Kultur

Samisk filmskred fra Kautowood

Kautokeino på Finnmarksvidda er gjort om til en miniversjon av Hollywood når syv samiske kortfilmer spilles inn på noen få måneder utover sommeren og høsten.

Scene fra Silja Sombys kortfilm Áile ja Eadni (Áile og mor) med Elle Rávdná Näkkäläjärvi og Sara Margrethe Oskal. Denne er en av syv samiske kortfilmer som akkurat nå produseres i Kautokeino.
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist

På en helt unik måte har samiske kortfilmskapere og filmbransjen på Nordkalotten gått sammen om å lage syv kortfilmer med samisk dialog.

En teknisk stab på rundt 25 personer står for produksjonen av samtlige filmer via prosjektet Sami Film Lab. Med skuespillere, produsenter og regissører består filmgjengen som i sommer og høst jobber i Kautokeino av rundt 50 personer.

Temaene er blant annet farlig haiketur, utroskap, utilnærmelig kjærlighet og magiske krefter, og filmskaperne satser både på lokal og internasjonal distribusjon.

Totalt har filminnspillingene et budsjett på rundt 6,2 millioner kroner.

Smart og kostnadseffektivt

— Dette er en smart, kostnadseffektiv og inspirerende måte å lage film på. Vi kunne aldri gjort de syv filmene hver for seg for den prisen vi nå betaler, sier direktør ved Internasjonalt samisk filminstitutt i Kautokeino, Anne Lajla Utsi.

1,5 millioner av totalbudsjettet for filmene kommer fra instituttets eget fond, mens resten er skrapt sammen fra bevilgninger fra blant andre filminstituttene i Norge og Sverige, Innovasjon Norge, Nordnorsk Filmsenter og Filmfond Nord.

Anne Lajla Utsi er direktør ved Internasjonalt samisk filminstitutt i Kautokeino. Her er hun fotografert foran iskinoen på den samiske filmfestivalen i samebygda.

Instituttet i Kautokeino ble i april omorganisert fra et internasjonalt samisk filmsenter, og fikk inn det norske Sametinget som en av eierne. Sametinget har forpliktet seg til å bevilge 1,2 millioner kroner årlig til driften.

— Vi håper også at sametingene i Sverige og Norge vil forplikte seg til å støtte filmproduksjonen vår gjennom tilskudd, sier hun.

Det langsiktige målet for instituttdirektøren er å få realisert en samisk langfilm innen 2018.

— Jeg vet om seks ulike samiske langfilmprosjekter som det nå jobbes med manus på, sier Utsi.

Presenterte prosjektet i Berlin

Hun har de siste dagene hatt møter med filmfestivalen i Berlin og de ansvarlige for Native-programmet der, og presentert det samiske kortfilmprosjektet.

Les også

Joiket i gang urfolksfilmprogram i Berlin

— Interessen for de samiske kortfilmene er stor internasjonalt, og vi har jevnlig forespørsler fra internasjonale filmfestivaler om visning av filmene våre. Håpet er at vi kan få vist flere av filmene i Berlin og andre steder. Uansett vil de samlet bli vist i et eget samisk program på den internasjonale filmfestivalen i Tromsø i januar, og flere lokale kinosjefer sier de vil sette dem opp, sier hun.

9 år gamle Tina Elisabeth Susanne Mikalsen spiller i Egil Pedersens kommende kortfilm Det syke dyret.

Også på Tampere internasjonale filmfestival i Finland blir det et eget samisk program i mars neste år.

Det samiske kortfilmprosjektet er gradvis bygget opp gjennom de siste par årene, blant annet gjennom kursing av filmskapere og crew i Kautokeino. Regissør Nils Gaup deltok med manuskurs ifjor, og har vært mentor for mange av filmskaperne.

— Alle regissørene og produsentene er dessuten skolerte folk, med bakgrunn fra filmutdanning, opplyser Utsi.

Samisk på amerikansk kortfilmfestival

Egil Pedersen, som er en av de samiske filmskaperne som allerede er ferdig med sin kortfilm nå i sommer, fikk nylig vite at hans forrige kortfilm, «Portretter fra Varangerfjorden» skal vises på den amerikanske kortfilmfestivalen Palm Springs Shortfest i California.

Fra innspillingen av Egil Pedersens Det syke dyret. Fv: Steadicam operatør Ken Are Bongo, skjult Ingá Márjá Sarre, regissør Egil Pedersen og kameraassistent Tor Edvin Eliassen.

— Det er godt å være her. Filmen min er fullfinansiert og vi har mange dyktige fagfolk rundt oss. Dette er et samarbeid som gir oss en unik filmutvikling, sier regissøren om innspillingen i Kautokeino til NRK Sapmi.

Den svenske executive produceren Marie Lagerkvist omtaler opplegget som fantastisk.

— Egentlig kommer jeg fra langfilmverdenen. Jeg har ikke gjort særlig mange kortfilmer. Derfor er opplegget rundt filmene lagt opp som om det skulle være en langfilm, sier hun til NRK Sapmi.

Lagerkvist er fra Västerås i Sverige og har tidligere jobbet som produksjonsleder på blant annet «Snabba cash» (2010).

Her er filmene og spilleplanen

11.-13. juni – Regissør Egil Pedersen og hans «Giksašuvvon ealli» (Det syke dyret)

13.- 16.juni - Regissør Silja Somby og hennes "Áhkku ja Áile"

23.-25.juni - Regissør Ann Holmgren og hennes "Edith og Aloshja"

27.-29 juni - Rregissør Marja Bål Nango og hennes "Hilbes biigá"

7.-10 sept - Regissør Elle Marja Eira og hennes "Iđitsilba"

14.-17 sept - Regissør Per Josef Idivuoma og hans "Ellos Sápmi"

Elle Sofe Henriksens "Sámi Boja" ble innspilt allerede i april, da hun ønsket scenarier med snø.