Kultur

Skråblikk på 17. mai kan gi Gullpalmen

CANNES (Aftenposten.no): Regissør Hallvar Witzø (30) er norsk films store håp i Cannes med en kortfilm om fire skjebner som faller helt utenfor i feiringen av 17. mai.

Hallvar Witzø har tidligere opplevd å vinne student-Oscar og bli nominert til Oscar med kortfilmen Tuba Atlantic. Nå er en en av ni som konkurrerer i kortfilmkonkurransen i Cannes. Jan Gunnar Furuly

 • Jan Gunnar Furuly

Trønderens 15 minutters film, med et skråbllikk på norsk 17. mai-feiring, kan gi Norges andre gullpalme gjennom tidene. Sist var med Bobbie Peers Sniffer i 2006.

I Ja, vi elsker følger vi fire personer som sliter på hver sin side under den norske nasjonaldagsfeiringen. De er en liten gutt som slett ikke vil være med på buekorpstog i Bergen, en rullestolssittende veteran på Oscarsborg, en full trøndersk russejente og en splitter naken mann i Svalbards isøde.

— En stor ære

— Det er en ubeskrivelig ære å være her. Jeg var ikke forberedt på at det skulle skje. Dette er et utrolig viktig sted å være for min videre karriere, og det kan skape mange muligheter, sier 30 år gamle Witzø fra Vanvikan i Leksvik kommune om å få være med på Cannes-festivalen.

Hallvar Witzø kan vinne Gullpalmen i Cannes med sin kortfilm Ja, vi elsker. Her er han på Croisetten på nasjonaldagen med filmfotograf Audun G. Magnæs og produsent Elisabeth Kvithyll. Jan Gunnar Furuly

De kommende dagene har han og produsent Elisabeth Kvithyll en rekke møter med filmbransjefolk om kommende prosjekter.

— Går alt som vi vil starter vi innspillingen av en spillefilm neste høst, forteller Witzø.

LES OGSÅ:

Les også

Byen der musikk og fotball var forbudt i nesten et år

Hverken han eller produsenten vil gå i detalj om filmen, men de røper at den handler om en trøndersk nabokrangel.

Oscar-nominert, men disket

I 2012 ble Witzø Oscar-nominert med kortfilmen Tuba Atlantic , som han laget som student ved Den norske filmskolen på Lillehammer. Han vant også student-Oscar for samme film.

Witzø ble invitert til Hollywood for å presentere filmen sin før Oscar-showet, og tilbragte over en uke i verdens filmhovedstad. Senere ble Tuba Atlantic diskvalifisert og strøket av de offisielle listene over nominerte, fordi den mot reglene var blitt vist på NRK før nominasjonen.

Italiensk Cannes-film ble strøket

I Cannes er det en italiensk kortfilmkonkurrent som har lidd en noenlunde samme skjebne. Siden den, mot reglene, er vist på en utenlandsk filmfestival før Cannes, ble den like før filmfestivalen startet diskvalifisert. Reglene tillater nemlig bare visninger på nasjonale festivaler før deltakelse i Frankrike.

LES OGSÅ:

Les også

Nicole Kidman pepet ut i Cannes

— Du har nå en niendedels sjanse til å vinne Gullpalmen. Hvilke forhåpninger har du rundt det?

— Det er stort nok å bli tatt ut i kortfilmkonkurransen. Hva som skjer under prisutdelingen kan jeg rett og slett ikke tenke noe på, sier Witzø.

Fredag vises de ni kortfilmene i konkurransen samlet i Cannes. Dagen etter er det prisutdeling i festivalpalasset i filmbyen.

Har helt mannskor med seg

Stranda Mannskor fra hjembygda Vanvikan er med på lydsiden i filmen. De har tatt turen til Cannes med sponsorstøtte fra lokalt næringsliv, og bidro til 17. mai-feiringen i filmbyen med å spontansynge Ja, vi elsker flere steder.

LES OGSÅ:

Les også

- Filmen er basert på feilaktige og tvilsomme referanser

Både faren og onkelen til Witzø synger i koret. Med sangere, partnere, familie og støtteapparat teller gjengen fra Vanvikan 31 stykker.

— De har dratt hit helt på egen hånd, og betaler alt fra egen sparekonto. Det er fantastisk å få så solid støtte fra en stor gjeng. Familie og folk i nærmiljøet er viktig for meg. De samme har jo også vært med på å backe meg opp gjennom hele oppveksten, sier Witzø.

- Ikke lov til å være skuffet

Ja, vi elske r er den eneste filmproduksjonen fra Norge som er med i det offisielle programmet i Cannes. På forhånd var det ventet at Bent Hamers 1001 gram , Liv Ullmanns Miss Julie og Bobbie Peers Dirk Ohm - tryllekunstneren som forsvant ville ha gode sjanser til å bli tatt ut til festivalen. Men ingen av dem nådde opp.

LES OGSÅ:

Les også

Filmen om Grace: Ufrivillig komikk

— Vi kan ikke være skuffet over at ingen andre norske filmer fikk være med i programmet. Norge er et lite land, og vi kan ikke forvente å få være til stede i hovedkonkurransen på alle A-festivaler i verden, sier direktør Sindre Guldvog i Norsk filminstitutt.

Han viser til at festivalåret startet bra med norske filmer sterkt til stede på filmfestivalene i Sundance og Berlin.

Svensk-norsk coproduksjon

Norge har en liten Cannes-aksje i den svenske Un Certain Regard-filmen Turist, av regissør Ruben Östlund. Filmen er laget gjennom svensk-norsk co-produksjon. Norske Lisa Loven Kongsli har hovedrolle i denne filmen, mens Kristoffer Hivju også bidrar i en birolle.

Iranske Abbas Kiarostami leder kortfilmjuryen, som også har den norske regissøren Joachim Trier som medlem.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

 2. KULTUR

  Film fra Sør-Kora vant Gullpalmen i Cannes

 3. KULTUR

  Gullpalmen til svenske «The square»

 4. A-MAGASINET

  Joachim Trier: – Den første kortfilmen jeg viste for publikum hadde nok en kunstnerisk ambisjon over mine evner

 5. KULTUR

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 6. A-MAGASINET

  Gullpalmevinner Ruben Östlund er overrasket over det norske kinopublikummet.