Sterk TV-dokumentar: Den desperate flukten

De tok avskjed med alt de var glad i. Vi følger dem på den livsfarlige overfarten.

Unge som gamle klamrer seg til det samme håpet om bord på båten mot en tryggere tilværelse.

NRK 1, tirsdag kl. 21.30

Flukten

Karakter: 5

Den syriske IT-ingeniøren Rami Aramouni kjøpte et lite kamera for sine siste penger. Med kameraet har han filmet seg selv og sine venner underveis på en av de farligste sjøreisene i vår tid.

Brennpunkt-dokumentaren går så til de grader bak nyhetene. Den gir oss et verdifullt gløtt inn i det menneskelige drama som utspiller seg i Middelhavet i disse dager.

Tett på

Vi følger en vennegjeng som tilbringer åtte døgn på åpent hav før de blir plukket opp av en oljetanker og brakt til Italia. Den ytre dramatikken er velkjent. Vi informeres om den hver eneste dag. Sånn sett bringer Flukten ingen nyheter. Den avslører intet vi ikke visste fra før. Filmens verdi ligger i det nærgående kameraets dokumentasjon av frykt, håp og fortvilelse.

Om bord i den trangbodde båten med en uerfaren tyveåring til rors, klamrer voksne og barn seg til det samme håpet, til den samme drømmen om en tryggere tilværelse i Europa. De har forlatt landet de en gang var så glad i. Tatt avskjed med familien de håper å se igjen. Nå er de prisgitt flaks, gode medmennesker handlekraft og sin egen evne til å holde ut i elendigheten. Alt kjennes bedre enn å forbli i landet som herjes av en blodig borgerkrig.

Ettertraktet

Rami Armounis billedmateriale fra sjøreisen er fundamentet i dokumentaren. Det er likevel den anerkjente indiske fotografen George Kurians fortjeneste at Flukten har et videre perspektiv. Les: George Kurian

Kurian er regissøren som samler trådene. Han har klippet sammen historien om menneskene vi blir kjent med på båten. Regissøren har fulgt dem fra ett asylmottak til et annet på det europeiske fastlandet. Tilsammen utgjør de dokumentet om et vennegjengs desperate jakt på et trygt liv i Europa

Flukten er allerede forhåndssolgt til ti land. I løpet av den nærmeste måneden vil dokumentaren trolig bli sett av mer enn 30 millioner mennesker.

Se Aftenposten Kultur baksnakke kulturlivet i nytt program:

Trenger du TV-tips? Her er ti serier du bør få med deg i høst: