Slik har du aldri sett Sølvguttene før

Iført sølvglinsende Moods of Norway-drakter sang Sølvguttene julen inn med "apparatjik xmess extravaganza: santa bells bob" på Samtidsmuseet i går kveld.

I går kveld fremførte Sølvguttene et nyskrevet korverk skapt av kunstgruppen Apparatjik.

— Ekstremsport, sier Sølvguttenes dirigent, Fredrik Otterstad, om korverket som i går ble fremført på Museet for samtidskunst. Det er skapt av kunstgruppen Apparatjik. Og museets besøkende.

Komposisjonen "apparatjik xmess extravaganza: santa bells bob" er laget av kvartetten i Apparatjik: Magne Furuholmen (a-ha), Guy Berryman (Coldplay), Jonas Bjerre (Mew) og produsent Martin Terefe.

I forbindelse med utstillingen "I wish this was a song" har Apparatjik sin installasjon "Everybody is a composer!" stående på Samtidsmuseet i høst. Med tillatelse datalagrer den alle som besøker bygget, slik at bevegelsesmønsteret i neste omgang blir omfortolket og brukt som utgangspunkt for musikkstykker.

— Alle som går rundt i museet, komponerer i prinsippet musikk. Først ganske uvitende, men etter at de har sett vår installasjon, går de videre med kunnskapen om egen deltagelse.

Les også

Høysesong for klokkeklar sang

Det handler selvfølgelig om hva denne bevisstgjøringen gjør med folk. Noen agerer annerledes og mer outrert, andre gjør minst mulig. Noen liker tanken, mens andre synes det er ukomfortabelt å bli gjort til ufrivillige statister, sier Magne Furuholmen.

— En litt humoristisk utgave av Orwells "big brother is watching you"-konseptet, eller et slags spontant absurd teater, you decide.

Absurd kor

Til gårsdagens konsert på Samtidsmuseet var høydepunkter fra installasjonen valgt ut og satt sammen til et korverk, slik at Sølvguttene tolket publikums bevegelser gjennom sin sang. I tillegg er ord fra engelske julesanger kjørt gjennom en "randomizer". De dannet nye delvis absurde og muntre setninger.

Summen er "apparatjik xmess extravaganza: santa bells bob".

— Dette er altså en slags Sølvguttene synger julen inn, Apparatjik-style. Vi kaller det en "xmess extravaganza" fordi vi liker store ord bedre enn mindre ord. De er lettere å se, sier Magne Furuholmen.

Ekstremt

— For oss er dette opplagt en form for ekstremsport, et musikalsk møte mellom anarki og strenghet. Men barna synes jo dette bare er morsomt. De er ikke så opptatt av å skulle følge velkjente mønstre som voksne er, og liker å prøve nytt, sier Fredrik Otterstad.

Sølvguttene møtte først mandag de fire herrene i Apparatjik, og hadde kort tid til å øve på verket sammen. Hittil har det vært øving på dette noe annerledes korverket i bussen på vei mellom mer "normale" julekonserter.

— Sølvguttene driver med en del slike mer konseptuelle ting til vanlig også, men det er det jo få som får med seg. Vi er mest kjent i desember. Men dette er selvfølgelig meget spesielt, og definitivt ikke lett å synge, sier Fredrik Otterstad.

— Vi snakker tross alt ikke om ord og tekster i normal forstand.

Discoballer

Guttene så heller ikke helt normale ut.

Når Apparatjik opptrer, som på Roskilde sist sommer, er de gjemt bak masker eller inne i drakter. Slik blir det her også, Moods of Norway har designet egne sølvdrakter til hele koret – sølvdrakter som ifølge én av verkets komponister, Magne Furuholmen, er "noen kapper som er noen slags myke discoballer".

robert.gjestad@aftenposten.no