henrichsen: – Jeg er overrasket over hvor innstendig mange vil diskutere noe som ikke er ferdig ennå