Kultur

Mørkt bygdedrama i «Frikjent»

Nicolai Cleve Broch er knallgod som Aksel Borgen, den drapsfrikjente forretningsmannen som kommer hjem til bygden han rømte fra.

  • Asbjørn Slettemark
    Asbjørn Slettemark
    Serieanmelder og journalist

Vår vurdering:

5 av 6
Skuespiller Nicolai Cleve Broch er strålende i <i>Frikjent</i>, mener vår anmelder.

Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch) lever livet i Asia, hvor han raider selskap og tjener millioner som velkledd, smidig forretningsmann. Ved sin side har han en vakker kone og en gutt på full fart inn i de obsternasige tenårene, og fremtiden ser så lys ut at han burde gått med solbriller døgnet rundt.

Fortiden er derimot mørk og ekkel, og ikke noe Aksel vil snakke om med familien.

Likevel biter han på når telefonen fra hjembygden på Vestlandet kommer, for William Hansteen (Ingar Helge Gimle) trenger sårt at Aksels kinesiske investeringsfirma ser potensialet i hjørnestensbedriften.

Problemet er bare at Aksel for 20 år siden ble dømt og så frikjent for å ha drept William Hansteens datter, og konen Eva Hansteen har i motsetning til William ikke slått seg til ro med at Aksel ble frikjent i ankesaken.

Inspirert av Tengs-saken

Frikjent er inspirert av Birgitte Tengs-saken, drapssaken på Karmøy hvor fetteren hennes ble frikjent for drapet i retten, men sivilrettslig fremdeles erstatningsansvarlig. Dette er likevel ikke en serie om Tengs-saken.

Faktisk minner Frikjent mer om den oversette amerikanske serien Rectify , hvor en dødsdømt fange blir sluppet fri i lokalsamfunnet som er overbevist om at han drepte kjæresten sin.

I likhet med Rectify får vi ikke vite om Aksel er skyldig, og fremdriften ligger i dramaet mellom ham og lokalsamfunnet, familien han forlot for tyve år siden, og ikke minst hvordan manusforfatterne skrur av og på Aksel-sympatiknappen hos seeren.

Hollywood neste?

Nicolai Cleve Broch er strålende som Aksel, og veksler elegant mellom å være hjemkommen sønn, sleip forretningsmann, dårlig ektefelle og en fyr med et voldsomt aggresjonsproblem. Hollywood neste?

Rundt seg har han et sterkt lag, spesielt Tobias Santelmann og Lena Endre gjør gode og viktige biroller, og Vestlandet fremstår som både episk turistattraksjon og diabolsk bygdedyr. Tenk deg en dyster versjon Himmelblå , hvor utfordringer som at lokalpostkontoret legges erstattes av en mørk drapssak som ruver i bakgrunnen.

Oppsiktsvekkende god

Vi noterer dog noen irriterende minus for den insisterende bruken av dress på Aksel Borgen. Når han trasker rundt i fjellet med lakksko og skreddersydd dress blir det bare en gimmick, som da Mikal Olsen Lerøen konsekvent gjorde Filmplaneten i smoking, og en undervurdering av seeren.

Vi skjønte tidlig at Aksel Borgen er direktørtype, han trenger ikke ha blankpussede Crockett & Jones-sko og nystrøken skjorte på hytta på fjellet for at vi fortsatt skal skjønne det i episode to og tre.

Frikjent er uansett en oppsiktsvekkende god serie fra TV 2. Det man trodde skulle bli en krimthriller er i stedet et solid bygdedrama med en mørk historie som bakteppe.

Bra til å være norsk? Nei da, bare bra.

Les også

  1. TV-serien «Frikjent» spås internasjonal suksess

  2. Jakten på Treholt blir hørespill