Et snev av Oscar

Trond Fausa Aurvåg ble brysom og mestvinnende og stakk av med to personlige Amanda-statuetter i går kveld, mens Jorunn Kjellsby høstet Æres-Amandaen.

Multitalentet Trond Fausa Aurvåg ankommer Amanda-utdelingen, senere gjorde han rent bord og kunne ta med seg to amandaer hjem.
  • Forf>
  • <forf>lars Ditlev Hansen <

Smått og stort i den norske filmbransjen var kledd til fest for å bli feiret — og sikkert feire seg selv - i det største norske film-året på lenge. Og i går kveld lå det mer enn noensinne et snev av Oscar-galla over den norske Amanda-seansen, da TV 2 overtok showet NRK alltid har overført og spredd utover tre timer, der prisdrysset ble omkranset av intervjuer på den røde løperen på Haugesunds Festiviteten og nachspiel, og med Dorthe Skappel i glamorøse ønskeroller fra filmhistorien som intro og Thomas Giertsen - i smoking - som programleder, som en Oscar-showets Billy Crystal.

Åtte års strev.

"Slipp Jimmy fri" vant Amanda-statuetten for siste års beste norske kinofilm. Christopher Nielsen fikk lønn for åtte års strev med å lage sitt svartkomiske animasjonseventyr. Men "Den brysomme mannen", som er sett av brysomt få på kino, vant flest Amandapriser, tre i tallet, til Jens Lien for beste regi, til Per Schreiner for beste manus og til Trond Fausa Aurvåg for beste mannlige hovedrolle.

Dobbelt opp.

Og den samme Fausa Aurvåg kunne gå inn i natten med to Amanda-priser. Han vant nemlig også prisen for beste kortfilm, "Alene Menn Sammen", ikke som skuespiller, men som regissør. Fausa Aurvågs kortfilm, som vant fotoprisen i Grimstad, er en frodig satire over menn som dårlig fikser å stå alene hvis kona dumper dem. Kortfilmprisen var en av Amanda-dryssets overraskelser; de fleste hadde nok tippet på pris til "Sniffer", den norske Gullpalme-vinneren fra Cannes.Som noen overraskelse kom det ikke at Ane Dahl Torp vant Amanda for beste kvinnelige hovedrolle for sin sterke og kritikerroste innsats i "Gymnaslærer Pedersen". Dermed har hun to Amanda-statuetter på stas hjemme; den første vant hun i 2003 for hovedrollen i TV-serien "Svarte penger, hvite løgner".

Æres.

Men kanskje aller mest strålte i går kveld Jorunn Kjellsby, som nok var kveldens største overraskelse da hun ble hyllet med årets Æres-Amanda. I tillegg til tallrike TV-roller har hun skapt liv i 26 spillefilmer, i små og større roller, fra debuten i "Skulle det dukke opp flere lik" i 1970, til senest i "Den som frykter ulven" i 2004 etter Karin Fossums roman, der hun med liv og lyst kastet seg inn i rollen som maltraktert lik i skogen.Nå er hun oppe igjen, og stadig full av liv og lyst og kunne være litt primadonna på Amanda-scenen.

Les også

Amanda ned på bena

Jorunn Kjellsby ble kveldens Amanda-dronning. (Arkiv)