Kultur

Jonas Hassen Khemiri: Jeg begynte å tenke på penger på en ny måte da jeg ble pappa

I Stockholm er folk utrolig opptatt av hvor folk bor og hvor mye det koster, sier den svenske forfatteren Jonas Hassen Khemiri.

- Jeg hadde nettopp blitt pappa og hadde begynt å tenke på penger på en ny måte, sier Jonas Hassen Khemiri om temaet i sin nye roman. Tor Stenersen

 • Kaja Korsvold

Jonas Hassen Khemiri er han ute med sin fjerde roman som han blant annet har fått den svenske August-prisen for. Boken Alt jeg ikke husker handler om tre unge mennesker i Stockholm i dag og deres relasjoner.

Khemiri er født og oppvokst i Sverige av svensk mor og tunisisk far, og har hittil skrevet på et markant «innvandrersvensk» i bøkene sine. I den nye boken er dette tonet ned.

— Det føltes utrolig bra, denne prisen betyr at jeg når ut til nye lesere, sier han om at han fikk den høythengende Augustprisen for Alt jeg ikke husker.

- Hva har du gjort som er annerledes i denne boken?

— I de tidligere bøkene har språket vært som en maske. Denne gangen ville jeg ha et renere språk og fokusere mer på personer og intriger. Reaksjonene fra leserne har vært annerledes, sier Khemiri.

Les om Khemiris debut her :

Les også

Leker med fordommer

— Folk vil snakke med meg om sine personlige tap. Boken handler om mennesker som har mistet mye, Samuel, hovedpersonen dør, og det er en bok om kjærlighet og savn.

- Karakterene i boken er unge og rotløse. Er de redde for kjærligheten?

— Jeg tenker bare at de skal ha et liv. Vi blir kjent med mange personer som har en relasjon til Samuel. Jeg forsøker å beskrive samtidens Stockholm ut fra flere nålevende personer.

- Det er så utrolig skarpe grenser mellom mennesker

Khemiri bodde i Berlin i flere år. En ting overrasket ham da han flyttet hjem til Stockholm igjen.

— Det slo meg at byen er så segregert. Det er så utrolige skarpe grenser mellom mennesker. Folk fra forskjellige områder treffes knapt.

- Vi vurderer folk ut fra deres adresse

Karakterene i boken forsøker å nærme seg hverandre, men penger og økonomi kommer hele tiden imellom. Jeg kan ikke noe om Oslos boligmarked, men i Stockholm er folk veldig opptatt av hvor og hvordan og for hvor mye vi bor.

— Vi vurderer folk ut fra deres adresse, sier forfatteren. Det som er interessant med det er at nå må man investere mye i boligen. Det forandrer også måten man ser på verden utenfor på.

Les også:

Les også

Skriv inn adressen din og se hvem du er

Spilles på Det Norske Teatret

Jonas Hassen Khemiri skriver også teaterstykker. Hans debut som dramatiker, Invasjon og flere av de andre stykkene er satt opp på teatre i Norge. I neste uke har Det Norske Teatret premiere på Tilnærma lik, med undertittel: Kva skjer når marknaden styrer alt.

— Du fikk i oppdrag å skrive et teaterstykke med utgangspunkt i myten om Frankenstein. Hva har det med kapitalismen og markedskreftene å gjøre?

— Jeg hadde lyst til å skape noe om å miste kontrollen og hva kapitalismen gjør med oss. Det interesserer meg at penger nesten kan ødelegge relasjonene folk imellom. Og da jeg vokste opp syns jeg det var fascinerende at i bøkene jeg leste så ikke økonomien ut til å være noe problem. Folk virket ikke som om de hadde arbeid, men de hadde penger allikevel.

Les anmeldelsen av boken Alt jeg ikke husker her:

Les også

Det nesten fristende å tolke den unisone hyllesten som et utslag av politisk korrekthet

— Er teaterstykket og Alt jeg ikke husker beslektet?

— Absolutt. Først skrev jeg stykket, så kom boken. Jeg hadde nettopp blitt pappa og hadde begynt å tenke på penger på en ny måte.

Forfatteren som selv har økonomiutdanning, mener han har hatt et forenklet bilde av penger.

— Da jeg var ung kunne jeg leve uten penger i det hele tatt. Da tenkte jeg at folk som tenkte på penger var overfladiske. Nå har jeg forstått at når man skal forsørge sin familie, finnes det ingen prislapp som er for stor.

- Er det tøft å leve av det å være forfatter og ha familie?

— Jeg må fortsatt klype meg i armen når jeg forstår at det går an å leve av det. Hadde jeg visst da jeg var 19 og studerte økonomi for å satse på drømmen min, hadde jeg hatt det mye bedre.

- Er det en god bakgrunn å ha studert økonomi?

— Jeg tok aldri eksamen. Det var bare sånt jeg gjorde for å få tid til å skrive på egen hånd. Jeg var nok den minst nærværende av alle studentene, sier Khemiri.

Les også:

 1. Les også

  Vittig svenskehat

 2. Les også

  Tenker motsatt

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Vår anmelder: Bok er ikke best på teater

 2. KULTUR

  Bokanmeldelse: Mikael Niemi er på sitt beste i fascinerende ny roman

 3. KULTUR

  12 forestillinger verdt å se i høst

 4. KULTUR

  Olaug Nilssen: – Jeg kunne ikke slippe tanken på at Daniel skulle komme tilbake som den intelligente, syngende gutten vår.

 5. KULTUR

  Dramaten-sjef Eirik Stubø måtte håndtere trakassering og konflikt: – Det har vært frigjørende og viktig for teateret

 6. KULTUR

  5 kulturtips til hva du kan se, lese og høre